Ajánló

Vége az osztrák jobboldali kormánykoalíciónak

Strache lemondott, előre hozott választások jönnek, a belügyminiszter pedig azzal vádolja Kurzot, hogy le akarja rombolni az FPÖ bevándorlásellenes politikáját

Belebukott Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár egy botrányos videóba. A koalíció felbomlott, előre hozott választásokat tartanak az ősszel Ausztriában.

Vége az osztrák jobboldali kormánykoalíciónak
Heinz-Christian Strache magával rántotta a bukásba Sebastian Kurz kormányát
Fotó: AFP/Roland Schlager

Bomba robbant péntek este az osztrák belpolitikában: a német Spiegel és a Süddeutsche Zeitung közzétett egy felvételt, amelyen a 2017-es előre hozott parlamenti választások előtt Heinz-Christian Strache, az akkor ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke és Johann Gudenus, a párt frakcióvezetője arról beszélgetnek egy ibizai villában egy orosz oligarcha állítólagos unokahúgával, hogy a kampány támogatásáért cserébe később állami megbízásokat tudnak felajánlani. A helyzet megrendezett volt, a szobát bekamerázták és bemikrofonozták, s mint azóta kiderült, a nő hónapokkal korábban megkörnyékezte a pártot, elsősorban az oroszul jól beszélő Gudenust, aki akkoriban édesapját gyászolta.

Az alkancellár pártja először a mocskos kampánymódszereket ítélte el és a felvétel elkészültének illegális voltát hangsúlyozta, majd miután szombaton délelőtt összeült a Sebastian Kurz kancellár vezette Néppárt (ÖVP) és az FPÖ koalíciója, Strache délben bejelentette, mind az alkancellári tisztségről, mind pedig az FPÖ vezetéséről lemond. Az osztrák sajtóban ekkor arra számítottak, hogy Kurz 14 órakor bejelentést tesz, ahol kiderül, hajlandó-e folytatni az FPÖ-vel Strache lemondásának fényében, vagy sem. Meglepetésre azonban Kurz sajtótájékoztatója egészen 19.45-ig váratott magára, amikor bejelentette, hogy előre hozott választások kiírását fogja javasolni Alexander Van der Bellen államfőnek. A zöldpárti politikus el is fogadta a javaslatot, másnap bejelentették, hogy szeptemberben lesznek a választások. Elengedhetetlen, hogy az osztrákok esélyt kapjanak az újrakezdésre, hogy helyreállhasson a bizalom a kormányban – írta közleményében Van der Bellen.

Ezzel párhuzamosan elindultak a találgatások, mi lesz a hátralévő időben a kormány FPÖ-s minisztereivel. Szintén mindezzel egy időben jelent meg a sajtóban, hogy a német titkosszolgálat – amelynek a közvélekedés szerint alighanem köze van a videóhoz – nem bízik az osztrák szolgálatokban, mondván információkat szolgáltathatnak ki Oroszországnak. Utóbbi szervek FPÖ-s tárcáknak felelnek: a Herbert Kickl vezette belügy-, és a Mario Kunasek által irányított védelmi minisztériumnak. A szociáldemokraták (SPÖ) követelték, hogy a szabadságpárti minisztereket szakértők váltsák.

Herbert Kickl tegnap délután a Facebook-oldalán közzétett közleményében azzal vádolta Kurzot és pártját, hogy hatalmi érdekekért áldozták fel az elmúlt évtizedek legnépszerűbb kormányát. A szabadságpárti politikus elmondása szerint szombat reggel Strache felajánlotta partnereinek, hogy lemondásával védi a kormányt, ám hiába tartotta be az ígéretét, az ÖVP délután már azt követelte, hogy adják át a belügyi tárcát. Kickl szerint az általa vezetett minisztérium következetes és kemény migrációs politikája miatt régóta szálka a Néppárt szemében. Mint írásából kiderült, a kormány legkeményebb döntéseit, például az elutasított menedékkérelmes szakmunkás-tanoncok kitoloncolását vagy az ENSZ migrá­ciós paktumának elutasítását mind az ÖVP ellenkezésével szemben verték keresztül. Noha szombati beszédében Kurz azt mondta, tovább akar dolgozni Ausztriáért, Kickl szerint csak a hatalom érdekli a kancellárt.

A kancellária előtt szombat reggeltől tüntettek, ahol ellenzéki politikusok is megjelentek. A vitába német politikusok is beszálltak, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Karrenbauer és Angela Merkel kancellár figyelmeztettek: a „radikális jobboldali” erők készek kiárusítani hazájuk érdekeit.

Előre hozott választásra kerül sor Burgenlandban is, ahol az FPÖ a szociáldemokratákkal kormányoz.

Az FPÖ irányítását Norbert Hofer infrastruktúráért felelős miniszter vette át, a párt vezetésének tegnapi ülése lapzártánk után ért véget.

A 444.hu megkeresésére Havasi Bertalan, a magyar miniszterelnök sajtófőnöke nem kívánta kommentálni az eseményeket, hangsúlyozva, hogy az Ausztria belügye.

Búcsú a közösségi médiában

Elárasztották a napokban a közösségi médiát az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szavazóinak hozzászólásai, különösen Heinz-Christian Strache oldalát. A politikus tegnap délutánig csak egyetlen bejegyzést tett közösségi oldalán, a lemondásáról szóló videóhoz több mint tizenkétezer hozzászólás érkezett, többnyire köszönetnyilvánítások és biztatások a párt élén végzett munkájáért. Strache 2005 áprilisában vette át az FPÖ vezetését, miután a párton belüli feszültségek szakadáshoz vezettek, és Jörg Haider addigi elnök új formációt alakított. Az FPÖ akkor támogatottsága mélypontján volt, a 2005-ös stájer választáson mindössze 4,5 százalékot ért el. Ősszel Bécsben meglepetésre 14,9 százalékot kaptak, a főpolgármesterségért Strache indult. (ŐM)

Komplott

Alaposan tőrbe csalták Heinz-Christian Strachét, akinek egy megrendezett jelenetben sikerült néhány mondattal parkolópályára tennie a politikai karrierjét, talán végleg. Egzotikus helyeken, vagy csak hátsó szobákban, ital és egyebek mellett sok politikus szövöget terveket és egyeztet gyanús pénzekről, csakhogy a szerencsésebbeknél nem kamerázza és mikrofonozza be valaki profin a helyiséget. Az összeesküvést jelentő német Komplott szó igen sokszor felbukkan mostanában az osztrák közbeszédben, a videó időzítése ugyanis egyértelműsíti a politikai szándékot. Az akció célja egyrészt az FPÖ kigolyózása a koalícióból, a kormány semleges, Oroszországgal jó kapcsolatot ápoló külpolitikájának kényelmetlenné tétele, valamint nyilvánvaló módon a formálódó, bevándorlásellenes európai szövetség aláásása. Hamarosan kiderül, mennyire járt sikerrel, azt mindenesetre sikerült elérni, hogy Kurz kancellár engedjen a nyomásnak, és eléggé elkerülhetetlen módon előre hozott választásokat javasoljon, hiszen ha marad, a videó minden további kínos részlete őt is sújtaná. A döntését felesleges pátosszal körbevenni, ahogy a magyar ellenzék éppen teszi: Kurz elsősorban jó hatalomtechnikus. (ŐM)