Ajánló

Borszezon fényesíti a Balatont

Az Agrárminisztérium fontos intézkedése volt a lepárlási támogatás, amely célja a piac stabilitásának megőrzése, az árak hirtelen csökkenésének megakadályozása volt

Megkezdődött Somlószőlősön az idei Juhfark Fesztivál. Az idén ja­nuárban megnyílt, ötvenmilliárd forint keretösszegű, élelmiszer-feldolgozást támogató felhíváson belül tízmilliárd forintot különítenek el borászati üzemek fejlesztésére.

Borszezon fényesíti a Balatont
Nagy István: Tízmilliárd forint keretösszeg jut borászati üzemek fejlesztésére
Fotó: MH/Fekete István

A vidékfejlesztési program keretében eddig harmincmilliárd forint beruházási támogatást ítéltek meg a borászatoknak – mondta Nagy István agrárminiszter szombaton a Somlói Juhfark Fesztivál megnyitóján Somlószőlősön. A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy a borfesztiválhoz hasonló rendezvények jelentősen hozzájárulnak a térség ismertségéhez, formálják a Balaton-régió arculatát. Hozzátette: az idén januárban megnyílt, ötvenmilliárd forint keretösszegű, élelmiszer-feldolgozást támogató felhíváson belül tízmilliárd forintot különítenek el borászati üzemek fejlesztésére, amelyre eddig mintegy négyszáz kérelem érkezett huszonhatmil­liárd forintos fejlesztési igénnyel, a döntés ősszel várható. Közölte: tavaly 5,2 millió mázsa szőlőből mintegy 3,6 millió hektoliter bor készült, ami 2017-hez képest tizennégy százalékos, az elmúlt öt év átlagához képest huszonegy százalékos emelkedést jelent, az idei évben pedig a tavalyihoz hasonló rekord mennyiségű termés várható.

A minisztérium intézkedései közül kiemelte a zöldszüreti intézkedést, valamint a borlepárlási támogatást, melyek célja a borpiac stabilitásának megőrzése, az árak hirtelen csökkenésének megakadályozása.

Nagy István szólt arról is, hogy a Somló, bár Magyarország legkisebb borvidéke, de ismertsége, turisztikai vonzereje messze túlmutat területi nagyságán. Mint mondta, a somlói borokat méltán nevezhetjük gyógyboroknak, hiszen javítják az étvágyat, a kutatási eredmények egyértelműen kimutatják egészségvédő hatásukat. Szabó Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara külkapcsolati igazgatója azt emelte ki, hogy a borlovagrendek fontos feladata a kulturált borfogyasztás terjesztése, valamint a magyar borok külföldi népszerűsítése.

Kiváló évjárat lehet az idei

A szőlészek visszajelzései alapján nagyon jó minőségű évjárat előtt állunk – mondta Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkára az M1-en tegnap. Közölte, a borvidékek többségében időben el tudták végezni a szőlészek a munkát. Hozzátette: a szüret elkezdődött a korai érésű fajtákkal, mint amilyen a Csabagyöngye, ezekből két-három héten belül már kóstolható az újbor. A Budavári Borfesztiválon – szeptember elején – a pincészetek már megjelennek az első primőr tételekkel, Márton-napkor pedig a közepes érésű fajták primőr tételeit lehet kóstolni. Brazsil Dávid elmondta: nemzetközi szinten 2018-ban 45-46 millió hektoliterrel több bort állítottak elő a termelők, mint amennyi a fogyasztás, ezért jelentős készlet halmozódott fel. Magyarországon júliusban 700-800 ezer hektoliterrel több bor volt a pincékben, mint szokott, ezért indították meg a zöldszüretet. Jelezte: a zölden leszedett fürtökért európai uniós forrásból tudtak fizetni azért, hogy a szőlő ne kerüljön a piacra. A főtitkár szerint idén körülbelül 4,6-4,8 millió mázsa szőlő termelésére számítanak, amiből várhatóan 2,8-3,2 millió hektoliter bort állítanak majd elő, de ez függ attól, milyen lesz az időjárás augusztus végén, szeptember elején, ugyanis a fajták nagy része közepes, vagy késői érésű.
(MOA)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom