Ajánló

Orbán: A magyarok hisznek a jövőben

Gyurcsány Ferenc minden idők legkorruptabb kormányának feje volt, sem a lovas rohamot, sem a szemkilövetéseket nem fogják neki elfelejteni – jelentette ki Kocsis Máté

Az ellenzék arra szólította fel a megválasztott polgármestereket, hogy a településeik ügyének szolgálata és az együttműködés helyett folytassanak harcot Magyarország kormányával szemben – mutatott rá a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök, aki hangsúlyozta, hogy nem fogad el erkölcsi kioktatást sem a DK-tól, sem a Jobbiktól.

Orbán: A magyarok hisznek a jövőben
Az ellenzéki szavazóknak is megköszönte a választási részvételt a miniszterelnök
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Minden, az önkormányzati választás lebonyolításban részt vevő dolgozónak és a választópolgároknak is köszönetet mondott napirend előtti felszólalásában a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök. A választásokat értékelve úgy fogalmazott: a részvételi adatok azt mutatják, hogy a magyarok továbbra is elkötelezettek a demokrácia mellett, és hisznek Magyarország jövőjében. A kormányfő hangsúlyozta, minden megválasztott polgármesterrel és képviselő-testülettel együttműködnek a jövőben, aki hajlandó erre. Ahogy a miniszterelnök rámutatott, összességében a kormányzópártok kapták a legtöbb szavazatot, ami azt jelenti, hogy a kormány folytathatja a munkát. Orbán ezután rátért a közelmúltban meghozott intézkedésekre és azok sikereire, kiemelve a családvédelmi akciótervet. Mint mondta, folytatják a munkaalapú gazdaság, a családbarát Magyarország, a növekvő bérek, a tisztességes időskor, az otthonteremtés és a nemzetegyesítés politikáját. Beszélt arról is, hogy sikerült olyan elnököt választani az Európai Bizottság élére, aki képes lehet kijavítani elődjei hibáit a gazdaság és a migráció területén. Ugyanakkor rossz döntésnek nevezte, hogy az Európai Unió nemet mondott Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásaira.

Az ellenzéki frakcióvezetők felszólalásaikban az önkormányzati választások kapcsán folyamatosan támadták a miniszterelnököt, és nem mulasztottak el fenyegetőzni sem. A jobbikos Jakab Péter szerint az önkormányzati választáson elkezdődött a nemzet újraegyesítése, míg az MSZP-s Tóth Bartalan azt ígérte, hogy 2022-re is együtt fognak készülni. A párbeszédes Szabó Tímea Budapest felszabadításáról beszélt, míg Gyurcsány Ferenc DK-elnök a kormánypártok politikája elleni lázadásról.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője – reagálva az ellenzéki felszólalásokra – hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc minden idők legkorruptabb magyar kormányának feje volt. Arra szólította fel a DK elnökét, hogy szálljon le a magas lóról. Mint mondta, sem a szemkilövetéseket, sem a lovas rohamot soha nem fogják neki elfelejteni. Arra, hogy Hadházy Ákos megpróbálta megzavarni a miniszterelnök felszólalását, kijelentette, ilyet egy anarchista fajankó csinál, nem egy felelős politikus. Kocsis Máté jelezte: a kormánypárti frakciók az előttük álló időszakban segíteni fogják a kormány által meghatározott munkát. Jakab Péterrel közölte, hogy ha erőszakot akar látni, akkor kérdezze meg Sneider Tamás pártelnököt, milyen érzés cigányt verni.

Válaszában Orbán Viktor megismételte, hogy az ellenzékre szavazóknak is köszöni a választási részvételt. Jakab Péternek azt üzente, hogy kisnyilasoktól nem fogadnak el erkölcsi kioktatást. Nevetségesnek nevezte a sajtószabadsággal kapcsolatos támadásokat ott, ahol a közösségi média világában a sajtószabadság korlátozhatatlan. Miközben az ellenzék arról beszél, hogy nincs sajtószabadság, Karácsony Gergelynek több plakátja volt Budapesten, mint a kormánypárti polgármestereknek – hangsúlyozta a kormányfő. Megjegyezte, az ellenzék célja, hogy betiltsa azokat a lapokat, amelyek nekik nem tetszenek. Ez a politikai programjuk, de ebben nincs új, mert korábban is ezt csinálták – tette hozzá.

A szíriai helyzettel kapcsolatos magyar politikáról elmondta: ha a törökök úgy döntenek, hogy Európa felé nyitják meg a kapukat a migránsok előtt, abból nekünk komoly gondjaink lesznek. Törökország célja, hogy a migránsokat Szíriába visszavigye, ez egyben magyar érdek is – jelentette ki. „Nem fogadunk el erkölcsi kioktatást a DK-tól sem” – folytatta a kormányfő, felidézve Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének legfontosabb mondatait. Aggasztó jelnek nevezte, hogy azt a Demszky Gábort akarják kitüntetni, aki alatt szétlopták a fővárost. A kormányfő visszásnak tartotta az MSZP a nyugdíjemelési javaslatát is, mivel ők vették el a tizenharmadik havi nyugdíjat, szemben a jelenlegi kabinettel, amely mindent megtesz a nyugdíjak értékének megőrzéséért. „Önök nem kevesebbet tettek hozzászólásaikban, mint arra szólították fel a települések megválasztott polgármestereit, hogy a településeik ügyének szolgálata és a kormánnyal való együttműködés helyett folytassanak harcot Magyarország kormányával szemben” – összeg­zett a kormányfő.

Üzenet a Fidesz–KDNP-s polgármestereknek

Levélben fordult a kormánypártok új önkormányzati képviselőihez és polgármestereihez Orbán Viktor, azt kérve tőlük: saját településükön, ha ellenzékben dolgoznak is, azt támogassák, ami jó az adott városnak vagy falunak. A miniszterelnök úgy fogalmazott: „Állj ki minden körülmények között az emberekért, és bátran harcolj a helyiek érdekeit sértő, rossz döntések ellen! Mi vagyunk az országépítők.” Azt ígérte, az országépítő munkát kormányzati szinten is folytatni fogják: a következő években tovább növelik a gyermeket nevelő családok támogatását, erősítik a magyar gazdaságot, a magyar vállalkozásokkal közösen új munkahelyeket hoznak létre, és tovább csökkentik a munkát terhelő adókat, megvédik Magyarország határait, és nemet mondanak a bevándorlásra. „Bár győztünk, sok helyen érzékeny veszteségeket szenvedtünk” – jegyezte meg a miniszterelnök. (KCs)

Röviden

Az egészségügyre 427 milliárddal forinttal költünk többet, mint 2010-ben – hangsúlyozta Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában Jakab Péternek adott válaszában. A kormányfő szerint a Jobbikra tökéletesen illik a kisnyilas jelző, mivel ha az érdekeik úgy kívánták, akkor rögtön összeálltak a kommunistákkal.

A miniszterelnök leszögezte: a kormány számára fontos a klímaváltozás elleni küzdelem. Magyarország a klímasemleges energiatermelésben jobban teljesít, mint az unió országainak többsége, de a tervek szerint a magyar energiatermelés kilencven százaléka karbonsemleges kell hogy legyen – közölte. Leszögezte, a célok teljesítéséhez a nukleáris energia további bővítésére van szükség.

Büntetni vagy támogatni akarják a budapestieket? – tette fel a kérdést Tordai Bence (Párbeszéd). A kormányfő közölte, hogy a korábbi, Tarlós Istvánnal kötött megállapodást a kabinet betartja. Budapesten 1600 milliárd forintnyi beruházás zajlik, és tervben van 4000 milliárdnyi. Ez lenne a kivérezetés? – vetette fel Orbán Viktor.

Steinmetz Ádám, a Jobbik képviselője azt kérdezte, Borkai Zsolt méltó-e az olimpiai bajnokoknak járó életjáradékra. Orbán Viktor kijelentette, a Fidesz és Borkai útjai elváltak egymástól, a döntést pedig a Magyar Olimpiai Bizottságnak kell meghoznia. Megjegyezte, nagy valószínűséggel támogatni fogják azt a javaslatot, amit a MOB a kormány elé terjeszt majd. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egyébként megerősítette: nyomozás folyik a Borkait érintő ügyekben.

Megemlékeztek a képviselők a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkről, Máté Lászlóról (MSZP), Rajk Lászlóról (SZDSZ), Tóth Sándorról (KDNP), Riz Leventéről (Fidesz) és Szekó Józsefről (Fidesz).

Az Országgyűlés 146 igen és 29 nem szavazattal felfüggesztette Varju László (DK) mentelmi jogát. A legfőbb ügyész egy folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványozta az ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség gyanúja szerint ugyanis Varju László a 2018-as országgyűlési választás előtt anyagi juttatást ígért egy függetlenként induló jelöltnek azért, hogy visszalépjen a javára.

A Párbeszéd hét pontból álló, Karácsony Gergely főpolgármester programjára épülő javaslatcsomagot nyújt be a parlamentnek. Szabó Tímea frakcióvezető sajtótájékoztatóján azt mondta, megpróbálják eltörölni a „lex CEU-t” is. Emlékeztetett arra, hogy Karácsony konzultálni készül az egyetem vezetőivel.

Egy kivételével megállapította az országos nemzetiségi választás eredményét tegnapi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. A roma nemzetiségnél nem állapították meg az országos választás eredményét, mert előreláthatólag több helyen meg kell ismételni a szavazást.

A Kúria tegnapi döntése szerint lehet népszavazást tartani arról, épüljön-e atlétikai stadion a Csepel-sziget csúcsán. A kérdést eredetileg Kassai Dániel volt LMP-s politikus nyújtotta be az NVB-hez. (LMA)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom