Ajánló

Felfüggesztette a futballéletet az MLSZ

Labdarúgás. Olaszországban már az újrakezdést tervezik, de a lehetséges dátumot illetően eltérőek a vélemények

A Magyar Labdarúgó-szövetség, ahogyan arra számítani lehetett, hétfőn úgy döntött, hogy határozatlan időre azonnali hatállyal felfüggeszti a szövetség valamennyi szervezett versenyprogramját és képzési eseményét.

Mindez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy halasztódik mind a következő, szerdai játéknaptól kezdve az NB II., mind pedig az NB I. programja. Az MLSZ azt javasolta a kluboknak, hogy az edzéslátogatás alól is mentsék fel tagjaikat – logikus lépés, amúgy semmi különbség nincsen a zárt kapus mérkőzések és az edzések között a veszélyforrást tekintve.

Nincs arra vonatkozó utalás, hogy mi lesz a különböző bajnokságok, illetve a Magyar Kupa sorsa, nem is lehet, hiszen senki sem tudja, meddig tart a mostani állapot. Ugyanakkor abból, hogy a közlemény „átmeneti időre” élt a felfüggesztés eszközével, következtethetünk arra, hogy a szövetség szándéka a kényszerszünet utáni hetekben, esetleg hónapokban a sorozatok befejezése. Az erre rendelkezésre álló időt nagyban megnövelheti az UEFA prognosztizálható mai, keddi döntése, amely elhalasztja a 2020-as nyári Európa-bajnokságot.

Noha csak fikció, de érdemes megemlíteni, hogy az olaszok március 9-én döntöttek a bajnokságuk felfüggesztése mellett, s olyan forgatókönyvet készítettek, melynek alapján május 2-án folytatnák a Serie A-t (ami egy kicsit optimistának tűnik), elképzelhető, hogy, mondjuk június elejétől folytatódhatna a magyar futballélet is. Az NB I.-ből nyolc, az NB II.-ből még tizenegy forduló van hátra, utóbbinál nehezebb a helyzet, de talán az is teljesíthető lenne július közepéig. Ha minden jól alakul…

Alkalmasint az olaszok, sőt az olasz futballvezetők egy része is úgy tartja, korai még az újrakezdés dátumát kijelölni. Az Olasz Labdarúgó-szövetség jövő hétre tervezte tanácsülését az újrakezdés menetrendjének kidolgozására. Gabriele Gravina elnök ellenben tegnap bejelentette a tervezett megbeszélés elhalasztását. Szerinte túl korai lenne  április 3-át a sportaktivitás kezdőnapjának jelölni.

Olaszországban a klubok és a futballvezetők mindenképpen a bajnokság majdani folytatása, az idény befejezése mellett vannak. Ezzel szemben a spanyol liga, tudhattuk meg a ligavezér Javier Tebas nyilatkozatából, egyelőre azt valószínűsíti, hogy a járvány elhúzódása miatt a 2019–2020-as idényt nem fogják tudni befejezni.