Ajánló

„A határvédelem emberéleteket ment”

Hidvéghi Balázs a földközi-tengeri migránshelyzetről is beszélt az EP-ben, Horst Seehofer elutasította a kvótát

Elfogadhatatlan az az ENSZ ülésen elhangzott javaslat, hogy a menekültek ugyanolyan orvosi ellátást kapnak, mint az állampolgárok – mondta tegnap Szijjártó Péter New Yorkban. Horst Seehofer német belügyminiszter szerint a Földközi-tengeren kimentett emberek elosztása nem jelenthet határnyitást.

„A határvédelem emberéleteket ment”
Ha szigorúbbak a törvények, kevesebb bevándorló veszik oda a vizeken – mondta az EP-képviselő
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Kritikus és aggasztó a Földközi-tengeren a migrációs helyzet – jelentette ki Hrisztosz Sztilianidesz uniós biztos tegnap Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének vitáján. A humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos szerint még mindig túl sokan indulnak el életüket kockáztatva Európa felé. Mint mondta, meg kell különböztetni a bűncselekménynek minősülő embercsempészetet és a bajba jutott embereknek való segítségnyújtást.

Felszólalásában Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő aláhúzta: sokkal kevesebb bevándorló vész oda a Földközi-tengeren, amióta szigorúbb a határvédelem. Szerinte a haláleseteket az okozza, ha Európa hagyja, hogy az embercsempészek és a civil mentőhajók zavartalanul működjenek. A határvédelem nemcsak Európát védi, hanem emberéleteket is ment – tette hozzá, s kiemelte: ha Európa nem védi meg magát, akkor rövid időn belül olyan népesedési, biztonsági és kulturális változások jönnek, amelyek civilizációnk és az unió végét jelenthetik. Végezetül elmondta, hogy Európa az új vezetéssel lehetőséget kapott, hogy végre cselekedjen, józanul, valóban emberbaráti módon életeket mentsen, és egyúttal megvédje az európai emberek érdekeit is.

A finn uniós elnökségről is vitáztak tegnap az EP-ben. Itt felszólalt Antti Rinne finn kormányfő, aki szerint az EU dolga az átfogó biztonság és a béke megőrzése, s ennek érdekében hosszú távú és egységes megoldást kell találni. Rinne kiemelte: stabilitás kell az uniós politikában, valamint szorosabb együttműködés az unión kívüli országokkal és gazdasági fejlődésre a migráció kiinduló országaiban.

Győri Enikő, a Fidesz–KDNP EP-képviselője hozzászólásában arra kérte Rinnét, hogya finn elnökség az unió egységének megőrzésére törekedjen, és kerüljék a kettős mércét.

Nyilatkozatában Deli Andor fideszes képviselő hangsúlyozta: az uniónak nem szabad megfeledkeznie a bővítési politikáról. Európa stabilitása és egysége érdekében elengedhetetlen a nyugat-balkáni tagjelölt országok mielőbbi csatlakozása – tette hozzá. Tóth Edina, a Fidesz–KDNP képviselője rendkívül fontosnak nevezte, hogy az EU úgy határozza meg klímavállalásait, hogy az az unió globális versenyképességét ne korlátozza, és ne járuljon hozzá a károsanyag-kibocsátás növekedéséhez az unión kívüli országokban sem.

Szintén tegnap elfogadhatatlannak nevezte Szijjártó Péter az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának ülésén elhangzott felszólalásában azt a javaslatot, amely szerint az illegális migránsoknak ugyanolyan egészségügyi ellátást kell biztosítania egy tagállamnak, mint saját állampolgárainak. A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek nyilatkozva telefonon elmondta: a New York-i értekezleten leszögezte, hogy nem lehet gyakorlatilag ugyanolyan egészségügyi ellátási jogokat biztosítani azok számára, akik törvénytelenül jutottak be egy országba, mint amilyen jogokat biztosítanak azon lakosoknak, akik évtizedek óta becsületesen fizetik adóikat, egyebek közt az egészségügyi ellátás fenntartására.

Szavai szerint az ENSZ bürokratái a jószándék köntösébe bújtatva, lopakodó módon próbálják ezt a javaslatot a globális migrációs csomag részeként ráerőltetni a világszervezet tagállamaira, annak ellenére, hogy korábban többek közt Magyarország, az Egyesült Államok, Lengyelország és Csehország ellenállása miatt nem sikerült áterőszakolni a csomagot az ENSZ tagállamain. A miniszter emlékeztetett: a globális csomag legalizálná az illegális migrációt, nem törődve a biztonsági kockázatokkal.

Az ENSZ független különleges jelentéstevője, Felipe González tegnap Budapesten egy hétig tartó magyarországi tárgyalásait összegezve közölte, már nem érkeznek jelentős számban migránsok Magyarországra, ezért újra kellene gondolni azoknak az intézkedéseknek a fenntartását, amelyeket a korábbi válsághelyzetben hoztak. Erre reagálva Menczer Tamás külügyminisztériumi államtitkár a Facebookon azt írta, a migráció biztonsági kockázat, a kerítés pedig ott marad ahol van, mert a magyar emberek biztonságát szolgálja.

Horst Seehofer német belügyminiszter egy berlini sajtótájékoztatón azt mondta, átmeneti megoldás kell a Földközi-tengeren megmentett emberek szétosztására, de az érintett országokra nem vonatkozhatnának kötelező kvóták, nehogy bárki de facto határnyitásként értelmezze a dolgot. Szerinte magától értetődő, hogy az embereket meg kell menteni, és biztonságos kikötőbe kell szállítani őket, de ennek nem kell feltétlenül Európában lennie.