Ajánló

Asterix a hatvanadik születésnapját ünnepli

A gall képregényhőst ábrázolja az új kéteurós

Asterix, a gall képmásával díszített kéteurós pénzérme kerül forgalomba a képzeletbeli ókori hősről szóló képregénysorozat megjelenésének 60. évfordulójára – jelentette be tegnap a párizsi pénzverde.

Asterix a hatvanadik születésnapját ünnepli
A figurát Albert Uderzo álmodta meg
Fotó: Monnaie de Paris

A Pilote című magazin 1959. október 29-i számában jelent meg René Goscinny író és Albert Uderzo képregényrajzoló első olyan története, amelynek hőse a furfangos Asterix volt – erről emlékezik meg most a Monnaie de Paris. A gall hős összesen harminchat kaland főszereplője lett, amelyekből négy mozifilm is született: a címszereplőt Christian Clavier, barátját, Obelixet pedig Gérard Depardieu alakította. Az apró, de erős gall iránti rajongást jól mutatja, hogy 1989-ben, még a párizsi Disneyland megnyitása előtt jött létre a fővárostól negyven kilométerre, Plaillyban a Parc Astérix. Az érme a híres szárnyas sisakjában ábrázolja a figurát, az évszámot és az évfordulót római számokkal írták rá. A kéteurós másik oldalára a hagyományos Európa-térképet nyomták.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom