Ajánló

Az AB szerint semmi nem tiltja a kettős aláírásgyűjtést

Megsemmisítette a testület a Fidesz–KDNP-t elmarasztaló döntést

Nem tiltja a törvény, hogy a pártok a választási kampányban a jelölt­állításon kívül más célra is aláírást gyűjtsenek – mondta ki az Alkotmánybíróság (AB). Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke üdvözölte a döntést.

Az AB szerint semmi nem tiltja a kettős aláírásgyűjtést
A NAIH a választások előtt kiadja adatvédelmi ajánlásait – mondta az elnök
Fotó: MH

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúriának azt a döntését, amelyben a Fidesz-KDNP-t azért marasztalta el, mert aktivis­táik együtt gyűjtötték az aláírásokat az EP-választásra és Orbán Viktor programjának támogatására. A Kúria döntése szerint a jelölő szervezeteket támogató aláírásgyűjtés akkor nem jogsértő, ha a választópolgár pontosan tudja, hogy aláírása milyen célt szolgál, adatait milyen célból használják fel. A bíróság úgy ítélte meg, hogy ennek a párt nem tett eleget. A Kúria döntésével szemben a Fidesz-KDNP az AB-hez fordult, amely kimondta, hogy a törvény semmilyen szabálya sem tiltja a jelölőszervezetek számára, hogy a kampányban a jelöltállításon kívül más célra aláírást gyűjtsenek. A Kúria az AB korábbi döntését figyelmen kívül hagyva, „önkényesen” olyan tilalmat tulajdonított a választási eljárási törvénynek, amely abban nem szerepel – hívta fel a figyelmet a testület, azt is felróva a Kúriának, hogy nem biztosította a pártszövetségnek, hogy kifejtse álláspontját.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke lapunknak nyilatkozva üdvözölte a döntést, rámutatva, hogy minden választás előtt kiadják adatvédelmi ajánlásaikat, amelyek tartalmazzák a kettős aláírásgyűjtés lehetőségét, ha ez jól elkülöníthetően, a célokat világosan feltüntetve történik. Péterfalvi szerint ez megvalósult, ráadá­sul a választópolgárok a médiából is értesülhettek arról, hogy az egyik aláírásgyűjtés az EP-választáshoz kapcsolódott, és az aláírásokat mikor adta le a jelölőszervezet. Ha valaki az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban panasszal szeretne élni, akkor az adatkezelőhöz kell fordulnia, amelynek ezt harminc napon belül ki kell vizsgálnia – tette hozzá. Péterfalvi egyetértett azzal a megállapítással is, hogy egy politikai szervezet és támogatói közötti kommunikáció a véleménynyilvánítási szabadság által védett.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom