Ajánló

Leomlott az „embertelen építmény”

Megköszönte a visegrádi országok lakóinak szabadságszeretetét Frank-Walter Steinmeier német elnök, aki szerint ezen nemzetek bátorsága nélkül nem lett volna német egység

A berlini fal ledöntésére emlékezett Németország, Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök a visegrádi négyek államfőit vendégül látva megköszönte a közép-európai nemzetek szerepét a német újraegyesítésben.

Leomlott az „embertelen építmény”
Zuzana Čaputová, Milos Zeman, Andrzej Duda és Áder János Steinmeierrel
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A lengyelek, a magyarok, a csehek és a szlovákok bátorsága és szabadságszeretete nélkül nem valósulhatott volna meg a német egység, és nem történhettek volna meg a térségbeli békés forradalmak – hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök Berlinben a német fővárost kettéosztó fal ledöntésének 30. évfordulójára rendezett ünnepségen. A szövetségi elnök a visegrádi négyek országcsoport tiszteletére emelt szobornál beszélt, amelynél Milos Zeman cseh, Andrzej Duda lengyel, Áder János magyar és Zuzana Čaputová szlovák államfővel együtt virágokat helyezett el. Steinmeier később a Brandenburgi kapunál több százezer ember előtt tartott beszédében kijelentette: „Új falak választják el az embereket egymástól Németországban, láthatatlan falak, amelyek csalódottságból, dühből, gyűlöletből, szótlanságból és elidegenedésből állnak, ezeket a németek építették saját maguknak, és ledönteni is csak ők tudják őket.” A szövetségi elnök sürgette Németország lakóit, hogy ne tétlenül szemléljék a társadalmukat megosztó új falakat és ne csupán panaszkodjanak miattuk, hanem kezdjenek hozzá lebontásukhoz. Mint mondta, az oly sok áldozatot követelő „embertelen építmény”, a berlini fal ledöntése után külső kényszer nélkül emelt új, láthatatlan falak az összetartás útjában állnak, de „az összetartást nem lehet felülről elrendelni, csak azok tartanak össze, akik összefognak”. Vissza kellene szerezni legalább egy részét annak a bátorságnak, jövőbe vetett bizalomnak és öntudatosságnak, amellyel az emberek 1989-ben ledöntötték a berlini falat, és kiharcolták az egységet, a szabadságot és a demokráciát – jelentette ki.

A legtekintélyesebb egykori keletnémet ellenzéki emberi jogi aktivista, Marianne Birthler, az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) állambiztonsági minisztériumi (Stasi) iratait kezelő hivatal volt vezetője beszédében az 1989-es békés forradalom örökségéről elmondta, hogy csak annak van erkölcsi joga 1989-re hivatkozni, aki ma is kiáll a nyitottságért és a szabadságért.

Aki viszont gyűlölködik és mások életét tettekkel és szavakkal fenyegeti, nem jobb az embereket gyötrő és életüket tönkretevő Stasinál, aki pedig azt hiszi, hogy származása vagy bőrszíne miatt előbbre való másoknál, elárulja a forradalom eszméit és Németország alaptörvényét.

A Megbékélés kápolnájában Angela Merkel kancellár mondott köszöntőt, kiemelve: az embereket kirekesztő és a szabadságot korlátozó falak soha nem annyira erősek, hogy ne lehessen ledönteni őket. A kancellár kiemelte, hogy november 9. nemcsak a berlini fal ledöntésének, hanem a náci Németországban 1938-ban zsidók ellen elkövetett pogromok kezdetének évfordulója is. Ezért ez a nap arra is inti a németeket, hogy mindig következetesen fel kell lépni a gyűlölettel, a rasszizmussal és az antiszemitizmussal szemben. Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a közép-európai népek segítségével harminc éve győzelemre vitt békés forradalom vívmányainak fennmaradása nem automatizmus, nem magától értetődő, természetes folyamat. Ezekért az értékekért, a demokráciáért, a jogállamiságért és az emberi méltóság iránti tiszteletért nap mint nap meg kell küzdeni, és ez az ügy a jelenkorban, a mélyreható technológiai és globális változások idején aktuálisabb, mint bármikor az utóbbi harminc évben.

Berlinben múlt hét eleje óta ünnepelték a fal ledöntésének évfordulóját egy több mint 200 eseményből – kiállítások, koncertek, pódiumbeszélgetések sorából – álló rendezvénysorozattal. A központi állami ünnepségen a visegrádi négyek államfői, Frank-Walter Steinmeier és Angela Merkel mellett részt vett Wolfgang Schäuble Bundestag-elnök és Dietmar Woidke brandenburgi kormányfő, a Bundesrat soros elnöke, valamint Michael Müller, Berlin kormányzó polgármestere és több száz meghívott vendég, akik között magyar, lengyel, cseh és szlovák fiatalok is voltak.

Röviden

A fal lebontásával új, egységesebb Európa született, és milliók kapták vissza szabadságukat. A mostani baloldal azonban mindezt el akarja feledtetni, és „ki akarja törölni a kommunizmus szégyenét a történelemkönyvekből is” – írta a Twitteren Antonio Tajani, a Forza Italia jobbközép párt alelnöke, az Európai Parlament volt elnöke.

„A megosztó falak és gyűlölet nélküli Európa nagy lehetőséget kínál lakóinak, hogy saját sorsuk alakítói legyenek” – hangsúlyozta közlemé­nyében Sergio Mattarella olasz államfő.

A berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából jókívánságait fejezte ki a német népnek Donald Trump amerikai elnök. „Szolgáljon tanulságul a berlini fal sorsa az elnyomó rezsimeknek: egy vasfüggöny sosem fogja kordában tartani a szabadságra vágyó emberek vasakaratát” – mondta.

Truman–Reagan Szabadság Érdeméremmel tüntették ki Washingtonban Joachim Gauck volt német államfőt a Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány gálaestjén, amelyet a berlini fal lebontásának 30. évfordulójára és a kommunizmus áldozataira emlékezve tartottak péntek este az alapítvány egész napos A szabadság győzelme című konferenciája után.

Emmanuel Macron francia elnök Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy 30 éve a fal nem egyszerűen csak leomlott, azt a szabadság eszméjétől fellelkesült férfiak és nők ezreinek bátorsága döntötte le.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő Facebook-oldalán arról írt, hogy „1989. november 9-én a bátorság, a szabadság és a demokrácia aratott győzelmet”. „Talán első alkalommal került akkor elérhető közelségbe az egyesített Európa gondolata” – hangsúlyozta.