Ajánló

Orbán: Nagy változások szelét fogjuk érezni

Hazánk számára sikeresnek értékelte találkozóját Donald Trumppal a magyar kormányfő, akinek az út kapcsán a Soroshoz köthető CEU egyik professzora a halálát kívánta

Jó nap volt ez Magyarország számára – mondta Orbán Viktor értékelve megbeszéléseit Donald Trumppal, aki szerint a magyar kormányfő jó munkát végzett.

Orbán: Nagy változások szelét fogjuk érezni
Donald Trump rendkívül ritka gesztusokkal fejezte ki egyetértését és szimpátiáját Orbán Viktorral a külügyminiszter szerint
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Erős, célratörő vezetőnek nevezte Donald Trump amerikai elnököt Orbán Viktor kormányfő a Facebook-oldalára tegnap feltöltött videójában, miután hétfő este Washingtonban találkoztak. A miniszterelnök közölte, Trump felkészült volt, Magyarországról mindent tudott, amit tudni kellett, és az volt a célja, hogy jó együttműködés jöjjön létre a két ország között. „Azt hiszem, hogy ennek érdekében sokat tettünk egy kiváló hangulatú és a kölcsönös tiszteleten nyugvó megbeszélésen. Jó nap volt ez Magyarország számára” – hangsúlyozta Orbán. A miniszterelnököt 18 év után fogadták újra a Fehér Házban.

Még hétfőn, a találkozó után a közmédiának elárulta, hogy számos fontos területen megerősítették a szövetségesi kapcsolatokat. „Éreztem a különbséget, most másfajta vezetés, célratörőbb politika érvényesül” – mondta. Kijelentette, hogy a megbeszélés Magyarország számára fontos találkozó volt, mert a két országot összekötő stratégiai szövetségesi kapcsolatokat mind a gazdaságpolitika, mind a külpolitika, mind a biztonságpolitika és a külpolitika területén megerősítették, csakúgy mint a migráció és az üldözött keresztények ügyében.

A miniszterelnök egyébként kedden az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületének átadásán is beszélt a találkozóról, amelyet értékelve elmondta: „jól mértük fel a helyzetet valamikor a 2010-es évek elején”. Világos, hogy nagy változások előtt áll a világ, és „ennek a szelét hamarosan érezni is fogjuk” – kommentálta a megbeszélést Orbán Viktor.

A washingtoni találkozón Trump azt mondta, hogy Orbán Viktor jó munkát végez Magyarország biztonságának megőrzésében. Méltatta hazánk érdemeit NATO–tagként és az illegális migráció elleni küzdelemben. Úgy fogalmazott, hogy a magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik.

Orbán hangsúlyozta, hogy a két ország számos fontos területen hasonló erőfeszítéseket tesz, és a közös témák közül kiemelte az illegális bevándorlást, a terrorizmus elleni harcot és a keresztény közösségek védelmét. A demokratikus reformokat érintő kérdésre hangoztatta, hogy a kormány a 2011-ben kidolgozott új alkotmány alapján dolgozik, és emlékeztetett rá, hogy a nép több alkalommal is ezt a kormányt választotta meg.

Egyébként az út kapcsán Orbán halálát kívánta Facebook-bejegyzésében Kovács M. Mária, a CEU professzora, a Soroshoz köthető Nyílt Társadalom Alapítványok korábbi munkatársa. „Ha Kaczynski olyan ügyesen le tudott zuhanni…” – írta a néhai lengyel köztársasági elnök 2010-es tragikus halálára utalva, és több kommentelő, valamint Göczey Zsuzsa, a Klubrádió szerkesztője is csatlakozott a „humorizáláshoz”.

Facebookon értékelte a találkozót Gyurcsány Ferenc is, akinek posztját később a Demokratikus Koalíció közleményként használta. A bukott miniszterelnök szerint a washingtoni megbeszélés az önimádat röpke találkozója volt.

Ugyanakkor például Paul Gosar republikánus képviselő Twitterén úgy fogalmazott: „a magyar miniszterelnököt azért választották meg, hogy segítse a magyarokat, és ő ezt megtette. Ezért szélsőjobboldalinak bélyegezték, és a nyílt határokban hívő baloldaliak elítélték.”

A hétfői washingtoni találkozó ténye Szijjártó Péter szerint bizonyíték arra, hogy Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata új dimenzióba lépett. A külgazdasági és külügyminiszter tegnap New Yorkban a közmédiának elmondta, Donald Trump rendkívül ritka gesztusokkal fejezte ki egyetértését és szimpátiáját a magyar miniszterelnökkel. Kifejtette: mintegy negyven percen keresztül tartott az a szűk körű találkozó az Ovális Irodában, amelyre általában csak tízegynéhány percet szoktak szánni, és az is ritka, hogy az amerikai elnök egészen a Fehér Ház kijáratáig kísérje vendégét, mint most Orbán Viktort. Szijjártó szerint Trump kifejezetten sokat érdeklődött az európai folyamatokról, és más témák mellett Ukrajna is napirenden volt.

Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője pedig tegnapi közleményében úgy értékelt: Washington és Budapest hangja közös az illegális migráció megállításában, a biztonságpolitikában és az üldözött keresztény közösségek megőrzésében.

Az elnök urat érdekli mindaz, ami ma az öreg kontinensen zajlik – mondta a V4NA nemzetközi hírügynökségnek a miniszterelnök, és hozzátette: „Beszéltünk arról, hogy a kontinensen egy erős tendencia rajzolódik ki, hogy egy szocialista Európát építsenek fel, mind ideológiailag, mind gazdaságilag.” „Ha valaki ma Európáról akar megtudni valamit, jól teszi, ha a magyarokhoz fordul. Kultúrák és civilizációk törésvonalán élünk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ideológiák és előítéletek rabjai legyünk” – jelentette ki. Hozzátette: „Részletesen tárgyaltunk a migráció jelentette veszélyről és arról, hogy Európa ma nem képes maradéktalanul szavatolni polgárai biztonságát. Ennek a folyamatnak álláspontom szerint egy oka van: a baloldal ma szavazókat importál Európa határain túlról, mert ettől várja saját politikai túlélését.” Közös a két kormányban, hogy workfare state-et épít és nem welfare state-et – közölte, és ki is fejtette: az utóbbi segélyekre épül, az előbbiben pedig a gyarapodás feltétele a tisztességgel végzett munka.

Amerikai sajtóvisszhang

Tom Rogan, Washington Examiner: A demokraták azt hirdetik, hogy keményebben lépnének fel Oroszországgal szemben, mint Donald Trump, de látva a reakcióikat Orbán Viktor magyar miniszterelnök látogatására, ez elég kétséges. Orbán Viktort nagyon egyszerű okból kellett mindenképpen fogadnia Trumpnak: hogy ellensúlyozza Oroszországot. Magyarország NATO-tag, és Vlagyimir Putyin különleges figyelmet fordít rá. Magyarország geostratégiai „ékkő” az orosz külpolitika számára a Balkán, Ukrajna és Ausztria között, és fontos, hogy Washingtonban tiszteletet mutassanak Orbán Viktor iránt.

Kevin Liptak, CNN: Miért találkozik a szélsőjobboldali Orbán Viktor Donald Trumppal? Kormánytisztviselők szerint ez a látogatás csupán része az orosz és kínai befolyás visszaszorítását célzó stratégiának. Ugyanakkor a találkozó kérdéseket vet fel arról, milyen vezetőket részesít előnyben az amerikai elnök a hagyományos amerikai szövetségesekkel szemben. Trump olyan emberekkel keresi a kapcsolatot, mint Recep Tayyip Erdogan török elnök, Kim Dzsongun észak-koreai diktátor és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Rod Dreher, American Conservative: A CNN példája mutatja, hogy a főáramú médiában miért nem lehet egyáltalán megbízni, ha az európai politikáról, a brit torykról és a kereszténydemokratákról van szó. „Szélsőjobb” – ez az a jelző, amit az amerikai és a brit média minden európai populista politikusra ráaggat, mintha mind fasiszták volnának. Sok mindent lehet kritizálni ezekben a politikusokban és mozgalmakban, de a bevett baloldali-liberális nézet, hogy fasiszták, nemcsak buta, hanem egyszerűen téves is. Sosem fogod megérteni az európai politikát, ha az amerikai és brit médiától várod, hogy elmagyarázza azt neked.

Szakértői vélemények

Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője: Donald Trump elnökségével új korszak kezdődött az amerikai–magyar politikai kapcsolatok terén, egymás kölcsönös tisztelete jegyében. Obama elnöksége alatt a nemzetközi jog egyik fontos elvét, a más ország belügyeibe való beavatkozás tilalmát figyelmen kívül hagyva folyamatos politikai támadásokat intéztek hazánk ellen, világnézeti különbségek miatt. Ezzel szemben az új adminisztrációval számos területen egyetértés mutatkozik, így az illegális migráció megállítása, a keresztény közösségek védelme, a hagyományos értékek tisztelete és a politikai korrektség elleni küzdelem terén is. A jelenlegi magyar kormány nem másodlagosként, hatalmi érdekközpontokhoz alkalmazkodva kezeli a magyar érdekeket, hanem a „Magyarország az első” elv mentén politizál, ezzel pedig geopolitikai, földrajzi és méretbeli adottságaihoz képest hazánk jelentős tiszteletet tud kivívni. Tekintve, hogy Magyarország ezer éve a nyugati civilizációhoz tartozik, érdekeit leghatékonyabban a transzatlanti szövetségi rendszer részeként tudja érvényesíteni – ezért is volt különösen fontos a Nyugat vezető nagyhatalmának elnökével való jó hangulatú találkozó.
(ŐM)

Varga Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője: Mérföldkő a magyar-amerikai kapcsolatok történetében és a jelenlegi Orbán-kormány külpolitikájában ez a találkozó, ami az elmúlt két év diplomáciai erőfeszítéseinek betetőzése. Előkészítheti a további együttműködés elmélyítését olyan stratégia területeken, mint a védelempolitika vagy az energetika. A találkozón nem került bejelentésre új megállapodás, de könnyen lehet, hogy egyfajta politikai lökést kaphatnak olyan tárgyalások, amelyek a következő időszakban konkretizálódhatnak akár a fegyvervásárlás, akár az energiabiztonság terén, például magyar földgázvásárlás Romániából, hosszabb távon amerikai cseppfolyósított földgáz behozatala. Az egyébként viszonylag gyakran előfordul, hogy az amerikai elnök vendégei ellen a kongresszus tagjai vagy más politikai szereplők tiltakoznak, de kevéssé valószínű, hogy megakadályozhatták volna ezt a találkozót. Bár az amerikai külügyminiszer-váltás segítette a találkozó létrejöttét, de nem ez volt a döntő tényező, hiszen a stratégiai, geopolitikai érdekek és folyamatok, valamint a két kormányzat általános politikai világképe is előrevetítették a találkozó létrejöttét.
(UT)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom