Ajánló

A sport a kormány stratégiai ágazata

Sportdiplomácia. Világszínvonalú sportesemények sorát rendezi hazánk, épp befejeződött a legek vívóvilágversenye, s már itt a Maccabi Európa-játékok, majd a kajak–kenu- és az öttusa-vb

Egy nappal Milák Kristóf világcsúccsal megszerezett vb-aranya után s pár nappal azt követően, hogy minden idők legsikeresebb vívó-világbajnokságát rendezte Budapest, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a magyar kormány befektetésként tekint a sport értékeire, és a jövő évi büdzsében 24 milliárd forinttal növeli a sport és szabadidős tevékenységek idei támogatását, a terület így rekordot jelentő, 327 milliárd forinthoz jut.

A sport a kormány  stratégiai ágazata
Szabó Tünde: Magyarország sportnagyhatalommá vált
Fotó: MH/Ficsor Márton

Nagyszerű sportsikerek idején jó kiállni és a magyar sport jelenéről és a közeljövő terveiről beszélni. Másrészt meg nem is annyira. Hiszen annyi minden mondandó akad. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára mindenesetre azzal kezdte beszédét, hogy két sportág világszövetségi elnökétől idézett egy-egy mondatot. „A magyar főváros a valaha volt legjobb világbajnokságot rendezte”, illetve „Budapest mára vitathatatlanul a világ egyik legjelentősebb sportfővárosa lett.” Az elsőt Julio Maglione, a FINA elnöke mondta két éve a budapesti vizes vb után, és nem felejtette el most sem, amikor a nemzetközi szövetség döntést hozott arról, hogy 2027-ben, az olimpia előtti évben újra ránk bízza a jeles eseményt. Az a verseny annyival több is lesz, mint a 2017-es, hogy az ötkarikás játékra innét lehet majd kvalifikálni.

„Mára kimondható, hogy Magyarország és Budapest egyértelműen sportnagyhatalommá vált, és nemcsak a versenyzőink  miatt, hanem kiemelkedő rendezésünket tekintve is – mondta Szabó Tünde. Öröm számomra, hogy a világ legrangosabb sporteseményei közül a vizes világbajnokság és az atlétikai vb mellett a labdarúgó-Európa-bajnokságnak is házigazdái leszünk.”

A kormány továbbra is stratégiai ágazatként tekint a sportra, a sport értékeire, a sport területén működő szervezetekre, az élsportra, az utánpótlás-nevelésre, valamint a szabadidősportra. A cél, amelyet 2010-ben kitűzött, hogy megteremtse a szükséges infrastruktúrát, és minél több világversenyt hozzon hazánkba, megvalósult. A nemzetközi szövetségek szívesen adják a rendezési jogokat Magyarországnak, mert a kiváló rendezés mellett hazánk a világ egyik legbiztonságosabb országa. Most már „csak” haladni kell ezen az úton.

Az államtitkár asszony ismertette a 2020-as költségvetésben a sport és szabadidős tevékenységek támogatására szánt összeget, amely 327 milliárd forint lesz, 24 milliárddal több, mint az idei esztendőben, és a 2010-es számok négyszerese. Idén közel 150 nemzetközi sporteseményt rendezünk, a kiemelkedők közül még előttünk van a kajak-kenu- és az öttusa-világbajnokság és legközelebb a  jövő héten kezdődő Maccabi Európa-játékok. A vizes vb-ről – érthetően, hisz ez a legfrissebb esemény, ráadásul az államtitkár asszony olimpiai és világbajnoki ezüstérmes hátúszó volt – hosszabban is beszélt Szabó Tünde. Gratulált a világbajnokoknak, Rasovszky Kristófnak, Hosszú Katinkának és a 19 éves, a világot ámulatba ejtő Milák Kristófnak. (Később lapunk kérdésére elárulta, Milák döntője alatt tárgyalása volt, de megszakította, és interneten nézte a 200 m pillangó döntőjét, a nagyszerű eredményhez pedig azonnal telefonon gratulált Kristóf édesanyjának, nekünk pedig aláhúzta, a győzelemben nagyon sok munka van, és ott van a család mindenkori támogatása is.) Szóba került a minden korábbinál népszerűbb vívó-vb is, amelyen 118 ország 1071 sportolója indult, és amelyen a magyar közönség kiváló hangulatot teremtett, a vívóink pedig Siklósi Gergely révén aranyat, Szatmári András és a férfi kardcsapat jóvoltából két ezüstöt gyűjtöttek. A junior kézilabda női válogatottunk kontinensbajnok lett, ami megsüvegelendő, és jól mutatja, hogy a 2011-ben indított látványsportokat segítő program is beért, ami kiegészült 2013-ban 16 kiemelt sportág támogatásával.

„Ma Magyarországon nagyon jó sportolónak lenni, a kormány azon dolgozik, hogy egy mindenki számára jól látható életpályamodell álljon a fiatalok előtt” – mondta Szabó Tünde. Sportolóink eredményei, az utápótlás-korosztály sikerei mutatják: a tehetségek országa vagyunk. Célunk, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté váljunk.

Helyreállították Hajós Alfréd síremlékét

Szabó Tünde a jövő héten kezdődő budapesti 15. Maccabi Európa-játékok kapcsán elmondta, hogy 40 ország 2200 zsidó sportolója versenyez 24 sportágban. A rendezvényen a sport mellett a magyar zsidó kultúra is főszerepet kap. „Magyarország büszke azokra a zsidó származású magyarokra, akik a sporton keresztül gazdagabbá tették a magyar sport örökségét.” Egyébként az első olimpiai aranyérmünket a zsidó származású úszó, Hajós Alfréd szerezte, akinek a Kozma utcai temetőben felújított síremlékét szerdán adja át a Maccabi Európa-játékok rendezvénysorozat részeként a Nemzeti Örökség Intézete.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom