Ajánló

A munkahelyek megtartása és a magyar gazdaság újraindítása az elsődleges

A kabinet az utolsó simításokat végzi egy hitel- és garanciacsomagon, amelynek részleteiről hamarosan tájékoztatást adnak – nyilatkozta tegnap Varga Mihály

A pénzügyminiszter szerint zárójelbe kell tenni azt a korábbi forgatókönyvet, amely szerint idén növekedik a magyar gazdaság. A magyar gazdaság most a Nemzetközi Valutaalap szerint is sokkal válságállóbb helyzetben van, mint a 2008-as válság idején, ami lehetővé teszi, hogy minél kisebb károkkal élje túl a járvány miatti leállást.

A munkahelyek megtartása és a magyar gazdaság újraindítása az elsődleges
„Mintegy hatszázezer cégnek lehetővé tesszük, hogy a tavaszi határidők helyett szeptemberig nyújtsák be adóbeszámolóikat, ami jelentős pénzügyi segítség lehet számukra”
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A kormánynak a koronavírus-járvány alatt is törekedni kell a fiskális fegyelemre, de nem szabad vaskalaposan ragaszkodni az államháztartási hiány három százalék alatt tartásához, mert most a munkahelyek megtartásának és a gazdaság újraindításának kell elsőbbséget kapnia – nyilatkozta Varga Mihály pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A tárcavezető úgy fogalmazott, zárójelbe kell tenni azt a korábbi forgatókönyvet, amely szerint idén növekedik a magyar gazdaság. Nagy valószínűség szerint zsugorodás, visszaesés lesz, amelynek mértéke most három százalékra tehető, de a végleges adat nagymértékben függ a járványhelyzet alakulásától, attól, hogy a gazdaság mikor tud kijönni a karanténból – fejtette ki, majd hozzátette, folyamatosan monitorozzák a történéseket.

Kiemelte, a magyar gazdaság most a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint is sokkal válságállóbb helyzetben van, mint a 2008-as válság idején, ami lehetővé teszi, hogy minél kisebb károkkal élje túl a járvány miatti leállást.

A munkahelyek megtartása, megvédése a legfontosabb, aminek érdekében a kormány munkahelymegtartó támogatással, hitel-lel, garanciaeszközökkel, tőkepótlással, valamint adóintézkedésekkel segíti a vállalkozásokat – jelezte a tárcavezető.

Elmondta, a kabinet az utolsó simításokat végzi egy hitel- és garanciacsomagon, amelynek részleteiről hamarosan tájékoztatást adnak. Kitért arra is, hogy a kormány foglalkoztatási csomagja a munkahelyek megvédését, megtartását szolgálja, a leggyorsabb és leghatékonyabb segítséget pedig az adózásban adott könnyítések jelentik a háztartásoknak és a vállalkozásoknak, hogy utóbbiak minél kisebb veszteséggel és minél több munkahelyet megtartva legyenek túl a járvány okozta válsághelyzeten – derült ki a távirati iroda tájékoztatásából.

A pénzügyminiszter aláhúzta, a kabinet eddigi adókönnyítései kétszázmilliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál és családoknál. Varga Mihály fontosnak nevezte, hogy a kormány a korábbi vállalásait is teljesíti. Példaként említette, hogy folytatják a szociális hozzájárulási adó mérséklését, a teher idén 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökken, ami fél év alatt mintegy 160 milliárd forinttal segíti a vállalkozásokat.

Hangsúlyozta, mintegy hatszázezer cégnek lehetővé teszik, hogy a tavaszi határidők helyett szeptemberig nyújtsák be adóbeszámolóikat, ami jelentős pénzügyi segítség lehet számukra. A kormány emellett lehetővé tette minden vállalkozásnak, hogy ötmillió forintig terjedő adómérséklést, részletfizetést vagy fizetési halasztást kérjen – mondta. A kisvállalkozások adójának 12 százalékról 11 százalékra mérséklése tízmilliárd forintos könnyítés, ami ötvenezer vállalkozást segít.