Ajánló

Minőségi megújulás küszöbén

Varga Mihály: A lakáspiaci folyamatokat a kormányzati intézkedéseken túl főként a bővülő foglalkoztatás, valamint a hatéves bérmegállapodás támogatta

Az első negyedévben 3661 lakás épült Magyarországon, ami csaknem nyolcszázalékos bővülés egy év alatt. Az otthonteremtési program keretében a kormány már több mint százezer család saját lakáshoz jutását támogatta majdnem háromszázmilliárd forint értékben.

Minőségi megújulás küszöbén
A közeljövőben elkészülő új lakások minőségi és mennyiségi változást hoznak
Fotó: Papajcsik Péter

A Családvédelmi Akcióterv keretében kibővített otthonteremtési kedvezmény, a javuló foglalkoztatási és jövedelmi helyzet, az alacsony kamatkörnyezet, az élénkülő hitelezés, valamint a kedvezményes lakás­-áfa is támogatta a lakásépítések bővülését – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a KSH lakásépítési adatait értékelve. A tárcavezető kiemelte: a magyar gazdaság teljesítménye és a meghozott kormányzati intézkedések megfelelő hátteret adnak az ágazat további növekedésének, így a lakásépítések száma akár húsz százalékkal is bővülhet ebben az évben. Január és március között a fővárosban továbbra is kiemelkedő mértékben, másfélszeresére emelkedett az átadott lakások száma, míg a kiadott engedélyek a községekben mutattak dinamikus, 46 százalékos növekedést.

A lakásépítések területi egyenlőtlenségeinek mérséklése és a vidék lakosságmegtartó szerepének erősítése érdekében döntött úgy a kormány, hogy az otthonteremtési támogatást kibővíti a kistelepüléseken élő családok számára, aminek révén a lakásépítések folytatódó növekedésére számítanak – derült ki a Pénzügyminisztérium lapunknak küldött közleményéből. Ebben a tárcavezető kiemelte, az otthonteremtési program eredményességét mutatja, hogy a kormány már több mint százezer család saját lakáshoz jutását támogatta, csaknem háromszázmilliárd forint értékben.

A lakáspiaci folyamatokat a kormányzati intézkedéseken túl leginkább a bővülő foglalkoztatás és az emelkedő reálbérek támogatták – hangsúlyozta Varga Mihály. Hozzátette, az első negyedévben már majdnem 4,5 millió ember dolgozott hazánkban, amihez a hatéves bérmegállapodás eredményeként csak január–februárban 11,4 százalékos átlagos bérnövekedés párosult, miután a minimálbér és a garantált bérminimum idén további 8–8 százalékkal emelkedett. A családok ma ismét bátrabban vágnak bele saját otthon megteremtésébe, amit a lakáscélú megtakarítások mellett a hitelezés iránti bizalom ismételt növekedése is jelez – ismertette Varga Mihály. Felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években megkezdett építkezések jelentős része még befejezés előtt áll, tekintettel a 2015 és 2018 között kiadott 120 ezer építési engedélyre. Mindezek alapján a következő negyedévekben a lakásépítések számának további emelkedése várható, hozzájárulva a lakásállomány mennyiségi és minőségi megújulásához.

A városokban inkább visszaesés, a községekben növekedés látható a kiadott építési engedélyekben, ami a nagyvárosok erőteljes áremelkedése miatt a kisebb településeken megfigyelhető keresletélénkülés, valamint a közelmúltban a vidéki lakáspiac élénkítésére tett kormányzati bejelentések hozadéka lehet – hívta fel a figyelmet az OTP Ingatlanpont lapunknak küldött reakciójában.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom