Ajánló

Zöldülő energia a vízműveknél

A csepeli telephely újabb egységgel egészül ki, amely az ivóvízmű teljes áramigényét biztosítja

Napelemparkot adtak át tegnap a Fővárosi Vízművek csepeli ivóvízkezelő telephelyén. Az Elmű–Émász Solutions Kft.-vel összefogva az összesen kilencszázmillió forintos program lezárultával a Fővárosi Vízművek áramigényét tíz százalékban napenergia biztosíthatja.

Zöldülő energia a vízműveknél
Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, Marie-Theres Thiell, az Elmű–Émász igazgatósági elnöke és Keszler Ferenc, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója a beruházás átadóján
Fotó: MH/Purger Tamás

A Fővárosi Vízművek üzemeltetéssel kapcsolatos kiadásainak nyolc százalékát teszi ki a villamos energia költsége. A fővárosi önkormányzat támogatásával tavaly elindított Napelemes energiatermelési program a környezeti fenntarthatóságot, a vízellátáshoz szükséges energiaellátás biztonságát és a hatékonyságot szolgálja – mondta tegnap Keszler Ferenc, a vízművek vezérigazgatója Csepelen, az ivóvízkezelő területén, ahol a 220 kilowatt összkapacitású napelemparkot adták át. Hozzátette, a beruházás megtérülési ideje tíz év, de ennél gyorsabb is lehet. Szólt arról is, hogy az egy éve tartó program során más telephelyeikre is telepítettek már napelemparkot, az elhelyezés, méret tekintetében pedig a változatos helyszínek jelentenek kihívást.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy a fővárosi önkormányzat kiemelten fontosnak tekinti a budapesti közszolgáltatások színvonalát. A program keretében a csepeli telephelyen újabb 277 kilowatt kapacitású napelempark készül, a ráckevei gépháznál 490 kilowatt kapacitású. A vízművek másik vízbázisán, a Szentendrei-szigeten összesen kétezer kilowatt energiatermelést lehetővé tevő rendszer épül majd ki. További 13 helyszínen kisebb, háztartási méretű kiserőművek létesülnek, 450 kilowatt feletti összteljesítménnyel.

Marie-Theres Thiell, az Elmű–Émász igazgatósági elnöke kiemelte: a beruházást végző Elmű–Émász Solutions a vállalatcsoport tavaly alapított új tagja, amelyet a társaság szolgáltatásainak bővítése érdekében hoztak létre. Szólt arról is, hogy Magyarország adottságai kiválók a napenergia szempontjából. Lapunknak a napenergia térnyerésére irányuló kérdésére elmondta, elektromos járművek töltése útján is hozzájárulhat a fenntarthatósághoz, azonban a rendszer sajátossága, hogy a megtermelt energiát az elektromos hálózatba táplálja. Keszler Ferenc szintén kérdésünkre azt mondta, az év végéig megépülő további 270 kilowatt kapacitással már a csepeli telephely teljes áramigényét képes biztosítani.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom