Ajánló

Elvitték az ötös lottó harmadik legnagyobb főnyereményét

Arra figyelmeztetnek a pszichológusok, hogy a hatalmas nyereménnyel járó sokkhatás feldolgozása igen nehéz, és annak akár személyiségromboló hatása is lehet

Pontosan 4 194 319 530 forinttal lett gazdagabb az a szerencsés nyertes aki elvitte az ötös lottó harmincnyolc hete halmozódott nyereményét. A nagy összeggel azonban nem árt óvatosnak lenni és az is fontos, hogy a nyertes időben kell jelentkezzen.

Ez volt a hazai játék történetének harmadik legnagyobb főnyereménye. Eddig a legtöbb pénzt az ötös lottón, csaknem 5,1 milliárd forintot 2003-ban nyerték, és 2015-ben is több mint ötmilliárd forintot kapott az, aki helyesen tippelt. Az, hogy menyit ér ez az összeg, jól mutatja, hogy a több mint négymil­liárd forintból egy teljes budapesti társasház is bőven kijönne, de egy-egy Balaton parti település minden eladó nyaralóját is fel lehetne vásárolni ennyiből.

Ezzel együtt minden pénzügyi tanácsadó szerint érdemes szakember segítségét kérni egy ilyen összeg befektetése előtt. Hiszen a világban számos példa van arra, ha a nyertes nem tud megfelelően bánni a pénzzel, akkor jó eséllyel megtörténhet, hogy a nyereménye könnyen jött, könnyen ment. Ugyanakkor egy ilyen összeg sokkoló tényének feldolgozása roppant nehéz, akár személyiségromboló hatása is lehet. Az új magyar multimilliárdosnak nem árt figyelnie a dátumra: a sorsolás napjától számított kilencven napon belül, azaz július 19-ig kell jelentkeznie a Szerencsejáték Zrt.-nél. Az ilyen rendkívül nagy összegű nyeremények esetére külön telefonszámot tart fenn a társaság – ez az úgynevezett nagynyertes-vonal. A lottótársaság elsődleges feladata az, hogy a szelvényen lévő információk alapján meggyőződjön arról, hogy valóban a nyertessel beszél. A szelvény ugyanis olyan információkat tartalmaz, amelyről csak a tényleges nyertes tudhat. A kifizetési eljárás lefolytatása mindezek után történik meg. Bár amíg a kisebb nyereményekről olykor megfeledkeznek a játékosok (éves szinten több milliárd forint ragad bent a rendszerben), az meglehetősen ritka, hogy a több százmillió forint feletti nyereményekért ne jelentkezne tulajdonosuk. Igaz, előfordult már ilyen eset is: az ötös lottón néhány éve például négyszázharmincmillió forintért nem jelentkezett a nyertes.

Az ötös lottó nyerőszámai: 1, 21, 53, 60, 90. Öttalálatos szelvény egy darab volt; nyereménye 4 194 319 530 forint. A négyesekre 1 732 680, a hármasokra 22 555, a kettesekre 1645 forintot fizetnek. Joker: 987 093. Hatos lottó: hattalálatos szelvény nem volt. Az ötösök 290 135, a négyesek 6260, míg a hármasok 1520 forintot érnek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom