Ajánló

Nagy változásokat ígér az új Európai Bizottság

A kis- és középvállalkozások támogatását sürgette Dombrovskis, míg Vestager az uniós szintű digitális adó fontosságát hangsúlyozta brüsszeli meghallgatásán

Meghallgatták tegnap Brüsszelben az új Európai Bizottság három kiemelt alelnöki posztjának jelöltjét. Sikerrel pótvizsgázott a leendő lengyel agrárbiztos.

Leginkább gazdasági témákban hallgattak meg biztosjelölteket tegnap az Európai Parlament illetékes szakbizottságai Brüsszelben. Délelőtt az emberközpontú gazdasággal kapcsolatos ügyvezető alelnöki portfólióra jelölt lett néppárti Valdis Dombrovskis került sorra, aki egyebek mellett arról beszélt, hogy új pénzügyi alap létrehozását fogja javasolni a kis- és középvállalkozások (kkv-k) piaci megjelenésének elősegítésére, mivel Európának szüksége van a kkv-k innovatív képességére és tehetségére. Kitért arra is, hogy új európai szintű szabályozásra van szükség a digitális vagy virtuális valuták, például a Facebook tervezett kriptodevizája, a Libra megjelenése és használatát illetően a pénzügyi stabilitás és a befektetések védelme érdekében.

Szintén tegnap hallgatták meg az agrártárcára pályázó Janusz Wojciechowskit. A lengyel politikus az egyetlen olyan biztosjelölt, akit a Néppárttól jobbra álló Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakciója támogat, oda tartozik ugyanis a varsói kormányt adó Jog és Igazságosság. Wojciechowski múlt heti meghallgatásán nem győzte meg a mezőgazdasági szakbizottságot, válaszait politikai hovatartozástól függetlenül túlságosan általánosnak, találták a képviselők. Tegnapi „pótvizsgáján” azonban már jobban szerepelhetett a biztosjelölt, a Politico ugyanis két parlamenti tisztségviselőre hivatkozva azt írta, a mezőgazdasági szakbizottságban a frakciók koordinátorai – azaz témafelelősei – egyhangúlag támogatták a jelöltségét.

Délután tartották a „digitális kornak megfelelő Európáért” felelős ügyvezető alelnöki tisztségre jelölt dán Margrethe Vestager meghallgatását is. A liberális politikus szerint – aki a versenyjogért is felelős lesz – újra napirendre kell venni az uniós szintű digitális adó kérdését, amennyiben erről nem születik globális egyezmény a jövő év végéig, az internetes nagyvállalatoknak ugyanis ott is adózniuk kellene, ahol a nyereségük keletkezik. Hangsúlyozta, készek cselekedni, ha nincs előrelépés a digitális adóról szóló globális egyezmény ügyében, mert az érintett cégeknek tisztességesen ki kell venniük a részüket a teherviselésből.

Tegnap hallgatták meg az európai zöld megállapodásért, azaz egyebek mellett a klímaváltozás elleni harcért felelős ügyvezető alelnök-jelöltet, Frans Timmermanst is. A holland szociáldemokrata politikus közölte, mielőbb szigorítani kell az EU klímacéljait, a korábban kitűzött 40 százalék helyett legalább 50, de inkább 55 százalékkal kellene csökkenteni 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom