Ajánló

Kiderülhet, hogy folytatja-e a Fed a kamatcsökkentés politikáját

Hétindító. Az amerikai jegybank júliusban ciklusközepi enyhítésként vezette fel akkori döntését

A hét legfontosabb eseménye egyértelműen az amerikai jegybank szerepét is betöltő Fed kamatdöntő ülése, amely két napig tart.

Kiderülhet, hogy folytatja-e a Fed a kamatcsökkentés politikáját
Szoros összefüggésben a növekedési és inflációs adatokkal a mostani döntés
Fotó: AFP/Spencer Platt

Az Egyesült Államokban kedden közlik az ipari termelésre vonatkozó augusztusi adatokat, a piac hó/hó összevetésben 0,2 százalékos bővülésre számít. Ugyanezen a napon kezdődik az amerikai jegybank szerepét is betöltő Fed kamatdöntő ülése – mondta lapunknak Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője. Hozzátette, ez utóbbi a hét legjelentőseb eseménye, amely várhatóan két napig tart, magyar idő szerint szerdán jelenthetik be a kamatdöntést. A piac huszonöt bázispontos kamatcsökkentésre számít, és egyben bizonytalan is, mert nem tudni még, a Fed meddig folytatja a kamatcsökkentés politikáját. Az elemző szerint ugyanis júliusban „ciklusközepi enyhítésként” vezették fel az akkori döntést.

A szeptemberin kívül egyébként még októberben, illetve decemberben is határoznak majd az alapkamatról. A mostani döntés pedig szoros összefüggésben van a növekedési és inflációs adatokkal, pontosabban meghatározza a várakozásokat. Csütörtökön a heti munkapiaci statisztikát közlik szintén az Egyesült Államokban, a munkanélküli segélyt újonnan igénylők száma az adatközlés heti rendszerességét figyelembe véve is alacsony, feszes a munkapiac.

Európára áttérve két fontosabb mérőszám jelenik meg, egyik kedden a németországi ZEW üzleti hangulatindex, a másik pedig szerdán az eurózóna végleges fogyasztói árai. Nyeste Orsolya megjegyezte, a végleges augusztusi érték nem tér majd el az előzetesen közölt egy százaléktól, hiszen az olajárak alakulása sem emeli ezt az értéket.

Csütörtökön az angol jegybank a Fedhez hasonlóan szintén kamatdöntő ülést tart, itt nem számítunk változásra, a Brexit miatt pedig főleg a szigorításnak minimális az esélye. Az érték 0,75 százalék maradhat továbbra is.

Idehaza egy mérőszámot, a második negyedéves folyó fizetési mérleget közli a jegybank, a második negyedéves mérleg enyhe hiányt mutathat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom