Ajánló

Föderális Európa, közös biztonság

A magyar kormány nem támogathatja Weber bizottsági elnökségét, mivel megsértette a választókat – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki Strache osztrák alkancellárt fogadta

Minden stratégiai kérdésben egyetért Orbán Viktor kormányfő Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, derült ki a két politikus tegnapi találkozója után. A szabadságpárti politikus fontos partnernek tekinti
a magyar kormányt Európa védelmében.

Föderális Európa, közös biztonság
Összhangban Strache és Orbán. A kormányfő Európa számára is követendőnek tartja az osztrák modellt
Fotó: Ficsor Márton

Jó hangulatú, vitáktól és feszültségtől mentes sajtótájékoztatón ismertette tegnapi tárgyalásuk eredményét Orbán Viktor és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a budapesti Karmelita Kolostorban.
A beszélgetés kiemelt témája volt az illegális migráció elleni harc, a határvédelem és a biztonság. Orbán hangsúlyozta, a déli határszakasz védelmével hazánk Ausztria határait is védi és köszönettel tartozik Ausztriának, hogy immár partner a határvédelemben. Rámutatott, a fordulathoz ahhoz volt szükség, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) az FPÖ-vel lépjen koalícióra.

Az „osztrák modellt” Orbán Viktor egyébként Európa számára is követendőnek tartja, mint mondta, az Európai Néppártnak (EPP) a bevándorláspárti baloldal helyett inkább a tőle jobbra álló, hazafias pártok között kellene keresnie a szövetségeseit. Emlékeztetett, hogy nem csak az FPÖ-t, hanem a lengyel Jog és Igazságosságot és az olasz Ligát is „szélsőjobboldalinak” titulálták a nyugati liberális sajtóban, ám ezek a pártok kormányon megmutatták, hogy felelős, nem pedig szélsőséges politikát folytatnak. Leszögezte, ő inkább a tapasztalatra épít, nem pedig a baloldali címkézésre. Hangsúlyozta, Strachével minden stratégiai kérdésben egyetértettek.

Heinz-Christian Strache megköszönte Orbán Viktornak, hogy felelősségteljesen védte meg a külső határt a migrációs válság tetőpontján. A gazdasági kapcsolatok jelentőségét illetően kiemelte: Orbán Viktor a stabilitás garanciája Magyarországon. Üdvözölte a magyar családpolitikát is, a nagyszülői gyedet egyenesen példaértékűnek nevezte.

Strache szerint a hazafias pártok jóval erősebbek lesznek a májusi EP-választás után, az eddiginél sokkal nagyobb frakció jöhet létre. Az osztrák politikus szerint szükséges volna az EPP-nek felülvizsgálnia a hazafias pártokkal szembeni kirekesztő politikáját. Hangsúlyozta, szövetségeseivel föderális Európát akarnak, nemzeti érdekeket védeni a felelőtlen Willkommenskultur helyett, amely kiszorítja saját országaikból az európaiakat.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor, elmondta, jelenleg a bevándorláspárti erők – azaz a baloldal, valamint az EPP nagy része – erős pozíciókkal bír az Európai Parlamentben, ám az EPP jobb oldala és a hazafias pártok megerősödése kiegyensúlyozottabb helyzetet fog eredményezni. Hozzátette, bízik benne, hogy a tagállami vezetőket tömörítő Tanácsban is nagyobb súlya lesz ezeknek az erőknek. A kormányfő kemény kritikát fogalmazott meg az Európai Bizottsággal kapcsolatban is. Felidézte, a kampány eddig nem győzte meg arról, hogy a csúcsjelöltek alkalmasak a bizottsági elnökség nagyon fontos tisztségének betöltésére. Arra a kérdésre, hogy eszerint Manfred Weber néppárti csúcsjelöltet sem tartja-e alkalmasnak, Orbán azt mondta, a bajor politikus mélyen megsértette a magyar választókat, amikor azt mondta, nem tart igényt a szavazataikra. Hangsúlyozta, ennek fényében miniszterelnökként nem támogathatja Webert, keresik a megfelelő jelöltet. Ezzel kapcsolatban felmerült a Fidesz néppárti tagsága is, amire azt mondta, a migráció ügyében a Fidesz kisebbségben van, és kérdéses, hogy egy ilyen stratégiai kérdésben lehetséges-e kisebbségben lenni. Mint mondta, a Fidesz akkor távozik, ha kiderül, hogy a Néppárt intoleráns, és nem fogadja el az eltérő álláspontot. A Fidesz és az FPÖ együttműködésével kapcsolatban sem mondott egyelőre konkrétumot, hanem a politikai ütemérzék jelentőségét hangsúlyozta, és úgy nyilatkozott, hogy a kérdés az EP-választás után lesz aktuális. Megjegyezte, a Fidesznek fontos a hűség.

Strachét is kérdezték a szélsőjobboldali minősítéséről, amire azt felelte, pártja elutasít mindent, aminek a fasizmushoz van köze, ami antiszemita. Hangsúlyozta, a baloldali „gondolatrendőrség” teljesen intoleráns a másként gondolkodókkal szemben, mindenkit szélsőjobboldalinak bélyegeznek, akik nem ért velük egyet, aki nem támogatja a korlátlan bevándorlást. Az osztrák ÖVP-FPÖ koalíciós kormány szerinte jó gyakorlatot kell, hogy mutasson Európának.
Orbán Viktor a sajtótájékoztató végén kiemelte, nem felejti el, hogy az FPÖ politikusai az EP-ben – köztük a listavezető Harald Vilimsky, aki elkísérte Budapestre Strachét – mindig látványosan, hangosan és egyértelműen kiálltak hazánk mellett.

Mindeközben Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő Andreas Schieder osztrák szociáldemokrata (SPÖ) politikussal tartott sajtótájékoztatót. A Fidesz közleményben úgy reagált, az MSZP bevándorláspárti szövetséget épít, és azért támadja mások mellett Strachét is, mert kiáll határvédelem és a nemzetek Európája mellett.

Erdélyi körútra indul a kormányfő

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) meghívására kétnapos erdélyi körútra megy Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, valamint az RMDSZ. Orbán holnap az EP-választásról tárgyal az erdélyi magyar párt vezetőivel, és önkormányzati képviselőkkel, majd Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel délután Kolozsváron sajtótájékoztatót tart. Csütörtökön Nagyszebenben részt vesz az Európai Tanács rendkívüli ülésén, pénteken pedig felavatja Románia legnagyobb takarmánykeverő üzemét Kerelőszentpálon, és ellátogat a Székelyföldi Jégkorong Akadémiára. Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár szintén tegnap arról számolt be, hogy a magyar kormány csaknem 160 millió forinttal támogatja a június elsején tartandó csíksomlyói pápai mise előkészületeit.

Kettészakíthatja a migráció az uniót

HSz

Az európai politikai elit nem hisz a politikai cselekvés erejében, ellenállnak, ha jön valami új – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár budapesti látogatása előtt a Kleine Zeitungnak. Az osztrák lapban tegnap megjelent interjúban a kormányfő azt mondta, az európai eliteknek az a problémája, hogy nem hisznek a vezető személyiség erejében. Veszélyesnek tartják azokat a vezető személyiségeket, akik képesek lelkesíteni az embereket – tette hozzá.

A francia jobboldali Nemzeti Összefogás vezetőjének, Marine Le Pennek a politikájáról szólva Orbán közölte, hogy Franciaország világi állam, és ilyen Le Pen politikája is. Nem akarják, hogy előretörjön az iszlám. Prioritást látnak a keresztény kultúrában, védik a családot és a nemzetállamot. „Én ezzel szimpatizálok, de az Európai Néppártban (EPP) ez kritikát vált ki, mert az EPP balra szeretne menni” – mondta.

A kormányfő szerint ha most nem vigyázunk, akkor elválhat egymástól Nyugat- és Közép-Európa sorsa a migráció következményei miatt, hiszen azok a gyerekek – keresztények vagy muzulmánok –, akik most jönnek a világra, 18 év múlva felnőttek lesznek, és a nyugatiak akkorra már nem olyanok lesznek, mint mi. Ezek politikai, valamint civilizációs különbségek lesznek, és így nagyon nehéz lesz Európát egyben tartani – állapította meg.

Orbán elmondta, hogy az EU a legnagyobb támogatottságot élvezi Magyarországon, a magyarok ugyanakkor nem kedvelik az uniót vezető politikusokat, mert úgy érzik, hogy Brüsszel nem adja meg a tiszteletet a nemzetállamoknak.

Kevesebb, de hatékonyabb együttműködés
 

A kompetenciák új elosztását, illetve a nemzetállamok megerősítését sürgette lapunknak nyilatkozva Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti listavezetője.

Harald Vilimsky
Harald Vilimsky
Forrás: MH

– Működhet az osztrák modell európai szinten?

– Igen, a konzervatív és szabadságpártoknak együtt kell működniük, mi ezt valljuk. Az EP-választás eredményétől függ, melyik párt mennyire lesz erős. A választók mondják meg, mely erőknek kell dominálniuk az európai politikát.

– Gyakran vádolják azzal a hazafias pártokat, hogy az eltérő érdekek miatt nem tudnának együttműködni.

– Van egy fontos közös elvünk: több kompetenciát vissza kell venni az EU-tól, hogy a nemzetállami parlamenteknek nagyobb szabadságuk, nagyobb mozgásterük legyen.

– Ez mennyiben alakítaná át az EU-t?

– Támogatjuk az európai együttműködést, a kérdés a mérték és az intenzitás. Meg akarjuk erősíteni a tagállamokat, ezért kevesebb, de hatékonyabb együttműködést javaslunk.