Ajánló

Biztonságosan indult a fűtésszezon

Magyarország felkészült a hidegre, a földgáztározók fel vannak töltve, a kéményseprői ellenőrzés ingyenes

Hivatalosan szeptember tizenötödikén indult a fűtési szezon, mely május tizenötödikéig tart. A szolgáltatói berendezéseket fűtésre alkalmas állapotba helyezték mintegy kétszáznegyvenezer fővárosi lakossági és csaknem hétezer üzleti fogyasztó számára. A kémények ellenőrzése megtörtént, a földgáztározók pedig fel vannak töltve.

Biztonságosan indult a fűtésszezon
Ősszel érdemes elvégeztetni a fűtőberendezések karbantartását
Fotó: MH/Purger Tamás

Budapesten valamennyi épületben a felhasználók által a távhőszolgáltatóval – a Főtávval – kötött üzemviteli megállapodásnak vagy eseti megrendelésnek megfele­lően kapcsolták készenléti állapotba a fűtést, hogy elindulhasson a fűtésszolgáltatás.

Az idén ezerhatszáz esetben állapítottak meg életveszélyt a kémények ellenőrzése során a kéményseprők a fővárosban, vagyis ennyi családot mentettek meg a szén-monoxid-mérgezéstől – közölte a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (Főkétüsz) ügyvezetője tegnap Budapesten. Kovács Balázs a fűtési szezon elindulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a családi házak esetében ugyan nem kötelező a kéményseprői ellenőrzés, ám a balesetveszély elhárítása érdekében mindenkinek azt ajánlja, hogy vegye igénybe az ingyenes szolgáltatást.

Elmondta: a fővárosban csaknem egymillió kémény működik és szeptember harmincadikáig már elvégezték ezek háromnegyedének vizsgálatát – közölte a távirati iroda. Az ellenőrzések során ezerből három kémény esetében tártak fel életveszélyes meghibásodást, illetve minden száz kéményből négy esetében állapították meg a javítás szükségességét – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra: a kémények, illetve a fűtőberendezések karbantartása és a lakások levegő-utánpótlásának biztosítása annál is inkább fontos, mert az idén négyszázegy szén-monoxid-riasztás volt a fővárosban, nyolcvanegyen megsérültek és négy haláleset is történt. Kiemelte, hogy felújítás vagy új kémény üzembe helyezése esetén kötelező az ellenőrzés.

Magyarország felkészült a fűtési szezonra, a hazai földgáztározók teljesen fel vannak töltve – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára tegnap Budapesten sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: azért, hogy az ellátás ne kerülhessen veszélybe, a kormány mintegy húsz százalékkal, 1,45 milliárd köbméterre emelte a biztonsági készlet szükséges mértékét idén tavasszal. Az ezen felül fennmaradó mintegy 4,87 milliárd köbméter a kereskedelmi készlet. Az államtitkár felidézte, hogy a kormány számos intézkedést hozott az elmúlt években, amelyek eredményeképpen az embereknek kevesebbet kell fizetniük a közüzemi ellátásért. Schanda Tamás ezek között említette a rezsicsökkentést, a nyugdíjasoknak juttatott rezsiutalványt és az Otthon Melege Programot. Ka­derják Péter, az ITM energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára kiemelte, hogy az energiaellátás biztonságának garantálása és az energiafüggetlenség erősítése a magyar energiapolitika kiemelt célja.