Ajánló

A májusi időjárás hűtötte az építőipart

Gazdaságunk egyik legfontosabb ágazata az eddigi jó teljesítménye után szinténkimagaslóan indította az évet, így idén is érdemben hozzájárul majd a növekedéshez

A májusi csapadékos hideg idő is közrejátszhatott abban, hogy a korábbi hónapoknál szerényebb növekedést mutatott az építőipari termelés májusban, de még így is kiugró a 26,3 százalékos bővülés.

A májusi időjárás hűtötte az építőipart
A budapesti piacon idén huszonötezer lakás átadását várják az elemzők, akik a dinamikus évkezdet alapján harminc százalék körüli emelkedésre számítanak
Fotó: Katona László

Az elmúlt három évben folyamatosan bővül az építőipar, miközben a termelékenysége tavaly huszonhárom százalékkal nőtt – kommentálta tegnap az MTI tudósítása szerint György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, tegnap megjelent adatait. Májusban az építőipar termelése 26,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az áprilisi 40,1 százalékos növekedést és az első négyhavi 45,8 százalékot követően – jelentette a KSH. Az épületek építése 27, az egyéb építményeké 25,7 százalékkal nőtt. Az államtitkár elmondta, hogy ez azért is jó hír, mert éppen technológiaváltás zajlik a világon, és ezzel a teljesítménnyel a változás a magyar építőiparban is megvalósulhat. Erre a célra egyébként tizenhatmilliárd forintot fordított a kormány tavaly – hangsúlyozta. Az első öt hónap adatai alapján negyven százalékkal bővült az építőipar.

György László kiemelte, szeretnék elérni, hogy javuljon a vidékiek életminősége, ezért több mint ezer kilométernyi út újul meg vagy épül az országban 2023-ig. A kormányzat úgy látja, az építőipar körülbelül huszonötezermilliárd forintnyi megrendelésre számíthat 2018 és 2023 között. Ez csak úgy teljesíthető, ha addig minden évben átlagosan tíz-tizenegy százalékkal képes növelni a teljesítményét.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a tavalyi magasabb májusi bázis és az igen kedvezőtlen, csapadékos időjárással magyarázta, hogy 26,3 százalékra lassult az építőipar termelési volumenének növekedése az előző havi 40,1 százalék után. Lapunkhoz eljuttatott kommentárjában megállapította: az építőipar a tavalyi robosztus teljesítménye után kiugró lendülettel indította az idei évet, így 2019-ben is érdemben hozzájárul majd a növekedéshez és ebből következően a súlya is tovább nőhet a nemzetgazdasági ágazatok közt. A dinamikus évkezdet alapján Suppan Gergely az idén harminc százalékhoz közelítő növekedésre számít az ágazatban. Az év egészében huszonötezer lakás átadását várja a Takarékbank elemzője, de hozzátette, hogy a budapesti irodapiacon is hétszázezer négyzetméter van megvalósítási fázisban, ami szintén érdemi átadási hullámot fog eredményezni a következő egy-két évben.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője is a májusi rendkívül csapadékos és az átlagosnál hidegebb időjárással magyarázta az építőipari termelésnek az előző hónapokhoz mérten képest szerényebb májusi növekedését.

Várakozása szerint az ágazat az idei évben egy százalékpont körüli mértékben járulhat hozzá a bruttó hazai termék növekedéséhez, míg a szerződésállomány csökkenéséből ítélve jövőre a bővülés ennél már mérsékeltebb lehet.

Folyamatosan csökken a munkanélküliség

Az utóbbi hónapokban foglalkoztatáspolitikai szempontból folytatódott a kedvező tendencia, hiszen hónapról-hónapra egy-egy tized százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta – jelentette ki a foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára tegnap Békéscsabán. Bodó Sándor, mielőtt találkozott Békés megye nagyvállalatainak vezetőivel elmondta, hogy már öt százalék fölött van a gazdaság teljesítménye, és több mint 4,5 millióan dolgoznak, miközben a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékra mérséklődött – írta az MTI. Az államtitkár szintén tegnap arról is beszélt, immár Szegeden, hogy Békés, Somogy, Baranya, valamint Csongrád megyére is kiterjesztette a kormány július 1-jétől a munkaügyi hivatalok hatékonyságát növelő reformprogramot. (ZD)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom