Ajánló

Tízezreket vonzott a hétvégi haditechnikai bemutató

A Magyar Honvédségnek idén ötszáztizenhárommilliárd forintos rekordköltségvetése van

Rendkívül sikeres háromnapos rendezvénysorozat keretében a Budaörsi Repülőtéren mutatta be a Magyar Honvédség legújabb beszerzésű fegyvereit a honvédelmi tárca. Az eseményen Benkő Tibor és Németh Szilárd is felszólalt.

Tízezreket vonzott a hétvégi haditechnikai bemutató
Harckocsik sorakoztak a budaörsi reptéren. Sokan fel is másztak a páncélosokra
Fotó: Papajcsik Péter

Olyan katonákra van szükség, akik tisztelik és méltó módon őrzik az 1848/49-es ősök emlékét, példát véve hősiességükből és bátorságukból – mondta tegnap Budaörsön Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A tárca vezetője a Honvédelem Napja rendezvénysorozat záróeseményén arról beszélt, napjainkban rendkívül gyorsan változik a biztonsági környezet, s ebben a helyzetben a hagyományos, a modern és hibrid hadviselés arra késztet minden felelősségteljesen gondolkodó vezetőt, hogy gondoskodjon hazája biztonságáról. „A honvédség egy nagy család” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, azt szeretnék, ha ez a család a jövőben még tovább bővülne. Kiemelte, a katonák értünk vannak, ezt a hazát, ezt az országot, ezt a nemzetet szolgálják – ha kell, az életük feláldozásával. Emlékeztetett arra, hogy 1849. május 21-én a forradalom és szabadságharc „legékesebb” ütközetében a magyar katonák visszafoglalták Budát. Ennek emlékére május 21-e a honvédelem napja.

Nem akarjuk, hogy egy idegen hatalom beavatkozzon Magyarország életébe – hangsúlyozta szombaton Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Kifejtette, a magyar kormány nem szeretné, hogy veszélybe kerüljön szabadságunk, vallásunk, identitásunk, s tiltakozik az ellen is, hogy mások akarják megfogalmazni helyettünk, milyen úton járjunk, kivel legyünk toleránsak, kit fogadjunk bizalmunkba, kinek adjunk helyet szülőföldünkön, vagy kit utasítsunk ki innen.

Az államtitkár emlékeztetett rá, a magyarok büszkék katonáikra, akik a szabadságharcos elődökhöz hasonlóan elhivatottan, hűséggel szolgálnak minket itthon és a külföldi missziókban. Rámutatott, a jó munkához korszerű technikai eszközökkel kell ellátni a honvédeket, hogy szülőföldünket, nemzetünket, szabadságunkat és keresztény értékeinket ne fenyegethesse külső beavatkozás.

E célt szolgálja a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, amelynek köszönhetően modern, ütőképes, elkötelezett had­-sereg biztosítja mindannyiunk biztonságát. Utalt rá, 2019-ben rekordnagyságú összeget, ötszáztizenhárommilliárd forintot biztosított a tárcának a kabinet, amelyből százötvenmilliárd jut fejlesztésre.

A budaörsi családi napra és haditechnikai bemutatóra szombaton csaknem harmincezren, míg a vasárnapi programokra harmincezernél is többen látogattak ki. Nagy sikert arattak a már rendszerben lévő technikai eszközök, de a legtöbben az újonnan beszerzett Leopard2A7+ páncélosokra, a műszaki mentőkre és hídvető járművekre, a Panzerhaubitze-2000-es önjáró lövegekre és az Airbus H-145M helikopterekre voltak kíváncsiak. Ugyancsak népszerű volt a magyar légierő a Gripenekkel, Mi–24-es és Mi–17-es harci helikopterekkel erősített dinamikus bemutatója, de a szolnoki különleges műveleti zászlóalj és a katonai rendészeti központ akcióját is több ezer látogató követte figyelemmel.