Ajánló

Jobboldali siker Görögországban

Akár abszolút többséget is szerezhetett az Új Demokrácia az athéni törvényhozásban az exit poll felmérések szerint

Elsöprő győzelmet aratott a jobboldali Új Demokrácia a görög választáson az exit pollok szerint.

Jobboldali siker Görögországban
Főleg a fiatalok között kiugró Micotákisz pártjának támogatottsága
Fotó: AFP/Aris Messinis

Az eddig ellenzéki jobboldali Új Demokrácia nyerte Görögországban az előrehozott parlamenti választásokat az exit poll felmérések szerint. Az Új Demokrácia a különféle kutatóintézetek szerint a szavazatok 38-42 százalékát szerezhette meg, míg az eddig kormányzó Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) 26,5-31,5 százalékkal a második helyre szorult. A brit hírügynökség szerint ezzel az eredménnyel a Kiriá­kosz Micotákisz vezette Új Demokrácia 155-167 helyet, vagyis abszolút többséget biztosíthat magának a 300 fős parlamentben, köszönhetően annak is, hogy a görög rendszerben a győztes 50 extra helyet kap.

Az exit poll szerint a szélsőjobboldali Arany Hajnal és a nacionalista oroszbarát Görög Megoldás is a háromszázalékos parlamenti küszöb peremén táncol. A korábbi kormányzó Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) által életre hívott balközép Mozgalom a Változásért pártszövetség eredményét 6-8, a Kommunista Pártét pedig 5-7 százalék körülre becsülik.

Az Új Demokrácia adócsökkentést és a szolgáltatások privatizációját ígérte. Görögország még mindig nyögi a 2008-as gazdasági válságot, és egy évtizednyi kölcsönsorozat és megszorítóintézkedések után tavaly augusztusban mértek először újra gazdasági növekedést – írta a BBC brit közmédia. A fiatalok között a munkanélküliség nagyon magas, majdnem 40 százalékos, és az Új Demokrácia szavazói között sokan vannak a 18-24 éves korosztályból, így nagyok lesznek az új kormánnyal szemben az elvárások.

A következő görög miniszterelnök egy nagy múltú politikus dinasztiából érkezhet, ahogy ez Görögországban szokás. Szinte biztosan a párt vezetője, Kiriákosz Micotákisz lesz az ország új vezetője, aki a korábbi kormányfő, Konsztantinosz Micokátisz fia, és a korábbi athéni polgármester és külügyminiszter, Dora Bakojannisz testvére.

Végleges eredményt vasárnap késő estére, lapzártánk után ígértek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom