Ajánló

Nagy magyar orvosi siker a sziámi ikrek szétválasztása

A műtétsorozat amely eddig ötvenötezer munkaórát igényelt nem ér véget, a másodlagos koponyarekonstrukciós műtétek és egyéb rehabilitációk évekig eltarthatnak

Még évekig eltarthat a fejüknél összenőtt és augusztus elején sikeresen szétválasztott bangladesi sziámi ikrek rehabilitációja, az egyik kislány már jól van, a másikat mélyaltatásban tartják, mindketten lázasak, vírusfertőzésen esnek át - mondták el a műtétsorozatot levezető magyar orvosok vasárnap budapesti sajtótájékoztatón.

Nagy magyar orvosi siker  a sziámi ikrek szétválasztása
Csókay professzor újítása is kellett a sikerhez
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Pataki Gergely, a teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű, Operation Freedomnak (Szabadság hadműveletnek) elnevezett műtétsorozat fő koordinátora, a plasztikai sebészeti csapat vezetője elmondta: a fejüknél összenőtt sziá­mi ikreket a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvosai választották szét augusztus 1-jén és 2-án, több mint harmincórás beavatkozás során a bangladesi Dakkában. A műtétsorozat első szakaszában Dakkában Hudák István vezetésével endovaszkuláris módszerrel szétválasztották a közös agyi fő szállítóérszakaszt. A második fázisban, Budapesten az év elején a vezetésével beültették és fél évig fokozatosan tágították a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszert. A harmadik fázisban a koponyák és az agyak szétválasztása, az agyhártyák és a koponyafejbőr hiányzó részeinek pótlása történt meg Csókay András vezetésével. A „megaműtétet” 35 fős, magyar orvosokból és egészségügyi dolgozókból álló csapat végezte el. A műtétsorozat nem ér véget, a másodlagos koponyarekonstrukciós műtétek és egyéb rehabilitációk még évekig eltarthatnak - közölte. A tervek szerint három-hat hónap múlva utazhatnak vissza Bangladesbe és folytatnák a műtétsorozatot. Pataki Gergely a műtét nagyon fontos mozzanatának nevezte, hogy a beavatkozás alatt háromszor is közösen imádkoztak a magyar csapat tagjai, valamint a muszlim, illetve a hindu orvosok. Kiemelte, a műtétsorozatban számos magyar újítás szerepel, többek között a Csókay András által kikísérletezett „fogó ujjhegyre támasztás”, amely a korábbinál sokkal precízebb mikrosebészeti manipulációt tett lehetővé az agyak szétválasztásánál. A két kislány állapotáról szólva elmondta, Rabeya „mosolyog, beszél, eszik, és édesanyja már ölbe is vehette”. Rukaya viszont még mélyaltatásban van, esetében egy vírusfertőzés kritikus állapotot eredményezett.

A műtétsorozat eddig 21 hónapnyi tervezést igényelt, a beavatkozásokban több mint száz magyar orvos vett részt aktívan vagy konzulensként, és eddig 55 ezer munkaóra van a csapat tagjai mögött. Megemlítette azt is, hogy csaknem 2 tonna felszerelést vittek magukkal Bangladesbe a végső műtéthez, ezek nagy részét otthagyták adományként.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom