Ajánló

Magyar nemzeti érdek és a szíriai török akció

Szijjártó: Kerüljük el, hogy Törökország megnyissa a kapukat, és több százezer vagy akár millió illegális bevándorló jelenjen meg Magyarország és az unió déli határánál

Magyarország számára fontos, hogy Törökország Szíria irányába oldja meg a bevándorlási problémákat, ne Európa felé – mondta Szijjártó Péter Bakuban.

Törökország szíriai akcióival kapcsolatban a magyar kormánynak egyetlen dolgot kell figyelembe vennie, a magyar nemzeti érdeket, ami pedig azt diktálja, hogy kerüljük el, hogy több százezer vagy akár millió illegális bevándorló megjelenjen Magyarország déli határánál – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának kedden Bakuban, ahová az Orbán Viktor miniszterelnök vezette delegáció tagjaként érkezett a Türk Tanács ülésére. Szijjártó – aki az azeri fővárosban tárgyalt Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel – azt mondta:  nemzeti érdekünk, hogy a törökök Szíria irányába oldják meg a bevándorlási kérdést, és ne Európa irányába.

„Ha a kérdést nekünk, magyaroknak úgy teszik fel, hogy mit szeretnénk, ha Törökország visszatelepítené a bevándorlókat Szíriába, vagy megnyitná a kapukat Európa irányába, akkor a mi válaszunk egyértelmű: Törökország telepítse vissza a bevándorlókat Szíriába, és ne nyissa meg az Európára nyíló kapukat négymillió bevándorló előtt” – közölte Szijjártó Péter. Kiemelte, hogy a magyar kormány gondolkodásmódja a bevándorlásról egyértelmű: a migrációhoz fűződő jogok nincsenek az alapvető emberi jogok között. Viszont alapvető emberi jog, hogy mindenki nyugalomban, békében és biztonságban élhessen a saját hazájában, és az ehhez szükséges feltételeket meg kell teremteni – tette hozzá a miniszter. „Ez a mi politikánk: a segítséget vigyük oda, ahol a baj van, és ne a bajt hozzuk oda, ahol nincs baj” – mondta.

Törökország elérte a teljesítőképessége határait az országban tartózkodó menekültek ellátásában, a nemzetközi közösség nem reagált a korábbi figyelmeztetésekre, ezért Ankara megpróbálja megteremteni a hazatérés feltételeit Északkelet-Szíriában – írta Recep Tayyip Erdogan török elnök a The Wall Street Journalben (WSJ) kedden megjelent véleménycikkében. Alternatív terv hiányában pedig a nemzetközi közösségnek csatlakoznia kellene az erőfeszítésekhez, vagy meg kellene kezdenie a menekültek befogadását – húzta alá. Bakuban Erdogan egyébként szólt arról, hogy a török hadsereg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletben Szíriában már ezer négyzetkilométernyi területet „felszabadított”.

Donald Trump amerikai elnök ismét elutasította Twitteren a szíriai kurdok megvédését, de azt írta, Washington üdvözöl bármely államot, amely volt szövetségese segítségére kel. Ugyancsak Twitteren Trump azt állította, hogy teljes mértékben „kész gyorsan tönkretenni” a török gazdaságot, ha a török vezetők „folytatják veszélyes és destruktív útjukat”. Sajtóinformációk szerint Mike Pence amerikai alelnök 24 órán belül Törökországba utazik, annak reményében, hogy sikerül tűzszünetet kieszközölnie a török és kurd erők között.

A török védelmi minisztérium keddi közleménye szerint egyébként a Béke Forrása fedőnevű offenzívában eddig 595 „terroristát” tettek harcképtelenné.

Röviden

Megtámadtak egy török kávézót és egy élelmiszerboltot kurd tüntetők a németországi Hernében, miután mindkét helyről provokálták őket. Az incidensben öten megsérültek – jelentették kedden német hírportálok.
Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi városban Törökország szíriai offenzívája ellen szerveztek demonstrációt, amelyen több százan vettek részt.

A szíriai hadműveletek leállítására szólította fel Kína Törökországot, és kérte Ankarát, hogy térjen vissza a problémák politikai úton történő megoldásának helyes útjára. A kínai külügyi szóvivő szerint tiszteletben kell tartani, és meg kell óvni Szíria szuverenitását, függetlenségét és területi egységét.

Terrorizmus elleni nyomozások keretében őrizetbe vette kedden a török rendőrség a főként kurdok lakta délkeleti országrész négy településének kurdbarát, a Népek Demokratikus Pártja (HDP) színeiben megválasztott polgármesterét – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. (UT)