Ajánló

Hadrianus a Szépművészetiben

A fej nélküli mellszobor élete végén ábrázolja a római császárt

Azonosították azt az antik szobortöredéket, amely 1908 óta van a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményében: mint tegnap kiderült, a büszt Hadrianus római császárt ábrázolja, ráadásul ebből a szobortípusból csak négy darab lelhető fel a világon.

A fej nélküli mellszobron csupán egy tűvel rögzített köpenyt, a mellén pedig egy szíjat látni, az azonosítást lehetővé tevő további részletere Hans Rupprecht Goette berlini régész figyelt fel: a kettős kardszíj megcsavarodására. Ez a motívum mindössze három római mellképen fordul elő, amelyek fürtös hajú, szakállas ifjút ábrázolnak és megegyezik a római éremképek ifjú Hadrianus ábrázolásával. Ez a portrétípus csak két rövid időszakban fordult elő: Kr. u. 118-ban, amikor trónra került, illetve uralkodása legvégén. Stilisztikai jellemzők alapján a szobor utóbbi esetben, Kr. u. 137-138 körül készülhetett.

Az Antik Gyűjtemény márványait nemrégiben megvizsgáló Danielle Decrouez genfi kutatónak és munkatársainak azt is sikerült megállapítaniuk, hogy a szobrot a 2. században a legjobb minőségű aphrodisziaszi (göktepei) márványból faragták, támasztékából pedig arra következtettek, hogy athéni műhelyben készülhetett. A Kr. u. 117–138-ban uralkodó Hadrianust fiatal hadvezérként ábrázoló töredék a Szépművészeti Antik Gyűjteménye Muszeion elnevezésű, szeptember 3-án nyílt kamarakiállítás-sorozatának új tárlatán tekinthető meg.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom