Ajánló

Bubival a kulisszák mögé

Tarlós István megharcolt a budapesti színházak támogatásáért – hangsúlyozta a Színházak Éjszakája beharangozóján Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes

Harmincnégy teátrum részvételével rendezik meg immár nyolcadik alkalommal a Színházak Éjszakáját szeptember 21-én a fővárosban. Idén először a BKK különjárata és a Mol Bubi kedvezményes bérlete is segíti a közlekedést a rendezvény helyszínei között.

Bubival a kulisszák mögé
A főpolgármester-helyettes (középen) a résztvevő színházak igazgatóival
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Több mint kétszáz programmal várja az érdeklődőket a fővárosban immár nyolcadik éve megrendezett Színházak Éjszakája, amelynek idei dátuma, szeptember 21-e egybeesik a magyar dráma napjával, amely a hazai színházi élet egyik legnagyobb ünnepe. A „Te mit viszel magaddal?” mottóval meghirdetett programsorozaton a fővárosi, állami, magán és független fenntartású színházak közül összesen harmincnégy teátrum nyitja meg kapuit és kulisszáit a nagyérdemű előtt, hogy a nézőknek betekintést nyújtson a színfalak mögötti világba. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is lesznek kulisszajárások, nyílt próbák, és a KÉK–Kortárs Építészeti Központ nagysikerű színház- és várostörténeti sétái is újra várják a résztvevőket – mondta el Komáromi György projektvezető a rendezvény tegnapi sajtótájékoztatóján a Nemzeti Színházban.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes azt hangsúlyozta, erre az estére Budapest színházi élete még a megszokott pezsgésénél is izgalmasabbá, csillogóbbá válik. Azt is kiemelte, Tarlós István főpolgármester megharcolt a budapesti színházak támogatásáért, és a kulturális prosperitás e kiállás eredménye is. Igyekszünk jó gazdái lenni a budapesti színházaknak – tette hozzá Szalay-Bobrovniczky, felidézve, hogy a Fővárosi Önkormányzat a kezdetek óta a rendezvény fő támogatója. A főpolgármester-helyettes újdonságként említette, hogy a BKK különjáratot indít a Színházak Éjszakájára, a Mol Bubi pedig kedvezményes, egynapos kerékpárbérlettel segíti a közlekedést a helyszínek között. A rendezvény idei dalára és mottójára reflektálva Szalay-Bobrovniczky Alexandra elmondta, ő maga kíváncsiságot és nyitottságot visz magával a programokra, amelyek közül a hetvenéves Bábszínház ünnepét, a Jurányi Ház cirkuszi nyílt napját és a záróbulit ajánlotta.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója szerint a közönség szeretgetése a Színházak Éjszakája egyik célja, a színházáért rajongó magyar néző ilyenkor „kukucskálhat”. Hozzátette, idén különösen is a színház ünnepe lesz szeptember 21-e, hiszen ez a magyar dráma napja is. Ez a közös nagy szenvedély összekapcsol minket minden különbségünk ellenére – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila, aki többek közt új bemutatójuk, a Rocco és fivérei nyílt próbáját és az ahhoz kapcsolódó bokszedzést emelte ki a programok közül.

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója szerint a Színházak Éjszakája azért ilyen sikeres rendezvény, mert egyaránt szeretik a nézők és a színházban dolgozók. Egyrészt mert több, illetve másféle kreativitás kiélésére ad lehetőséget, másrészt a személyességet is erősíti. Szirtes továbbá azt hangsúlyozta, hogy a fővárosi színházak nagyon jó anyagi és lelkiállapotban kezdik az új évadot. A teátrumban két előbemutatóval, köztük a Once/Egyszer premierjével várják a nézőket ezen az estén.

A Színházak Éjszakája programjaira karszalagok válthatók a részt vevő teátrumokban és online, ahol az előzetes helyfoglalást igénylő rendezvényekre is lehet regisztrálni. A teljes programbontás böngészhető a PestiEst aktuális különszámában is.

Széles Flóra: Ilyenkor még jobban élvezem, hogy játszhatok

Széles Flóra, a Budapesti Operettszínház művésznője a megszokottaktól való eltérést élvezi a legjobban a Színházak Éjszakájában.

– Miért jó egy hasonló rendezvény a színésznek?

– Ilyenkor még jobban élvezem, hogy játszhatok, mert a színházi szokásjogi szabályok teljesen lebomlanak, sokkal közvetlenebb a kapcsolódás a nézőkhöz, illetve sokszor a helyszín is teljesen módosul, és természetesebb légkörben tudunk mozogni. Úgyhogy ez nekem mindig nagy öröm.

– A nézők milyen programokon találkozhatnak önnel?

– Az Őszi hangok című teátrumi show-ban leszek jelen mint a színház egyik új arca, valamint az Operett-musical à la carte című programban is részt veszek, amely egy vacsorával egybekötött gálaműsor, amit szeretnénk poénosra venni, ezen ötletelünk most.

„Az egyik szemem sír, hogy nem tudok elmenni a többi programra”

Orosz Ákos, a Vígszínház színművésze szerint a rendezvény olyan, mint egy jó lakmuszpapír.

– Mit jelent a Színházak Éjszakája egy fővárosi színésznek?

– Szerintem nagyon jó lakmuszpapír, amely megmutatja, mennyire szeretnek a budapestiek és az ország többi részén élők is színházba járni, hogy milyen erősen része ez a kultúránknak. De dolgozom aznap, mivel a Vígben Liliomot játszunk, ezért az egyik szemem sír, hogy nem tudok elmenni a többi programra.

– Milyen érzés volt átvenni a Kaszás Attila-díjat múlt pénteken?

– Nagyon örülök és büszke vagyok rá, és megpróbálok ehhez méltóan viselkedni, dolgozni a továbbiakban is. A pici üröm, ami az örömbe vegyült, abból fakadt, hogy szerettem volna, ha ez a díj mindhármunké tud lenni Király Attilával és Harsányi Attilával együtt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom