Ajánló

Bezárhatja kapuit az Európai Unió

Harmincnapos beutazási tilalmat javasol a tagországoknak Ursula von der Leyen – „Példátlan, de szükséges” korlátozó intézkedéseket hozott Angela Merkel

Egyre szigorúbb korlátozó intézkedéseket vezetnek be az európai országokban a koronavírus-járvány megfékezésére érdekében. Az elv azonos: minimálisra kell csökkenteni a társas érintkezést és az utazást, mindenki csak akkor hagyja el az otthonát, ha feltétlenül muszáj.

Harmincnapos beutazási tilalom elrendelését javasolta az uniós országoknak Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki tegnap videókonferencián egyeztetett a G7-es országok vezetőivel a koronavírus-járvány kezeléséről. A politikus szerint a vírus terjedésének lassítása érdekében ebben az időszakban csak azok léphetnének az Európai Unió területére, akik esetében ez elengedhetetlen. Kivételt képeznének a korlátozás alól a diplomaták, az áruszállítók, a szomszédos országokból ingázók, az EU-állampolgárok családtagjai, továbbá a hosszú távú tartózkodási engedéllyel rendelkezők, de alapvetően az az elv, hogy minél kevesebben jönnek most az EU-ba, annál jobb.

A Von der Leyen vezette testület tegnap újabb iránymutatásokat tett közzé. A német politikus szerint olyan nemzeti intézkedésekre van szükség a koronavírus-járvány feltartóztatása érdekében, melyek nem veszélyeztetik a belső piac működését, nem okoznak zavarokat az ellátási láncokban, de segítenek megfékezni a fertőzés terjedését, ugyanis csak így lehet megakadályozni az orvosi felszerelések és az élelmiszerek hiányát. Charles Michel, az Európai Tanács elnökének kezdeményezésére ma is egyeztetnek az uniós tagállami vezetők, videókonferencia útján.

Európa-szerte egymást érik a korlátozó intézkedések. Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy országszerte bezárnak a nem létfontosságú üzletek, a kulturális intézmények és szórakozóhelyek, sőt a vallási szertartásokat is felfüggesztik. Az éttermek este hatig lehetnek nyitva. Merkel kiemelte: ezek példátlan, de indokolt intézkedések. Közölte, a turisztikai célú utazást fel kell függeszteni. Szintén tegnap katasztrófahelyzetet hirdetett az általa vezetett tartományban Markus Söder bajor kormányfő is.

Boris Johnson brit kormányfő tegnap felszólította a lakosságot, tartózkodjanak a nem nélkülözhetetlen társas érintkezéstől és utazástól. Hangsúlyozta: aki csak tud, dolgozzon otthonról. A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy mindenki, aki köhög vagy lázas, háztartása többi tagjával együtt tizennégy napra maradjon otthon.

Ausztriában is további szigorítások léptek életbe. Betiltották az öt főnél nagyobb összejöveteleket, és mától az éttermek is zárva tartanak. Sebastian Kurz kancellár emellett arra kérte az ország lakosait, hogy szigeteljék el magukat, csak azokkal érintkezzenek, akikkel egy háztartásban élnek. Ausztriában tegnap átlépte az ezret a fertőzöttek száma.Csehországban hétfőn életbe lépett a március 24-ig tartó vesztegzár. Az ország lakosai nem hagyhatják el a lakásukat, és nem tartózkodhatnak közterületen, kivéve ha dolgozni vagy orvoshoz mennek, hozzátartozójukról gondoskodnak, vagy élelmiszert, gyógyszert, tisztálkodószereket vesznek. A járvány terjedésének megfékezése érdekében lezárták és elszigetelték az ol­mützi régió 21 települését. Szerbiában a szükségállapot vasárnap esti elrendelése után tegnap Ana Brnabic kormányfő kijelentette, hogy a kijárási tilalom kihirdetésére is sor kerülhet. Hiába kérték ugyanis a lakosságot, hogy maradjanak otthon, hétfőn tömegek lepték el a szupermarketeket és a patikákat.

Fokozott korlátozó intézkedések vannak érvényben Szlovéniában is, ahol tegnap tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Szlovén partnerével, Anze Logarral való egyeztetése után elmondta, szigorú intézkedések közepette, de zavartalanul folyhat a teherforgalom a két ország között, ami segíti hazánkat abban, hogy a magyar emberek ellátása biztosítva legyen. Rámutatott, a mostanihoz hasonló nehéz helyzetekben „válik igazán egyértelművé, hogy milyen szorosan egymásra vagyunk utalva mi, szomszédok, amikor az ország működtetéséről, a gazdaság és az emberek ellátásának folyamatos biztosításáról van szó”.

Rendkívüli lépéseket követel a vírus feltartóztatása


Az új koronavírus feltartóztatása rendkívüli intézkedéseket követel egy nemzetközi kutatócsoport szerint. Az austini székhelyű Texasi Egyetemen folytatott kutatás több mint 450 fertőzött esetét vizsgálva kimutatta, hogy a terjedési láncolatban az esetek közötti idő kevesebb mint egy hét, és a Covid-19 betegek több mint tíz százalékát tünetmentes emberek fertőzték meg. Az Emerging Infectious Diseases című tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint a Covid-19 fertőzés gyorsan terjed és nehéz lehet megállítani, ezért gyorsan cselekedve, agresszívan kell feltartóztatni a veszélyt. Az Egyesült Államokban tegnap megkezdték egy, az új koronavírus elleni lehetséges oltóanyag klinikai tesztelését. A klinikai próbákat egy seattle-i kutatóintézetben folytatják, az első eredményeket nyár közepére várják a szakemberek. Patrick Buchanan konzervatív politikai elemző egy új írásában egyébként közölte, a koronavírus csapást mérhetett az új világrendre, a több mint fél évszázada tartó globalizálódásra.
(HSz)

Röviden

BELGIUM. Sophie Wilmes belga ügyvezető miniszterelnök és kormánya további hat hónapra szóló, külön hatáskörrel rendelkező megbízatást kapott a koronavírus elleni küzdelem hatékonysága érdekében.

SPANYOLORSZÁG. Mától lezárták a szárazföldi határokat, csak a spanyol állampolgárok, a tartózkodási engedéllyel rendelkezők és a szomszédos országokból dolgozni átjárók léphetnek be. A határzár nem érinti a diplomáciai testületek tagjait, valamint az árufuvarozást sem.

ROMÁNIA. Harminc napra rendkívüli állapotot vezettek be. Harminc napra egyebek mellett felfüggesztik valamennyi oktatási intézmény tevékenységét, és egyszerűsítik az egészségügyi felszerelések beszerzésének szabályait. Klaus Iohannis államfő szükségesnek nevezte a drasztikus intézkedéseket. Közölte, a közszolgáltatások, az energiaellátás működni fognak, és szükség esetén befagyasztják a gyógyszerek, alapélelmiszerek, villamosenergia-, víz-, gáz- és távhőszolgáltatás, üzemanyagok árát.

EGYESÜLT ÁLLAMOK. „Nagyon fertőző vírusról van szó, mi is tanulunk más országok tapasztalataiból” – nyilatkozta tegnap Donald Trump amerikai elnök, aki többek között arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy ne vásároljanak annyit, semmi okuk ugyanis a felhalmozásra. Tegnap New Yorkban és Los Angelesben is bezártak az éttermek, bárok, és edzőtermek.

IRÁN. Hétfőre 853-ra emelkedett az új koronavírus-fertőzés okozta halálesetek száma, miután a megelőző 24 órában 129 beteg vesztette életét. Egyetlen nap alatt eddig még nem haltak meg ilyen sokan az országban a járvány miatt.

OROSZORSZÁG. Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap különleges munkacsoport  – lényegében válságstáb – létrehozását rendelte el, amely az alkotmánymódosítás értelmében megalakított államtanács keretében lesz hivatott összehangolni az újkoronavírus-járvány terjedésének megakadályozásával kapcsolatos intézkedéseket. (ŐM)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom