Ajánló

Szijjártó a kölcsönös tiszteletről beszélt

A külügyér bírálta a Kelet és Nyugat konfliktusát, román kollégájától a magyarellenes gyakorlatok visszafogását kérte

Elég a beavatkozások és a kioktatás politikájából, tisztelni kell egymás belpolitikai döntéseit – közölte Szijjártó Péter, aki a Kelet és a Nyugat közötti párbeszéd szükségességéről és a partnerségről beszélt.

Szijjártó a kölcsönös tiszteletről beszélt
Közös érdek lenne a románokkal a jó kapcsolat
Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

A külgazdasági és külügyminiszter a szlovákiai Csorbató városában az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nem hivatalos külügyi értekezletén vett részt. A szervezet kapcsán kiemelte, hogy az EBESZ lehetőséget ad az ilyen párbeszédekre. A politikus szerint térségünk országainak kiemelten fontos lenne ez, hiszen a konfliktusokon mindig veszítettünk, s ha a világpolitika egyes nagy szereplői továbbra is a kioktatásra akarják alapozni a politikájukat, az semmi jóra nem fog vezetni. Szijjártó szerint ideje lenne elhinni, hogy minden esetben az adott nemzet tudja, mi a legjobb neki.

A közmédiának is nyilatkozott, kiemelve, hogy a térségben sokszor sérülnek a nemzeti kisebbségek jogai, ami ellen az EBESZ-nek a jövőben is határozottan fel kell lépnie – vélte, kiemelte a kárpátaljai magyarok példáját, ahol az anyanyelvhasználat és az oktatás terén volt számos jogsérelem. A miniszter a világban tapasztalható keresztényellenesség elfogadhatatlanságáról is beszélt.

A külügyi találkozó alkalmával Szijjártó román kollégájával, Teodor Melescanuval is egyeztetett, akinek arról beszélt, hogy mind hazánk, mind Románia, de leginkább az erdélyi és a székelyföldi magyarságnak is az lenne a legjobb, ha a két ország „kapcsolatrendszere visszatérne a kölcsönös tisztelet és a pozitív dinamika talajára”.

Ennek kapcsán a külügyér Melescanu segítségét kérte az Úz-völgyi katonai temetővel kapcsolatos szakértői munka lehetővé tételéhez, kérte, hogy az új közigazgatási törvénybe kerüljenek vissza a húsz százalék alá csökkenő magyarság nyelvi jogainak garanciái, s a romániai bíróságok magyar nyelv- és szimbólumhasználat miatti bírságolási gyakorlatát is kifogásolta.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom