Ajánló

Még tovább halaszthatják a Brexitet

Theresa May-nek ma konkrét tervekkel kell az európai uniós tagállamok vezetői elé állnia, ha el akarja érni a brit kilépés határidejének újabb megváltoztatását Brüsszelben

Hajlik a brit uniós kilépés időpontjának további halasztására a maradó uniós tagállamok vezetőinek többsége, azzal a feltétellel, hogy London világossá teszi, miként kívánja felhasználni ezt az időt a rendezetlen Brexit elkerülésére. A helyzetet ma soron kívüli uniós csúcson vitatják meg.

Még tovább halaszthatják a Brexitet
Feszültség a mosoly mögött. Nem hozott áttörést May és Merkel berlini tárgyalása
Fotó: DPA/Michael Kappeler

Theresa May brit kormányfő tegnap Berlinbe, majd Párizsba látogatott, hogy tárgyalásokat folytasson az Egyesült Királyság uniós kilépésével kapcsolatban a mai brüsszeli uniós csúcs előtt. A miniszterelnök a német fővárosban Angela Merkel német kancellárral ült tárgyalóasztalhoz, ami után a brit kormányfői hivatal közölte, a két vezető egyetért abban, hogy Londonnak megállapodás alapján kell kilépnie az Európai Unióból. May Merkel támogatását kérte ahhoz, hogy a Brexit határidejét tolják ki június 30-ig, a halasztásról egyébként a 27 maradó tagállamnak egyhangúlag kell döntenie. A brit kormányfő párizsi látogatásáról lapzártánkig nem derültek ki részletek.

Szintén tegnap Luxembourgban, az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácsülése előtt Stef Blok holland külügyminiszter elmondta, több időt kellene adni az Egyesült Királyságnak a rendezetlen Brexit elkerülése érdekében, de Londonnak világossá kell tennie, miként tervezi ezt elérni. Az EU Brexit-ügyi főtárgyalója, Michel Barnier közölte, a halasztás hossza főként azon múlik, hogy milyen tervekkel érkezik May a szerdai rendkívüli uniós csúcstalálkozóra.

A luxembourgi tanácsülés után Takács Szabolcs államtitkár az MTI szerint közölte: Magyarország nem áll a konstruktív megállapodás útjába a Brexit határidejének esetleges újabb halasztása kapcsán, ha az esélyt ad a rendezett brit kiválásra. Kiemelte, hogy a kormány fontosnak tartja a kemény Brexit elkerülését és a lehető legszorosabb jövőbeli kapcsolatrendszer kialakítását a felek között.

A brit kormányfő a mai brüsszeli csúcson ismerteti London elképzeléseit a kilépési folyamat további menetéről. Kiszivárgott információk szerint a csúcs zárónyilatkozatának tervezete szerint a hosszabbítás egyik feltétele, hogy London részt vegyen a májusi EP-választásokon, amennyiben a brit törvényhozás addig sem hagyja jóvá a kiválási megállapodást.

A tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében Tusk egyébként azt írta, a rugalmas, de legfeljebb egy évig tartó halasztás lehetőségét is meg kellene vitatni a csúcstalálkozón. Ez azt jelentené, hogy amennyiben a londoni parlament időközben megszavazza a kiválás feltételeit rögzítő, már többször elutasított szerződést, akkor a szigetország tagsága automatikusan megszűnik még a határidő előtt.

A brit alsóház még hétfőn a Brexit további meghosszabbításának kezdeményezésére kötelezte May-t, hogy elkerüljék a rendezetlen kilépést. A parlamenti döntés az uralkodói ellenjegyzéssel törvényerőre emelkedett.

Koholt vádak alapján ítéltetnék el hazánkat

Nem halad előre a Magyarországgal szemben indult hetes cikk szerinti eljárás a tagállamok kormányait tömörítő tanácsban, ez is azt bizonyítja, hogy koholt vádak alapján próbálja elítéltetni hazánkat az Európai Parlament (EP) bevándorláspárti többsége – jelentette ki tegnap Varga Judit az MTI szerint. A Miniszterelnökség uniós kapcsolatokért felelős államtitkára a tagállamok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek luxembourgi tanácsülésén vett részt, melyen ismét napirenden volt a Magyarországgal szemben megindított jogállamisági eljárás ügye, immár ötödik alkalommal. Mint mondta, hivatalos meghallgatásra ezúttal sem került sor, csak egyfajta helyzetértékelésre, ezt követően pedig néhány tagállam arra próbálta ösztökélni az EU soros román elnökségét, hogy léptesse újabb szakaszba az eljárást, de nem volt szó a résztvevők többségéről. (HSz)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom