Ajánló

Kramp-Karrenbauer lett az új védelmi miniszter

Meglepetésre a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer lett az új német védelmi miniszter, miután a poszt megüresedett Ursula von der Leyen távozásával.

Kramp-Karrenbauer lett az új védelmi miniszter
Németek egymás közt – Angela Merkel kancellár gratulál jobbkezének, Annagret Kramp-Karrenbauernek, mellette Von der Leyen, a frissen megválasztott EB-elnök
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Cuneyt Kara

A CDU-s politikus tegnap vette át kinevezését a berlini államfői palotában. A német sajtó a napokban névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva még arról írt, hogy Jens Spahn jelenlegi egészségügyi miniszter a legesélyesebb a védelmi tárca vezetésére. Kramp-Karrenbauer pedig arról beszélt nemrég, hogy nem vágyik kormányzati pozícióra a kormányban, inkább a párt vezetésére koncentrálna. A dpa német hírügynökség szerint a politikus jelölése a párt elnökségében is többeket meglepett. Kramp-Karrenbauernek szerdán a szabadságon lévő Frank-Walter Steinmeier államfő helyett Michael Müller berlini kormányfő, a felsőház, a Bundesrat alelnöke adta át a kinevezéséről szóló okmányt, az eseményen Angela Merkel kancellár is részt vett. Müller emlékeztette az új minisztert, hogy a Németország biztonságáért a legnagyobb felelősséggel járó hivatalt veszi át, az országnak erős haderőre van szüksége, a hadseregnek pedig ehhez erős politikai és társadalmi támogatás szükséges. Kramp-Karrenbauer jövő hét szerdán, a szövetségi parlament alsóházának (Bundestag) rendkívüli ülésén teheti majd le a hivatali esküjét. Elődjét, Von der Leyent kedden választották meg az Európai Bizottság új elnökévé.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom