Ajánló

Kudarcos párizsi előrelépés

Véget kell érnie a földközi-tengeri mentések körüli alkudozásoknak Heiko Maas szerint– Emmanuel Macron gyors és automatikus uniós elosztási rendszert fogadtatna el

Sikerült némi előrelépést elérni azon a párizsi miniszteri találkozón Emmanuel Macron szerint, ahol a tengeren kimentett migránsok tagállamok közötti elosztásáról beszéltek, és amelyet egyébként Matteo Salvini Párizs kudarcának nevezett.

Kudarcos párizsi előrelépés
A franciák évek óta hiába küzdenek a sátras migránsokkal, most jön az utánpótlás
Fotó: AFP/Sebastien Salom-Gomis

Tizennégy ország támogatja a francia elnök szerint a Földközi-tengeren kimentett menedékkérők EU-tagállamok közötti francia–német elosztási mechanizmusát. Emmanuel Macron erről az MTI szerint Párizsban beszélt hétfő este a francia fővárosban rendezett informális miniszteri találkozót követően. Az államfő az elosztási mechanizmust nem ismertette, csupán annyit árult el, hogy az új rendszer gyorsan és automatikusan működne. Beszélt arról is, hogy felkérte a tengeri mentést uniós támogatással végző lí­biai kormányt, a jövőben ne zárják őrzött táborokba a menedékkérőket.

Bár Macron nem szólt arról, hogy pontosan mely országok vennének részt az elosztási mechanizmusban, a Reuters hírügynökség a francia elnöki hivatalhoz közel álló forrásra hivatkozva azt írta, Németország és Franciaország mellett Finnország, Luxemburg, Portugália, Horvátország, Litvánia és Írország csatlakozna a kezdeményezéshez.

A párizsi informális találkozót egyébként Matteo Salvini olasz belügyminiszter Franciaország kudarcának nevezte. A bevándorlásellenes Liga kormánypárt vezetője szerint a franciák és németek által akart párizsi tárgyalás kudarcot vallott, az európai miniszterek többsége távol maradt. Mint korábban írtuk, Salvini szerint a találkozón, „ismételten azt akarták, hogy Olaszország továbbra is Európa menekülttábora legyen”. Egyúttal megismételte, amit Cristophe Castaner francia belügyminiszternek írt, vasárnap közölt levelében: „Olaszország felemelte a fejét, nem parancsolhat neki senki, és nem vállal szolgaszerepet”.

Heiko Maas német külügyér szintén arról beszélt, hogy nem sikerült áttörést elérni Párizsban. A Földközi-tengeri mentések körüli alkudozásoknak véget kell érniük – hangoztatta, hozzátéve: itt a segítőkészek koalíciójára van szükség.

A találkozón egyébként olasz belügyminisztériumi források szerint a tengeren érkező illegális bevándorlási hullám által különösen érintett Olaszország és Málta ragaszkodott ahhoz, hogy a migránsok elosztására szolgáló ideiglenes mechanizmus mellett egy olyan rendszer is jöjjön létre, amely felváltva jelöl ki más országokban is biztonságos kikötőket a partra szállásokhoz.

Az uniós tagországok régóta nem tudnak megállapodni abban, hogy milyen közös megoldást alakítsanak ki az Afrikából Európába irányuló illegális migrációra. A vízi úton az unió felé indulók zöme Olaszországba kerül, Róma viszont tavaly óta szigorú migrációs politikát folytat, nem engedi kikötőibe a mentőhajókat, és követeli, hogy a többi tagállam is fogadjon be migránsokat.

Bekeményít Washington az illegális migránsokkal szemben

Jelentősen szigorítja a Trump-kormány az illegális migránsok elleni fellépést. Az amerikai kormányzat döntéseit publikáló Szövetségi Közlönyben hétfő este közzétett intézkedés szerint a bevándorlási hivatal munkatársai várhatóan már a héten felhatalmazást kapnak arra, hogy felgyorsítsák és kiterjesszék az illegális bevándorlók elleni razziákat. Emellett mindazokat letartóztathatják és bírósági meghallgatás nélkül kiutasíthatják majd az országból, akik két esztendőnél rövidebb ideje tartózkodnak illegálisan az Egyesült Államokban. A terv szerint azok, akiket hazájukban kínzás vagy üldöztetés fenyeget, változatlanul benyújthatnak majd menedékkérelmet. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök szintén hétfőn közölte, hogy kiterjedt embercsempész-hálózatot számoltak fel Mexikóban, a bűnözők nagyvállalatok logóival álcázott kamionokban fuvaroztak migránsokat. (HSz)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom