Ajánló

A Gazdaságvédelmi Akcióterv a közterheket is mérsékli

Vállalkozások tízezreinek jelent könnyebbséget az adóelőleg-feltöltés eltörlése, ugyanígy tetemes megtakarítást hoz a szociális hozzájárulási adó kétszázalékos csökkentése

A Gazdaságvédelmi Akcióterv hét adós pontjából már négy hatályba is lépett – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a hétvégén. A kormány célja, hogy az uniós átlagot két százalékkal meghaladó növekedés üteme fennmaradjon.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv a közterheket is mérsékli
Izer Norbert: Három adófajta összeolvad, egy pedig megszűnik jövőre
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A kisvállalati adó (kiva) mértékének, valamint a szálláshely áfájának csökkentése 2020. január 1-jétől könnyít majd a vállalkozások terhein. Az adórendszer egyszerűsítésére vonatkozó szabályok is jövőre alkalmazhatóak azzal, hogy az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) kivezetésében érintett vállalkozókat az áttérésben már szeptember végétől segíti a Pénzügyminisztérium – mondta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-nek.

A kormány célja az, hogy a magyar gazdaság teljesítménye hosszú távon is legalább két százalékponttal meghaladja az uniós átlagot, ezért dolgozta ki a Gazdaságvédelmi Akciótervet – hangsúlyozta az államtitkár. Emlékeztetett arra: június 24-én léptek hatályba a fejlesztési adókedvezmény kibővítésére és az adófeltöltés eltörlésére vonatkozó szabályok.

Utóbbi változás mintegy negyvenezer vállalkozásnak hoz könnyebbséget. Az érintettek ugyanis ezentúl nem december 20-án, hanem öt hónappal később májusban, az adóbevallásuk elkészítésével egyidőben fizethetik meg teljes adójukat.

A fejlesztési adókedvezmény kibővítésével pedig még több beruházás valósulhat meg Magyarországon, miután június 24-től ötszázmillió forintról a kisvállalatok esetében 300 millió, a középvállalkozások esetében négyszázmillió forintra csökkent a beruházási értékhatár.

A reklámadó felfüggesztése 2023. január 1-ig biztosítja, hogy egyetlen vállalkozásnak sem kell reklámadót fizetnie, ez mintegy félezer cégnek könnyebbség. A szociális hozzájárulási adó két százalékpontos csökkentése pedig másfél év alatt 450 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál – jegyezte meg az államtitkár.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv jövőre hatályba lépő három pontja közül elsőként a kiva csökkentést emelte ki Izer Norbert. Az, hogy 13 százalékról 12 százalékra csökken, a cégek ötmilliárd forintot spórolnak az adócsökkentéssel. A szálláshely általános forgalmi adójának (áfa) a csökkentése biztosítja, hogy a legalacsonyabb (öt százalékos) mértékű áfát számíthatnak fel a turizmusban 2020. január 1-től. Jövőre a négyszázalékos mértékű turizmusfejlesztési hozzájárulással együtt is épp feleannyi közterhet kell fizet­niük az érintetteknek, mint a jelenlegi 18 százalékos áfa mellett.

Szintén jövőre egy teherré olvad össze a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék, a negyedik megszűnő adótípus pedig az eva lesz.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom