Ajánló

Elutasítja hazánk javaslatait Kijev

Nem a budapesti kormányon múlik a magyar–ukrán kapcsolatok javulása – hangsúlyoztaSzijjártó Péter, aki szerint Hanna Novoszad ígéretet tett az ajánlások megtárgyalására

Kedvezőnek értékelte Hanna Novoszad ukrán oktatási miniszter, hogy lezárult a politikai vita Magyarországgal az ukrajnai magyar nyelvű oktatás helyzetével kapcsolatban, ugyanakkor elutasította Szijjártó Péter javaslatait. A magyar diplomácia vezetője szerint nem Budapesten múlik, hogy visszatérjenek a jó magyar–ukrán viszonyhoz.

Elutasítja hazánk javaslatait Kijev
Hanna Novoszad a magyar delegációval együttműködőnek mutatkozott
Fotó: Facebook

Egyik javaslatot sem tartja kivitelezhetőnek Hanna Novoszad ukrán oktatási miniszter azok közül, amelyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki kijevi tárgyalásukon ismertetett vele az ukrajnai magyar nyelvű oktatási helyzet megoldására – olvasható az ukrán politikus sajtóközleményében, amelyből a Prjamij ukrán hírtelevízió idézett péntek este a honlapján.

Hanna Novoszad tájékoztatása szerint Szijjártó Péter két javaslatot tett – írta a távirati iroda. Az egyik az volt, hogy Ukrajna sorolja be a kárpátaljai magyar kisebbséget is a területén élő őshonos nemzetiségek csoportjába; az őshonos nemzetiségiek iskoláiban ugyanis a diákok az első osztálytól az érettségiig anyanyelvükön tanulhatnak minden tantárgyat.

Az ukrán oktatási miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán jogszabály értelmében ebbe a kategóriába azokat a népeket sorolják, amelyeknek nincs saját államuk, így nyelvük, kultúrájuk megtartásához kiemelt támogatást kell kapniuk. A magyar kisebbséget, miután van anyaországa, nem sorolhatják át ebbe a kategóriába – közölte.

A magyar tárcavezető által ismertetett másik javaslat az volt, hogy ne egyes tantárgyak oktatásában térjenek át az ukrán nyelvre fokozatosan, növelve ezzel az ukrán nyelv részesedését az oktatásban, hanem az ukránnyelv-órák számát növeljék. Novoszad szerint ezzel az a probléma, hogy más tárgyak óraszáma nem csökken, ez jelentősen megemelné a magyar iskolákban tanuló diákok heti óraszámát.

Mindemellett kedvezőnek értékelte ugyanakkor Novoszad, hogy lezárult a politikai vita az ukrajnai magyar nyelvű oktatás helyzetével kapcsolatban a két ország között, és már a gyakorlati megoldásról, a módszertanról folytatnak eszmecserét. „Ez nagyon fontos számunkra, mert a fő cél az, hogy minden ukrán gyermek, etnikai származásától függetlenül, magas szinten ismerje az államnyelvet” – mondta az oktatási miniszter.

Minderre Szijjártó Péter a Facebook oldalán reagált szombaton. A külgazdasági és külügyminiszter szerint továbbra sem a magyar kormányon múlik, hogy visszatérjenek a jó magyar-ukrán viszonyhoz. A tárcavezető közösségi oldalán hangsúlyozta, az ukrán oktatási miniszter pénteken Kijevben több tanú, köztük az ukrán külügyminiszter előtt megígérte, hogy hamarosan találkozik a Kárpátaljai Magyar Pedagógusok Szövetségének vezetőségével és egyeztet velük a javaslatokról. „Remélem, tartja a szavát. A jó viszonyhoz való visszatérés tehát továbbra sem rajtunk múlik” – tette hozzá.

Szijjártó Péter kijevi látogatásán az ukrán nyelv kisebbségi oktatására és a kárpátaljai magyarok anyanyelvének egyidejű megőrzésének lehetőségére vonatkozó magyar javaslatról tájékoztatta ukrán tárgyalópartnereit.