Ajánló

Kínát is bevonná Trump

Az amerikai elnök szerint új fegyverzetkorlátozási szerződés várható

Egy új fegyverzetkorlátozási egyezménynek magában kell foglalnia Kínát is – fejtette ki Donald Trump amerikai elnök újságíróknak pénteken. Az elnök állítja, hogy már egyeztetett az orosz és kínai vezetéssel, akiket elmondása szerint „ez nagyon izgalomba hozott”. Vlagyimir Putyin orosz elnökkel feltehetően akkor beszélt erről, amikor felajánlotta az amerikai segítséget a szibériai erdőtüzek oltásához.

Egy kicsit ők is engednek majd, egy kicsit mi is engedünk majd – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy a tervezett nukleáris egyezményt Moszkva mellett Pekingnek is alá kell írnia. Ez nagyszerű dolog lenne a világ számára – mondta, és hangoztatta, hogy hite szerint meg is fog születni az új fegyverzetkorlátozási egyezmény. Washington azzal indokolta a Moszkvával kötött nukleáris szerződés felmondását, hogy a megállapodást Oroszország egyoldalúan megsértette.

Az elnök által elmondottaknak némileg ellentmondott, hogy Mark Esper új amerikai védelmi miniszter már arról beszélt szombaton, hogy szeretné, ha az Egyesült Államok rövid időn belül szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú rakétákat telepítene az ázsiai–csendes-óceáni térségbe.

Mark Esper kijelentette, hogy nem tart fegyverkezési verseny kialakulásától Ázsiában.

Pénteken magas rangú amerikai tisztségviselők úgy nyilatkoztak ezzel kapcsolatban, hogy ilyen rakéták telepítése több évet vesz igénybe.

Esper szombati bejelentése valószínűleg kiváltja majd az aggodalmat amiatt, hogy fegyverkezési verseny alakul ki a térségben, valamint Washington ezzel a tervével tovább növeli a feszültséget Kínával, főleg azután, hogy az új amerikai védelmi miniszter pénteken bejelentette: az Egyesült Államok felgyorsítja a hagyományos föld–levegő rakéták újabb verzióinak kifejlesztését.

Az ukrán külügyminisztérium pedig kijelentette, hogy az INF-szerződés felmondása miatt és válaszul Oroszország agresszív fellépésére, Ukrajna élénkíteni szeretné a párbeszédet a NATO-val, hogy megvitassa, milyen lehetséges módok állnak rendelkezésre a szövetség keleti oldala védelmi képességeinek megerősítésére.