Ajánló

Európa-liga-meccsbe bukott bele a specialista

Labdarúgás. Wengernek huszonkét év, Emerynek tizennyolc hónap jutott az Arsenal élén

Az angol futballban „legendás” az Arsenal és a Tottenham tábora közötti gyűlölet. A két klub most mégis egy cipőben jár: csak néhány nappal azt követően, hogy a Spursnél Mau­ricio Pochettinót José Mourinho váltotta, az Ágyúsok is menesztették menedzserüket, Unai Emeryt.

Európa-liga-meccsbe bukott bele a specialista
Unai Emeryt menesztette az Arsenal
Fotó: AFP

A spanyol edző, aki mindössze másfél éven keresztül dirigálta a londoni csapatot – mi ez ahhoz képest, hogy elődje, Arsène Wenger 1996 és 2018 között majdnem huszonkét éven át állt az Arsenal élén – elismerésre méltó nacionáléval érkezett az Emirates Stadionba. A Paris Saint-Germainnel francia bajnoki címet nyert, előtte a Sevillával háromszor is elhódította az Európa-ligát. Az Arsenallal ellenben trófea nélkül maradt (ez megesett Wengerrel is néha…), sőt a gárda kikerült a legjobb négy közül, idén ősszel sem indulhatott a Bajnokok Ligájában, s erre jelen állás szerint jövőre is csak akkor van esélye, ha megnyeri az Európa-ligát. Azt a sorozatot, amelyben Emery a legnagyobb sikerét érte el angliai pályafutása során azzal, hogy döntőt játszhatott májusban Bakuban, a Chelsea ellen.

Ellenben a mostani váltás előtt az utolsó cseppet a pohárban éppen a nemzetközi porondon elszenvedett vereség jelentette: az Arsenal otthon kikapott a német Eintracht Frankfurttól. (Mindazonáltal a csapat továbbjut majd csoportjából, ha két hét múlva nem kap ki 4–0-ra Liége-ben a Standard-tól.) Emery sorozatban hét nyeretlen mérkőzéssel zárta (első?) angliai pályaszakaszát, ez a legrosszabb széria az Arsenalnál 1992 óta, akkor George Graham nyolc mérkőzésen nem nyert. A klub közleménye szerint egyébként a váltás oka az volt, hogy „sem az eredménysor, sem pedig a mutatott teljesítmény nem érte el a kívánt szintet”.

Ideiglenesen az eddigi pályaedző, a korábbi Arsenal-középpályás, Freddie Ljungberg vette át az irányítást, akiben – ugyancsak a közlemény szerint – teljes az egyesület bizalma. A svéd éppen Wenger legsikeresebb londoni időszakában, 1998 és 2007 között futballozott a csapatban, tagja volt a veretlenül bajnoki címet nyerő alakulatnak. Nem lesz könnyű dolga, mert az Arsenal október 6. óta nem nyert bajnoki meccset, igaz, a hétvégi feladat (vasárnap, a Norwich City otthonában) nem tűnik megoldhatatlannak.

Ljungberg csak az új menedzser megtalálásáig vette át a csapatot (szerepkörére az angol a caretaker jelzőt szokta használni), az Arsenal nagy erőkkel dolgozik az igazi utód meglelésén. Korábban felvetődött Mauricio Pochettino neve, de talán őt az húzza ki a listáról, hogy a Tottenham élén állt. Felbukkant Massimiliano Allegri neve, emlegetik Eddie Howe-t, a Bournemouth szakmai főnökét, de a legvalószínűbb befutó a portugál Nuno Espirito Santo, aki a Wolverhampton vezetőedzője. Lehet, hogy átveszik a portugál edzők a „hatalmat” Észak-Londonban.

Nagy rangadó a Metropolitanóban

A topligák hétvégi programjából kiemelkedik a La Liga Atlético Madrid–Barcelona rangadója. A Real Madrid az Alavés vendége lesz. Angliában a Liverpool a Brightont fogadja, a Manchester City a Newcastle-höz látogat. Olaszországban a Juventus a Sassuolót fogadja. A német Bundesligában kiemelkedik a Bayern–Leverkusen és a Gladbach–Freiburg összecsapás. (AD)