Ajánló

Továbbra is élénken tartja a gazdaságot az építőipar

Hétindító. A hazai bővülés motorját adó ágazat teljesítménye változatlanul kiemelkedő

Az Egyesült Államok ipari és kiskereskedelmi mutatói egyaránt a növekedés lassulását vetíthetik előre, és a hazai építőipari adatok alapján is következtethetünk arra, hogy a második negyedévben már öt százalék alatt marad a bővülés üteme.

Továbbra is élénken tartja a gazdaságot az építőipar
Budapestet járva nem meglepő az épülő vagy már felépült épületek látványa
Fotó: Katona László

Az Egyesült Államokból kedden érkeznek ipari termelésre és kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adatok, és bár a július 31-i kamatdöntő ülés még messze van, a piac már egyértelműen beárazta a kamatvágást - mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Hozzátette, huszonöt bázispontos csökkenés a legutolsó alapkamat-emelést váltja ki, de vannak, akik szerint az ötven bázispont sem kizárt. Ami az amerikai kiskereskedelmi forgalmat illeti, élénk a fogyasztói bizalom, az üzemanyagárak csökkentek, míg a tőzsdék emelkedtek. A fogyasztást növelő, kedvező tendencia még az alacsony munkanélküliség és a növekvő bérek.

Ez okozhat kellemes meglepetést a júniusi számokban is, hó/hó alapon 0,3 százalékos bővülést vár a piac a keddi adatokban. Az ipar területén mérsékelt növekedésre számíthatunk a feldolgozóipar miatt, hó/hó alapon 0,2 százalékos bővülés várható – mondta Virovácz Péter. Hozzátette, a második negyedév után már itt is lassulás jöhet a gazdaságban. Még ugyanezen a napon, kedden az euróövezet májusi külkereskedelmi egyenlegében gyenge exportértékekre számít a piac, míg az import a fogyasztói beruházások miatt jelentős maradhat.

A kereskedelmi háború e térségen is érezteti hatását. A német ZEW-hangulatindexre is érdemes lesz figyelni az elemző szerint, hiszen ez az első, immár harmadik negyedévből érkező, júliusra vonatkozó adat, és nem céges, hanem elemzői, befektetői szempontok adják az értékét. Az ipari adatok után visszaesést vár a piaci konszenzus, és bejöhet a legpesszimistább várakozás a mindössze félszázalékos éves gazdasági növekedésről is.

Ugyanígy nem számíthatunk magas értékre az euróövezeti infláció tekintetében sem, a végleges májusi értéket szerdán közlik, ez a korábban közölt 1,2 százalék maradhat, azonban ennek részleteibe nyerhetünk betekintést, amelynek termékek drágulása vagy éppen árcsökkenése áll a háttérben. A tengerentúlon magyar idő szerint szerda este publikálja a Fed a Bézs-könyvet, ebben a nagyobb régiók beszámolói olvashatók, képet kaphatunk a kereskedelmi háború belföldi hatásairól is.

Virovácz Péter megjegyezte, hogy a teljes héten nyilatkoznak a Fed jegybankárai, Nagy-Britanniában pedig minden publikált mutatót a Brexit alakulásának fényében érdemes vizsgálni, értelmezni.

Idehaza a legfontosabb mutató az építőipar teljesítménye, ezt holnap publikálja a Központi Statisztikai Hivatal, az ING vezető elemzője szerint ez nem piaci mérőszám, hanem a gazdaság helyzetére nyújt rálátást, lévén az ágazat a gazdaság motorja. A májusi számok továbbra is bőven két számjegyű, de már messze nem ötven–hatvan százalékos bővülést mutatnak, az első negyedév öt százalék feletti bővülési teljesítményét már nehéz lesz megismételni, azonban ez az érték a második negyedévben is 4,5–5 százalék között lehet.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom