Ajánló

Kiemelt a jegybankok szerepe a zöld hitelezésben és a klímavédelemben

Az éghajlatváltozás kihívásainak leküzdésére a közpénzek nem elégségesek, a magánszektor bevonására is szükség van

A jegybankoknak támogatniuk kell a zöld beruházásokat, és a klímaváltozás elleni küzdelemben nekik is részt kell vállalniuk – közölte Matolcsy György jegybankelnök.

Kiemelt a jegybankok szerepe a zöld hitelezésben és a klímavédelemben
A jegybankelnök szerint zöld beruházásokat elősegítő konstrukciók szükségesek
Fotó: MH/Katona László

A pénzügyi és környezeti kockázatok kölcsönösen hatnak egymásra, a jegybankoknak és a pénzügyi felügyeleteknek pedig egyre nagyobb a felelősségük a fenntartható, klímabarát pénzügyi rendszer kialakításában – mondta tegnap Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank és az Európai és Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által közösen szervezett nemzetközi zöld pénzügyi konferencián. Mint elmondta, támogatni kell a zöld beruházásokat, a környezetbarát közlekedési módok elterjesztését, a gazdaság és a környezet fenntartható fejlődésének érdekében a bankoknak, a pénzügyi intézményeknek olyan termékeket kell kidolgozniuk, amelyek a zöldberuházásokat segítik. Közölte azt is, a klímaváltozás elleni küzdelemben a jegybankoknak is részt kell vállalniuk.

A több mint 250 ember részvételével zajló konferencián tizenhárom ország – egyebek közt Ausztria, Hollandia, Lengyelország, Németország – jegybankjai, pénzügyi felügyeletei, az EBRD mellett az Euró­pai Központi Bank, az Európai Beruházási Bank, a Nemzetközi Beruházási Bank, a Globális Zöld Növekedési Intézet, továbbá a kínai Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség képviselői is részt vettek. Jelen volt a teljes hazai bankrendszer, számos külföldi hitelintézet, hitelminősítők, illetve a Köztársasági Elnöki Hivatal, az Innová­ciós és Technológiai Minisztérium és a Költségvetési Tanács is.

Kandrács Csaba, az MNB felügyeleti alelnöke arról beszélt, hogy a jegybankoknak olyan pénzügyi megoldásokat, pénzügyi termékeket kellene támogatniuk, amelyek javítják az energiahatékonyságot és az energiatakarékosságot. Az MNB 2019 februárjában hirdette meg Zöld Programját a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentése, a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának bővítése érdekében. Ezzel kívánja elősegíteni, hogy a hazai pénzügyi közvetítőrendszer a jelenleginél lényegesen erőteljesebben támogassa a környezeti fenntarthatóságot. A környezeti szempontok banki kockázatkezelésbe való erősebb integrálása, a dedikált zöld lakossági pénzügyi termékek elősegítése vagy éppen a zöld hitelezést támogató tőkekövetelmény-szabályozás egyaránt hozzájárulhatnak a klímavédelmet szolgáló beruházásokhoz.

Irene Heemskerk, a zöld jegybankok hálózatának vezető stratégiai tanácsadója kifejtette: az egyes országok központi bankjainak, pénzügyi felügyeleteinek tisztában kell lenniük azzal, hogy a klímaváltozással kapcsolatos kockázatok később a gazdasági–pénzügyi kockázatok forrásai lehetnek – mondta a szakember. Az EBRD részéről Francis Malige pénzügyi intézményekért felelős ügyvezető igazgató rámutatott, hogy az éghajlatváltozás által felvetett kihívások leküzdésére önmagukban a közpénzek nem elégségesek. Szükség van számos egyéb érintettel való együttműködésre, határozott szabályozói intézkedésekre csakúgy, mint a magánszektor befektetéseinek mozgósítására is, vagyis pontosan egy olyan szektoréra, amelyről az EBRD jelentős tapasztalatokkal rendelkezik.