Ajánló

„Nagy lehetőségek kapujában állunk”

A legfontosabb az, hogy a Fidesz az európai parlamenti választás után is megfelelően képviselhesse a magyar érdekeket – hangsúlyozta Orbán Viktor Kolozsváron

A jövő egyik legnagyobb kérdése, hogy sikerül-e helyreállítani az európai egységet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Kolozsváron, ahol Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel is tárgyalt.

„Nagy lehetőségek kapujában állunk”
Világnemzetet építünk – mondta a magyar kormányfő Erdélyben
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az európai parlamenti (EP-) választáson minden európai ország első számú kérdése a migráció ügye – jelentette ki Orbán Viktor tegnap Kolozsváron. A kormányfő a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen tartott előadásában az MTI szerint úgy folytatta: a jövő egyik legnagyobb kérdése, hogy a bevándorlás ügyében sikerül-e közelíteni a széttartó véleményeket, helyreáll-e az európai egység, de eddig egyetlen erre irányuló kísérlet sem járt sikerrel. Orbán úgy véli, a Nyugat a migrációval kapcsolatban azon gondolkodik, hogyan éljünk együtt, mi, közép-európaiak viszont azon, mit kell tenni annak megakadályozására, hogy együtt kelljen élnünk a migránsokkal. Mint mondta, a nyugatiak szerint akkor áll helyre az európai egység, ha nagy számban engedünk be bevándorlókat, szerintünk azonban az európai egységért ezt az árat nem szabad megfizetni.

Orbán Viktor úgy látja, míg a közép-európaiak azt akarják, hogy minden a migrációról szóló közös európai dokumentumban szerepeljen, hogy a migrációt meg kell állítani, más országok inkább menedzselni akarják a bevándorlást, térségünk azonban ellenáll ennek.

A kormányfő közölte: biztonságos, keresztény és fejlődő magyar életet kínálunk a magyar fiataloknak. Mint fogalmazott: „nagy idők és nagy lehetőségek kapujában állunk”. Szerinte a következő tíz évben a magyarok, különösen az anyaország megmarad a keresztény kultúrkörben, ezért biztonságos életet kínál azoknak a fiataloknak, akik megmaradnak a magyarságukban. Hangsúlyozta, hogy a magyarok demográfiai politikát folytatnak, amely által a családokat akarják megerősíteni. A magyarok világnemzetet építenek, mert a világ minden sarkában találunk magyarokat, és fontos, hogy a szétszóratott nemzetrészeinket össze tudjuk kapcsolni – emelte ki a miniszterelnök.

Az előadás után Orbán Viktor Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével tárgyalt. Kettejük közös kolozsvári sajtótájékoztatóján a kormányfő arra biztatta a romániai magyarokat, hogy az EP-választáson szavazzanak az RMDSZ-re.

Orbán Viktor kitért rá: köszönet illeti Romániát, amiért az elmúlt négy évben kiválóan védte az EU külső határait. Reményét fejezte ki, hogy a magyar és a román kormány között bizalmi viszony jöhet létre, és együtt fognak tudni működni a nagy közös célok elérésében. A Fidesz néppárti tagságával kapcsolatban elmondta, a legfontosabb az, hogy a Fidesz az EP-választás után, az új politikai helyzetben  is megfelelően képviselhesse a magyar érdekeket, a döntésükben pedig kulcsszerepet fog játszani, hogy az Európai Néppárt milyen irányba halad tovább.

Kelemen Hunor közölte, az erdélyi magyaroknak is ott kell lenniük az EP-ben, ahol az EU átalakításáról döntenek, és a magyarság közös ügye, hogy erős magyar képviselet legyen Brüsszelben. Elmondta, az európai átalakulás fontos kérdése, hogy az unió meg tudja-e védeni a határait, és tudja-e szavatolni lakói biztonságát, jólétét. Hozzátette: az RMDSZ arra törekszik, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek kérdését európai üggyé tegyék.

„Ha Orbán folytatja azt, amit az elmúlt napokban, akkor kizárjuk a pártcsaládból, vagy ő maga lép ki, ez csak rajta múlik” – jelentette ki Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke tegnap a Politico szerint.

Nagyszebenben dőlhet el Európa jövője

Az Európai Unió jövőjéről, ezen belül kiemelten az unió 2019–2024-es időszakra szóló stratégiai menetrendjéről tanácskoznak mai nagyszebeni informális találkozójukon az EU állam- és kormányfői. A vitára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közös nyilatkozat tervezetével érkezik. Tusk a meghívóhoz a stratégiai menetrend tervezetét is csatolta, amely négy nagyobb témakörbe szervezi a stratégiai célokat: az EU védje meg polgárait és szabadságjogaikat minden fenyegetéssel szemben, erősítse gazdasága versenyképességét, építsen „zöldebb” és tisztességesebb jövőt, és fordítson fokozott figyelmet az európai értékek népszerűsítésére és érdekei érvényesítésére a világban. A román belpolitika itt is érezteti a hatását: Klaus Iohannis elnök ugyanis nem hívta meg Viorica Dancila miniszterelnököt a találkozóra. (UT)

„Brüsszelesítés” helyett vissza a gyökerekhez

A belső határellenőrzések nélküli Európai Uniót megvalósító schengeni együttműködés az elmúlt évek tömeges migrációs hullámai és az azokkal szemben tehetetlen uniós vezetés hibái miatt végveszélybe került – írta az Alapjogokért Központ tegnap megjelent elemzésében. Az intézet szerint az EU legnépszerűbb vívmányának végleges összeomlása mára csak az uniós szerződések módosítását is magában foglaló alapvető reformmal kerülhető el. Az Alapjogokért Központ szerint valódi megújulást azonban nem a Macron elnök által javasolt „totális brüsszelesítés” jelentené, hanem a visszatérés az eredeti Schengen-koncepcióhoz, amelyben a döntések nem a tagállamok feje felett születnek, hanem az unión belüli mozgásra, a külső határok védelmére, és a migrációra vonatkozó döntéseket a tagállamok közösen hozzák. (UT)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom