Ajánló

Isten, áldd meg a magyart!

Labdarúgás. Dunaszerdahelyen, a szlovák bajnokság rájátszásában vívott rangadón szombaton emberhátrányban nyújtott emberfelettit az FC DAC – megverte a veretlen Slovant

Érzelmektől túlfűtött labdarúgómeccsen az FC DAC elvette a már bajnok Slovan veretlenségét a szlovákok 58. rangadóján, a Dunaszerdahelyen vívott helyi El Classicón.

Isten, áldd meg a magyart!
Telt ház és izzó hangulat várta a dunaszerdahelyi MOL Arénában az FC DAC–Slovan örökrangadót, a mérkőzés tétje az volt, sikerül-e megverni a veretlen bajnokcsapatot
Fotó: Hegedüs Róbert

A pályán három magyar – Kalmár és a két Vida – nézett szembe a pozsonyiaknál újra a kezdőben játszó Guzmiccsal, a lelátón pedig 11 820 magyar szurkoló a vendégtábor 150 fős közönségével. A találkozó előtt – a B-közép hangorkánján intonálva – elhangzott a csapathimnusz, a Nélküled, majd a magyar himnusz is. Torokszorító volt! A 94. percben lefújt találkozó után a 37 percig emberhátrányban küzdő DAC-játékosok elsőként a kemény magnak köszönték meg a szurkolást. Letérdeltek velük szemben, mire újra felzúgott az Isten, áldd meg a magyart! Az 1–0-s győzelemből valamennyi DAC-os játékos és a pálya szélén a lelkesítésből, instrukcióból ki nem fogyó edző, Peter Hyballa is kivette a részét, de a legjobban mégiscsak a góllövő Vida Kristopher és a 11-est fogó Martin Jedlička. Velünk volt, akiért fohászkodtunk!

Dunaszerdahelyre minden magyarnak el kell mennie egyszer egy futballmeccsre! Az ugyanis nem mese, hogy a gyönyörűen megépített MOL Arénában örömünnep minden hazai találkozó. Azt a hangulatot, amit a hazai közönség képes idevarázsolni, s ami már-már eksztázisba hajtja a gyepen focizókat, nem lehet máshoz hasonlítani. És a titok nemcsak a magyar himnusz teli torokból való eléneklésében rejlik, amit a szlovák parlament épp megpróbált ellehetetleníteni. A DAC biztosan kitalált volna valamit, ha életbe lép a tiltás. Az államfő, Andrej Kriska azonban megvétózta a „himnusztörvényt”. Egyelőre nem kell kiskapukat keresni, és a kasszába sem kell nyúlnia a tulajdonos Világi Oszkárnak, aki a törvény parlamenti elfogadása után azonnal bejelentette: a DAC kész kifizetni a majdani büntetést…

De a dunaszerdahelyi varázslat része a B-közép által kitalált szellemes rigmusok sokasága is. Jó játék, felszántjuk a pályát mentalitás nélkül persze sose alakult volna ki ez a hozzáállás a lelátón.

A legjobban pedig a legjobb ellen kell játszani. Szombaton a szlovák bajnokság rájátszásában a már bajnok pozsonyi Slovant fogadta a második helyen álló örök rivális, az FC DAC csapata. A hangosbemondó „a mi El Classicónk”-on köszöntötte a közönséget, legyenek Felvidék, Székelyföld, Kárpátalja vagy Magyarország lakosai, majd hozzátette: „Udvariasan gratulálunk az ellenfelünknek, de mi meg szeretjük őket legyőzni!” A játékosok bemutatásakor Guzmics Richárd a Slovan kezdő játékosaként kisebb füttykoncertet kapott (ennyi nyilván belefér), Kalmár Zsolt, Vida Kristopher és a névrokon Vida Máté nevének elhangzásakor pedig teli torokból üvöltötte a keresztneveket a hazai tábor (ahogy azt kell). A 16 fokos, felhős időben parázsló hangulatban kezdődött a találkozó. Az első negyedórában rettenetesen nyomtak a pozsonyiak: a 6. percben a kapufa velünk volt, Šporar lövése kivágódott, percekkel később egy lesgyanús szituációt engedett el a bíró, de a DAC-ban századik bajnokiján játszó csapatkapitány, Huk remek ütemben érkezett. Moha előtt is adódott egy gólszerzési lehetőség, a döntő pillanatban azonban megcsúszott, a labda helyett a Slovan játékosa landolt a hálóban. Ha úgy vesszük, hárommal is vezethettek volna.

Nem is bírta a feszültséget a vendégszektorban a Slovan-tábor, egy füstbombával percekre bűzös kék felhőbe borították a saját tizenhatosuk környékét. A mi B-közepünk beérte a „Tralalé, harcoljatok, Európa, hé!”, „Hajrá, Magyarország!” típusú rigmusokkal. A látványosan ellenünk fújó bíró azért megkapta a magáét, amikor a 36. percben Kalmár Zsoltot felvágták, utána mégis ő kapott sárga lapot. A szünetben le is cserélte a magyar középpályást Peter Hyballa vezetőedző, nehogy kiállítsák, és sikerült a nagy szívvel játszó focistáit még egy kis pluszra sarkallni. A második félidőben a házi gólkirály, Vida Kristopher kétszer került gólhelyzetbe, a másodikat belőtte – az ünnepléstől felrobbant a lelátó. Két perccel később a bíró úgy ítélte meg, hogy a DAC kapuja előtti tumultusban az egyik slovanista földre huppanását az elefántcsontparti Kone segítette. Büntetőt ítélt. „Jed-lič-ka, Jed-lič-ka,” – zúgott a B-közép, és nemhiába, a DAC kapusa jó irányba vetődött, és kivédte Šporar tizenegyesét! Még hátravolt azonban bő fél óra, amit emberhátrányban kellett kibírni. A Slovan elvesztette a fejét, játékosai kemény belépőkkel próbálták megfélemlíteni a sárga–kékeket. A lelátón az eddig is csak a magyarellenes szidalmakkal kitűnő (Hideghéthy Andrea, a Felvidek.ma újságírója tolmácsolt, higgyék el, nem tűr nyomdafestéket) slovanisták megpróbáltak palackokat átdobálni a DAC-szektorba.

Az utolsó percekre felállt mindenki. Állva tapsoltunk, amíg vége nem lett a mérkőzésnek. Megvolt, amire mindenki vágyott: győzelem a rangadón és a bajnok veretlenségi szériájának megszakítása (a mérkőzésre kiadott Híradó – Spradovaj füzet címoldalán nemhiába szerepelt az a felirat, hogy Idő van! és hashtaggel, hogy veretlenségtelenítés). Bajnokot vert a DAC!

Aki a vérét adta a győzelemért

Vida Kristophert ölelgetik a sárga–kékek a gólja után
Vida Kristophert ölelgetik a sárga–kékek a gólja után
Fotó: Hegedüs Róbert

„El se tudom mondani, milyen érzés – utalt a találkozó utolsó, legizgalmasabb perceire az újságírói zónában a 10-es meccstrikóját már elajándékozó, gólszerző dunaszerdahelyi focista, Vida Kristopher. Nagy célunk volt, hogy megszerezzük ezt a fontos három pontot, és hogy a második helyünk biztosabb legyen. Rettenetesen küzdöttünk azért, hogy a Slovant megverjük, és ne lehessen veretlenül bajnok. Egy szerencsétlen szituációban fejre állt a srác,
a stoplis cipőjével szájba rúgott, rendesen fel is repedt, de ez van, menni kellett tovább. Nagyon örülök, hogy ilyen jól játszottunk, gratulálok a csapatnak.”

A hosszan tartó házasság titka

Interjú Világi Oszkárral, az FC DAC többségi tulajdonosával.

Világi Oszkár
Világi Oszkár
Fotó: MH

– Mit vár? A két nagy ellenfél meccsén mi történik a nézőtéren?

– Nem lesz probléma. A hangulat adott, a mi szurkolótáborunk kilencven percig támogatni fogja a csapatot, sőt utána is…

– Tartja személyesen is a kapcsolatot a szurkolókkal?

– Mivel én dunaszerdahelyi vagyok, nálam a szurkoló szembe jön az utcán. De a B-közép vezetőivel rendszeres a párbeszéd.

– A DAC–Slovan találkozó hagyományosan parázs. Nyomatékosan kérték a közönségüket, ne hozzanak magyar zászlót, sértő feliratokat.

– Ez a törvény miatt van. Nem szabad idegen állam szimbólumait használni a stadionban. Ha ilyet tennénk, azért büntetnének. A mi táborunk ezt tudja, és azt is, hogyan oldja meg, hogy kifejezze érzelmeit. Magyarul énekelni nem tilos. A Himnusszal kapcsolatban pedig korábban született egy jogi szakvélemény, hogy az egy ima, emiatt nem tartozik a törvény hatálya alá. Ezt akarták egy törvénymódosítással most elvenni tőlünk. Egyelőre nem sikerült.

– Ön híres arról, hogy szükség esetén megtalálja a kiskapukat…

– Ez az imakérdés csupán reakció arra, hogy ha valamit tiltani akarnak, ami számunkra fontos, és nem valaki ellen irányul, hanem valami mellett, azért mindent megteszünk.       

– Beleszól az összeállításba?

– Nem. A dolgom az, hogy biztosítsam a klub működését. A csapat edzői nálam szabadságot kapnak, de övék a felelősség is.

– Lehet úgy profi klubot vezetni, hogy az ne legyen veszteséges?

– Szlovákiában nem. A játékoseladásból, a jegyeladásból, a kegytárgyak árusításából van ugyan bevételünk, de a hiányzó összeg      előteremtése rám marad.

– Igaz a pletyka, hogy az esküvőjére egy DAC-meccsről épp csak beesett, mert az első félidőt még megnézte?

– Igen, sőt most a harmincötödik házassági évfordulónkon is itthon játszottunk. Mondtam a feleségemnek, nem változott semmi, csak most megnézem a második félidőt. Született egy mondás is: ha valaki az első félidő után a DAC-pályáról megy az esküvőjére, az még harmincöt év múlva is házas lesz. (MK)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom