Ajánló

Nem érinti a magyar utasokat a brit utazási iroda csődje

A Thomas Cooknak közel hatszázezer utasa tartózkodik külföldön, a százhatvanezer brit hazaszállítása lesz Nagy-Britannia történetének legnagyobb békeidőbeli művelete

Csődbe ment tegnap, és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a legrégebbi brit utazási iroda, a Thomas Cook. A csoport leányvállalata, a Neckermann Magyarország továbbra is folytatja a működését.

Nem érinti a magyar utasokat a brit utazási iroda csődje
Tanácstalan utasok várakoznak a mallorcai repülőterén. A brit polgári repülésügyi hivatal beveti a Matterhorn-művelet nevű készenléti tervét a kint rekedt állampolgárok hazavitelére
Fotó: AFP/Jaime Reina

Megkezdődött a tegnap csődbe ment legrégebbi és legnagyobb brit utazási iroda, a Thomas Cook utasainak hazaszállítási művelete.

A cég több százezer utasa tartózkodik jelenleg is a világ különböző üdülőhelyein. A Thomas Cook azonos nevű légitársaságának repülőgépei tegnap már nem szálltak fel, a brit utasok hazautaztatása más légitársaságok gépeinek igénybevételével kezdődött meg. A csőd hírét tegnap hajnalban jelentette be a brit polgári repülésügyi hivatal (CAA). A CAA a Thomas Cook súlyosbodó pénzügyi helyzetének híreire már korábban kidolgozta Matterhorn-művelet nevű készenléti tervét az utazási iroda szervezésében külföldön tartózkodó csaknem 160 ezer brit utas hazaszállítására.

A hatóság tájékoztatása szerint ez lesz Nagy-Britannia történetének eddigi legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelete. Becslések szerint a külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatja a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik jelenleg a Thomas Cook által szervezett utakon vesznek részt – tudósított a távirati iroda. A jövőbeni időpontokra meghirdetett utakra üzletági szakértők adatai szerint egymillió foglalás van érvényben, de ezek mindegyikét törölték. A CAA a brit kormány megbízásából tegnapra 64 különjáratot szervezett a Thomas Cook utasainak hazaszállítására.

Az október 6-ig tartó programban részt vesz más légitársaságok mellett az easyJet és a Virgin Atlantic, de Malajziából is érkezett hétfőn Manchesterbe egy Airbus A380-as óriásgép, amely szintén bekapcsolódik a műveletbe. A brit hazaszállítási művelet azokra a brit utasokra terjed ki, akik a következő két hétben egyébként is hazatértek volna.
A CAA és az érintett minisztériumok tájékoztatása szerint őket az utazási szerződésükben szereplő eredeti hazatérési időponthoz a lehető legközelebb eső időben szállítják haza pótlólagos költség nélkül, bár „néhány utas” esetében előfordulhat, hogy nem ugyanarra a repülőtérre érkeznek majd, ahonnan a Thomas Cook által szervezett utazásra elindultak.

A brit kormány felhívásában arra intette a csődbe ment cég szervezésében külföldön tartózkodó turistákat, hogy üdülésüket ne szakítsák meg, és ne menjenek ki a helyi repülőtérre anélkül, hogy ellenőriznék az őket hazaszállító járat indulási időpontját a külön e célra létrehozott Thomascook.caa.co.uk honlapon. A Thomas Cook utolsó járata
a floridai Orlandóból érkezett Manchesterbe tegnap. Ez a gép a csőd és a járatok azonnali leállításának bejelentése idején már a levegőben volt, így még engedélyezték számára a hazatérést. A vállalat több repülőgépét ugyanakkor egyes brit repülőterek tegnap lefoglalták a ki nem fizetett repülőtéri díjak miatt. A CAA közölte, hogy felveszi a kapcsolatot a Thomas Cook külföldön tartózkodó utasainak szállást nyújtó hotelekkel, amelyeket biztosít arról, hogy a szállásköltségeket a brit kormány az ilyen esetekre szolgáló biztosítási keretből kifizeti.

Az 1841-ben Thomas Cook üzletember által alapított cég világszerte 22 ezer, Nagy-Britanniában kilencezer alkalmazottat foglalkoztatott, és 94 repülőgépből álló saját légitársasága is volt. A cég hónapok óta pénzügyi nehézségekkel küszködött, a március 31-én zárult fél évről 1,5 milliárd font (570 milliárd forint) adózás előtti veszteséget jelentett. Adósságállománya ugyanakkor meghaladta az egymilliárd fontot. A Thomas Cook az elmúlt hetekben felhajtott ugyan egy kilencszázmillió fontos (340 milliárd forintos) pénzügyi mentőcsomagot saját legnagyobb részvényeseinek bevonásával, de a cég banki hitelezői további kétszázmillió font befektetői finanszírozás megszerzéséhez kötötték részvételüket a mentőprogramban. A Thomas Cook brit utasainak hazaszállítása a brit kormány becslése szerint százmillió fontba kerül, kétszer annyiba, mint a Monarch brit légitársaság csődje után végrehajtott hasonló művelet. A Monarch 2017 októberében ment csődbe, 110 ezer utast külföldön hagyva. Az ő hazaszállításuk volt a mostani akcióig a legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelet Nagy-Britanniában.

Érdeklődésünkre a Neckermann Magyarország, a Thomas Cook magyarországi leányvállalata közleményben tájékoztatta lapunkat arról, hogy zavartalanul működnek, és a cég, mint a magyar kereskedelmi törvény szerint önálló társaság, jelenleg folytatja normál, napi és operatív tevékenységét. Valamennyi külföldön tartózkodó utasuk az eredeti tervek szerint tud hazatérni. A cég 3,4 milliárd forintos vagyoni biztosítéka garantálja, hogy utasainkat ne érje anyagi kár – írta a közleményben Békefi Veronika, a vállalat ügyvezetője.

Spanyolországot is sokkolta a Thomas Cook összeomlása

A spanyol turizmus számára is jelentős csapás a legnagyobb brit utazási iroda, a Thomas Cook csődje – írta az El Economista című spanyol gazdasági napilap. Az újság információi szerint az utazásszervező vállalatcsoport közreműködésével tavaly 7,1 millió turista érkezett a dél-európai országba. Közülük 3,3 millióan az egyik németországi érdekeltség, a Condor légitársaság révén, amely most a német kormány segítségét kérte működése fenntartásához. A lap szerint elsősorban a Kanári-szigetek és a Baleár-szigetek idegenforgalmát érintheti kedvezőtlenül a 178 éve működő Thomas Cook csoport összeomlása. Jorge Marichal, a tenerifei szállodai szövetség elnöke az Onda Cero rádiócsatornának úgy nyilatkozott: a szigetekre látogatók 20–22 százalékát a brit társaság szállította. A Thomas Cook érdekeltségébe tartozó cégeknek a következő tizenöt napra 525 spanyolországi repülőjáratuk volt betervezve, amelyek törlése mintegy 114 ezer utast érint a spanyol légibiztonsági ügynökség szerint – írta az MTI. Annak érdekében, hogy pontosan felmérjék a várható következményeket, és enyhítsék az esetleges károkat, az ügyvezető kormány összehívja az érintett spanyol régiók vezetőit – jelentette be María Reyes Maroto spanyol turisztikai miniszter. Mint mondta, még zajlik a hazaszállítandó spanyol turisták létszámának felmérése.

Súlyos anyagi veszteség a turizmusnak

Jóval több mint százezren rekedtek a Földközi-tenger térségében, csak Görögországban ötvenezer turistát érint a csőd. A tervek szerint a következő három napban 22 ezer ember hazajuttatásáról gondoskodnak. A görög kormány úgy ítéli meg, hogy a Thomas Cook összeomlása szerencsétlen esemény az egész európai turizmus számára, és kedvezőtlenül hat a görög piacra – derült ki a távirati iroda tájékoztatásából. Cipruson nagyjából 15 ezer turistát érint a Thomas Cook csődje. Szavvas Perdiosz ciprusi idegenforgalmi miniszter arra kérte a szállodatulajdonosokat és más turisztikai vállalkozásokat, hogy őrizzék meg nyugalmukat. Törökország kulturális és idegenforgalmi minisztériumát is aggasztja a brit utazási iroda csődje, és jelezte, hogy hiteltámogatást nyújt azoknak a vállalkozásoknak, amelyek ügymenetét visszavetik a történtek. Az angol utazási iroda tájékoztatása szerint jelenleg valamivel több mint 21 ezer ügyfelük tölti szabadságát törökországi üdülőhelyeken. Spanyolországban mintegy 25–30 ezer turistát érint a csőd, többségük brit állampolgár, de vannak köztük németek és más országból érkezők is. Tunéziában 4500 turista várja, hogy hazaszállítsák. A tunéziai szállodáknak júliusról és augusztusról még hatvanmillió euróval tartozik a Thomas Cook. A brit cég egyiptomi partnere, a Blue Sky Group közlése szerint 25 ezer foglalást töröltek a 2020 áprilisáig terjedő időszakra. A Thomas Cook szervezésében jelenleg 1600 ember tölti szabadságát a Vörös-tenger partján fekvő Hurgada szállodáiban. Szicília szigetén kétszáz turista várja sorsának rendezését.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom