Ajánló

Visszafogott termelés

Alacsonyabb mértékben bár, de még mindig emelkedik a kereslet az olaj iránt, a kibocsátás ugyanakkor az egyezmények miatt globális értelemben szinten marad

Leginkább világpolitikai események határozzák meg az olaj jelenlegi világpiaci árát, de jelentős befolyásoló tényező az is, hogy csökken a globális szintű ipari termelés.

Visszafogott termelés
Most leginkább a keresleti oldal mozgatja a nyersanyagárakat, az igényt pedig az amerikai–kínai viszony alakulása is befolyásolja
Fotó: AFP/Uli Deck

Stabilizálódni látszott az elmúlt hetekben az olaj ára, ugyanis a keresleti és a kínálati oldal nagyjából kiegészítik egymást. Mint azt Ple­tser Tamás, az Erste Bank Zrt. olaj- és gázpiaci szakértője lapunknak elmondta, keresleti oldalról erőteljesen meghatározza a piacot a recessziós félelem az amerikai-kínai kereskedelmi háború kedvezőtlen hatásai miatt, másrészt globális szinten erőteljesen csökken az ipari termelés. Ezt az is erőteljesen befolyásolja, hogy mérséklődnek az autóeladások Indiában és Kínában. Mivel kevesebb új autó közlekedik a két meghatározó piacon, ezért az olaj iránti kereslet is csökken. Az olajárak alakulását most nyolcvan százalékban leginkább a keresleti oldal befolyásolja. Megtorpanni látszik a termelés növekedése is – közölte a szakértő. Az elmúlt tíz évben ugyanis éves átlagban a napi kitermelés 1,6 millió hordóval emelkedett, ez idén legfeljebb 1,1 millió hordó lehet, de pesszimistább piaci jóslatok szerint ez nulla és félmillió hordó körül alakulhat. Vagyis még mindig emelkedik a kereslet az olaj iránt, de csökkenő mértékben. Ezt egyébként a gazdasági háttér mellett leginkább politikai okok, főként az amerikai-kínai viszony alakulása határozza meg.

A kínálati oldal globális szinten viszonylag stabilnak tűnik, hiszen egyrészt a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik csökkentik a napi kitermelést, ugyanakkor az amerikaiak növelik a palaolaj-kibocsátást, és ugyanez a helyzet olyan országokban, mint például Brazília vagy Kanada. Ide tartozik az is, hogy az amerikai szankciók miatt Venezuela és Irán szinte kiesik a piac­ról, és szintén meghatározó az ellátás szempontjából a közel-keleti feszültség kiéleződése.

Szaúd-Arábia, az OPEC de facto vezetője bejelentette, hogy augusz­tusban és szeptemberben napi hétmillió hordó alatt akarja tartani olajexportját, hogy elősegítse a globális olajtartalékok csökkentését. Erre reagálva Pletser Tamás közölte, hogy Szaúd-Arábia rövid távon képes befolyásolni az olajárak alakulását, így például az export csökkentésével szinten tarthatja az árakat, vagy elérhet némi emelést. A jelenlegi olajárak az arab állam számára viszont alacsonyak, nekik hordónkénti nyolcvan-kilencven dolláros árra lenne szükségük, hogy egyensúlyban tarthassák a költségvetésüket – emelte ki Pletser Tamás. Ide tartozó hír – amit a távirati iroda közölt a héten –, hogy az alacsonyabb olajárak miatt csökkent a Saudi Aramco állami olajcég nettó profitja az első fél évben, de így is a világ legnyereségesebb vállalata maradt.
A szaúdi olajvállalat nyeresége alapvetően amiatt csökkent, hogy az értékesített kőolaj hordónkénti átlagára négy százalékkal, 69 dollárról 66 dollárra süllyedt, miközben a költségek növekedtek. Az Aramco összbevétele január-jú­niusban 163,88 milliárd dollárra rúgott, 2,27 százalékkal csökkent a 2018 első felében elért 167,67 milliárd dollárhoz képest. A működési eredmény 8,35 százalékkal 92,76 milliárd dollárra, a nettó nyereség pedig 11,55 százalékkal 46,89 milliárd dollárra mérséklődött, míg a szabad cash flow termelés 6,7 százalékkal, 37,98 milliárd dollárra nőtt. Múlt péntek délutánig a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 55 centtel 55,02 dollárra emelkedett. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése hatvan centtel 58,83 dollárra ment föl.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom