Ajánló

Erős pilléreken a keretprogram

Kilencvenmilliárd forint kutatás-fejlesztésre és innovációra

Idén az első fél évben kilencvenmilliárd forint kutatás-fejlesztési és innovációs forrás érhető el az egyéni kutatók, kutatócsoportok, kutatóintézetek és vállalkozások számára.

Erős pilléreken a keretprogram
Birkner Zoltán és Palkovics László egyetértett abban, hogy kiemelt terület az ipar és a digitalizáció
Fotó: Hegedüs Róbert

A magyar gazdaság fejlődésében a szellemi tőkére épülő innovációnak meghatározó szerepe lesz, megkerülhetetlen a magyar kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitás erősítése a hatékonyság és versenyképesség növelése érdekében – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden.

Kiemelte, hogy az Európai Unió következő időszakára szóló kutatás-fejlesztési és innovációs keretprogram három pillérre – az alapkutatáshoz kapcsolódó támogatásokra, a globális kihívásokra választ kereső alkalmazott kutatásokra és az innovációs ökoszisztéma pályázatokra – épül, a megújuló hazai finanszírozás is ezt a rendszert követi.

A globális kihívásokra választ kereső alkalmazott kutatásra szánt 14,5 milliárd forint felhasználásáról döntöttek a Tématerületi kiválósági programban a négy nagy területen: az egészség, egészségtudomány; környezet és biztonság, ipar és digitalizáció és kultúra és család témakörben –, és folytatódik a Felsőoktatási intézményi kiválósági program tizenötmilliárd forint kerettel.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom