Ajánló

Gazdasági kapcsolatok kulturális talapzaton

„A sikeres politikai rendszerek kikísérletezése ügyében a Nyugat okkal úgy érezte, hogy a legnagyobb teljesítményre képes, ám ez megváltozott, a Kelet folyamatosan erősödik”

Orbán Viktor a kazah államfővel tárgyalt Nur-Szultánban. A miniszterelnök beszélt arról Kazahsztánban, hogy Magyarország a jelenlegi, megváltozott helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket.

Megváltozott Kelet és Nyugat egyensúlyának helyzete, de Magyar­ország ebben az új helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket, amelyeket a keleti országokhoz fűződő egyre erősebb kapcsolatok építésével akar kihasználni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Kazahsztánban. A kormányfő hivatalos látogatást tett a közép-ázsiai országban, ahol Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel folytatott megbeszélést, majd közösen tettek sajtónyilatkozatot – tudósított a távirati iroda. A kormányfő kiemelte: a kapcsolatok erősítése a keleti, közép-ázsiai országokkal „nekünk könnyen megy”, mert történelmi gyökereink a közép-ázsiai térségben élő népekhez kötnek minket, ezért a diplomáciai és gazdasági kapcsolatok intenzívebbé tételének megvan a kulturális talapzata.

Úgy látja, minden, ami ma történik a nemzetközi politikában, erre az új helyzetre reflektál. „Korábban evidencia volt”, hogy a technológia, a gazdasági fejlődés kérdésében, a sikeres politikai rendszerek kikísérletezése ügyében a Nyugat okkal úgy érezte, hogy a legnagyobb teljesítményre képes a világon, de ez a helyzet most megváltozott, és a Kelet folyamatosan erősödik. A következő tíz évet is ebben az erőviszony-változásban éljük le – fűzte hozzá.

Orbán Viktor kifejtette, hogy létrehoztak egy beruházási alapot, amely első gyümölcseit meg is hozta, az első komoly mezőgazdasági beruházást már átadták, és elfogadták a másodikat, egy nagy tejüzem felépítését. A kormányfő arról is beszélt, hogy a napokban mintegy száztagú üzleti delegáció érkezik Magyarországról az együttműködés további lehetőségeinek megtalálására. Azt is elmondta, hogy kétszázötven kazah hallgató tanul ösztöndíjjal hazánkban, ami azért jó, mert „a távolság legyőzésének legjobb eszköze a barátság, a barátság pedig csak kölcsönös ismeret alapján fejlődhet ki”.

Kaszim-Zsomart Tokajev hangsúlyozta: Magyarország fontos partner Kazahsztán számára az Európai Unióban és a közép-euró­pai térségben, a két országot politikai, gazdasági érdekek és történelmi gyökerek is összekötik. Emlékeztetett, hogy Magyarország volt az első közép-európai ország, amely stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Kazahsztánnal. A hónap végén Magyarországról érkező nagy üzleti delegáció új lökést ad a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatoknak, továbbá új szintre emeli a beruházási együttműködést – vélekedett. Hozzátette, országában minden feltétel adott a beruházásokhoz, jó az üzleti környezet. Orbán Viktor kedden érkezett meg Kazahsztánba, akkor találkozott Askar Mamin kazah miniszterelnökkel, továbbá megbeszélést folytat Nurszultan Nazarbajevvel, Kazahsztán első elnökével is. A kormányfő innen Pekingbe utazik tovább, ahol Kína vezetőivel tárgyal, és részt vesz a második Egy Övezet, Egy Út Fórumon. A nagyszabású esemény ma veszi kezdetét Pekingben, melyen 37 kormány- és államfő, valamint egyéb világvezető vesz  részt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom