Ajánló

Erős szövetséges a tengerentúlról

„A gazdasági szereplőknek biztonságot nyújthat, hogy ez már az ötödik olyan esztendő, amikor a kormány fél évvel korábban, tavasszal nyújtja be a büdzsé tervezetét”

A kormány tovább támogatja a befektetéseket és a családokat, valamint csökkentik a cégeket terhelő adókat. Magyarország külkereskedelmi mérlege az Egyesült Államokkal közel másfélszeresére nőtt.

Erős szövetséges a tengerentúlról
Varga Mihály: Garanciavállalási eszközökkel segítjük a vállalatokat
Fotó: Papajcsik Péter

Folytatjuk a befektetőbarát gazdaságpolitikát, ezt szolgálják a 2020-as költségvetés és a 13+1 pontos Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedései is – mondta tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter az Amerikai–Magyar Kereskedelmi Kama­ra üzleti fórumán Budapesten. Felhívta a figyelmet, hogy a fenti intézkedések által tovább csökkennek az adók, tovább javul az üzleti környezet és a beruházások ösztönzése érdekében a vállalkozások hitelezése is egyszerűsödik. A 13+1 pontos gazdaságvédelmi akciótervről elmondta, hogy az intézkedések mintegy ötszázmilliárd forinttal segítik a magyar gazdaság szereplőit: csökken a szociális hozzájárulási adó, a kisvállalati adó és a szálláshelyi adó, miközben nulla százalékra mérséklődik a reklámadó kulcsa. Az első negyedévben a gazdasági bővülés elérte az 5,3 százalékot, amivel az unióban a tagállamok rangsorában az első helyre kerültünk. A gazdasági szereplőknek biztonságot nyújthat, hogy ez már az ötödik olyan esztendő, amikor a kormány fél évvel korábban, tavasszal nyújtja be a büdzsé tervezetét, emelte ki Varga Mihály, hozzáfűzve: kiemelkedően jó a gazdasági együttműködés az Amerikai Egyesült Államokkal. A külkereskedelmi mérlegről elmondta, hogy 1,4 milliárd dollárra nőtt a tavalyi évben, ami 45 százalékos növekedés 2017-hez képest. Az ezerhétszáz amerikai irányítású vállalkozás több mint százezer embernek ad munkát. Mint mondta: tavaly az Amerikai Egyesült Államok volt a harmadik legnagyobb tőkebefektető Magyarországon.

Kiemelte, hogy Orbán Viktor kormányfő közelmúltbeli amerikai látogatásán kiválóan megértették egymást Donald Trump amerikai elnökkel, és a legfontosabb kérdésekben, mint például a migráció és a terrorizmus az Amerikai Egyesült Államok vezetője egyetértett a magyar kormánnyal.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom