Ajánló

Bértámogatás vállalkozásoknak

Egyszerűbb finanszírozás, nem kell kifejteni a gazdasági nehézségeket

Mindössze kétórás foglalkoztatás után is elérhető lesz a bértámogatási igénylés, ezenfelül rendkívül alacsony kamatozású, munkahelymegtartó hitelt is felvehetnek az érintettek. A vállalkozások igyekeznek alkalmazkodni a járvány okozta helyzethez.

Egyszerűsödik a munkahelyvédelmi bértámogatás igénylése, és bővül a kedvezményezettek köre, a támogatásokért egyszerűen és gyorsan, az Nfsz.munka.hu holnapon elérhető űrlapok kitöltésével lehet jelentkezni – jelentette be tegnap György László gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkár az Innovációs és Technológiai Minisztérium budapesti sajtótájékoztatóján. A változások közül kiemelte, hogy a támogatás napi kétórás foglalkoztatás után is igénybe vehető lesz. A vállalkozások ezenfelül mindössze 0,1 százalékos kamattal kilenchavi bérre kétéves futamidejű munkahelymegtartó hitelt is kérhetnek – tette hozzá. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár közölte, hogy a támogatásnál a kérelem benyújtásának napjára vonatkozó alapbért veszik figyelembe. A bértámogatás kiterjed a munkaidőkeretben foglalkoztatott dolgozókra, a távmunkára és az otthoni munkavégzésre, a munkaerő-kölcsönző cégekre, valamint az egyesületek és civil szervezetek közül azokra, amelyek nem részesülnek a költségvetésből. Az uniós szabályok miatt azok sem kaphatnak állami bértámogatást, akik uniós forrásból jutnak bérjellegű támogatáshoz. Az igényléseket egyszerűsíti, hogy nem kell kifejteni a gazdasági nehézségek okát. A munkaszerződések módosítását, a csökkentett munkaidőről és az egyéni fejlesztési időről szóló megállapodásokat nem kell egyenként megkötni minden munkavállalóval, mivel a munkaszerződések a kormányrendelet erejénél fogva módosulnak. A napi kétórás részmunkaidőt az teszi lehetővé, hogy a kieső munkaidő felső határa hetvenöt százalékra nő. A támogatott munkavállalókat a folyósítás ideje alatt nem lehet rendkívüli munkavégzésben foglalkoztatni, de a létszámtartási kötelezettség is csak rájuk vonatkozik, nem a teljes alkalmazotti állományra – tette hozzá az államtitkár a távirati iroda beszámolója szerint.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint pánikveszély már nem fenyeget, a vállalkozások igyekeznek alkalmazkodni az új helyzethez, és hamarosan eljön az újrakezdés, sőt a fejlesztések ideje is. Üdvözölte, hogy a Széchenyi-kártya munkahelymegőrzési és fejlesztési elemekkel bővül, és azt is, hogy folytatódnak az egyeztetések a kormánnyal.