Ajánló

Lemondott a francia nyugdíjreform arca

Vezéráldozatot hoztak Macronék Delevoye összeférhetetlenségei miatt, kérdés, hogyan csapódik le ez a győzelem vagy engedmény a tervezett mai tömegtüntetéseken

Távozott a hatalomból a gigatüntetéseket kiváltó nyugdíjreform „szülőatyja”, Jean-Paul Delevoye kormánybiztos. Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő kifejtette: a politikust nem a reform kapcsán mondatták le Emmanuel Macronék, eltávolítása azonban pirruszi győzelme lehet a tiltakozóknak, hiszen mára hirdettek ismét tömegmegmozdulást, hatszáz kilométeres dugóval.

Lemondott a francia nyugdíjreform arca
Az ünnepek alatt is folytatódhatnak a tüntetések Franciaországban
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Yusuf Ozcan

Bejelentette lemondását Jean-Paul Delevoye miniszteri rangban tevékenykedő kormánybiztos – írta meg a France24. Az elmúlt hetek legvehemensebb és legnagyobb tömeges megmozdulásait kiváltó reform lényege a csaknem félszáz fajta nyugdíjrendszer egységesítése. Az intézkedéscsomag a korábban a Köztársaságiak pártjához tartozó, majd azt a 2017-es választási vereség idején otthagyó és Emmanuel Macron pártjához csatlakozó politikushoz fűződik, de nem emiatt kellett távoznia a hatalomból – összegezte lapunknak Soós Eszter Petronella.

A Franciaország-szakértő kiemelte: Delevoye helyzete tarthatatlanná vált, ugyanis nemrég kiderült, hogy a kötelező vagyon- és érdekeltségi bevallásából egyszerűen kihagyta több mint egy tucat, polgári életben meglévő elnöki és egyéb mandátumait, amelyek egy része nemcsak összeférhetetlen kormánybiztosi posztjával, de többért még fizetést is kapott.

Amikor ez kiderült, és lassan csöpögtetve megjelent a sajtóban, a kormánynak gyorsan kellett lépnie, mielőtt rájuk ég a helyzet, és Macronéknak volt annyi eszük, hogy gyorsan lemondatták – vélekedett a szakértő. Hozzátette: Delevoye személyét egyből támadás alá vették a korrupcióellenes szervezetek, miközben egy olyan reformot vitt, amellyel szemben nagy volt a társadalmi elégedetlenség – különösen a „kulcsév” nevű, egyelőre feltételes ötlettel szemben, amelynek lényege, hogy aki 64 éves kora előtt megy nyugdíjba 2027 után, elvileg kevesebb járandóságot kapna, aki később, az pedig többet.

Arra a kérdésre, hogyan csapódik ez le a tüntetőknél, Soós jelezte, még nem léteznek friss mérések. Akár győzelemként, akár engedményként is értékelhetik a lemondást, mindez csak rövid távon igaz biztosan, hiszen hosszabb távon elvesztenek egy markáns negatív karaktert a támadott reform élén. Fontos kérdés, hogy az elnöki hivatal mikor nevezi ki Delevoye utódját, ahogy az is, hogy a vezéráldozat miként csapódik le a holnap utcára vonuló demonstrálók körében.

A sofőrök és a mozdonyvezetők többsége sztrájkol, a patthelyzet miatt pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy a sztrájkok és tüntetések kitartanak az év végéig. Felmérések szerint a franciák zöme a kormányt okolja, azonban szeretné, ha az ünnepekre felfüggesztenék a tüntetést. Ha a kormány visszavonja a tervezetet, tárgyalhatunk – véleményezte ezt sommásan a sztrájkot meghirdető legradikálisabb szakszervezet, a CGT, míg Elisabeth Borne közlekedési miniszter közölte, a sztrájk persze legitim, de felelőtlenség elrontani a franciák szabadságát.