Ajánló

„Nekünk Brüsszelben is Magyarország az első”

EP-választás 2019. A szociáldemokrata, liberális és zöld pártok alapvető jognak gondolják a bevándorlást, ismeretlenek tömegeit léptetnék be Európába – jelentette ki Rogán Antal

Európa számára továbbra is a bevándorlás a legfontosabb kérdés, kezelését a nemzetállamokra kell bízni – jelentette ki Rogán Antal az EP-választásokkal összefüggésben.

„Nekünk Brüsszelben is Magyarország az első”
Zsigmond Barna Pál és Hidvéghi Balázs Újpesten. Itt kezdődött meg a miniszterelnök hétpontos programját támogató aláírások összegyűjtése
Fotó: Papajcsik Péter

Megkezdte országos aláírásgyűjtő akcióját a Fidesz a hétvégén, amely során arra kérik a magyar embereket, aláírásukkal támogassák Orbán Viktor miniszterelnök hétpontos programját a bevándorlás megállítására. Hidvéghi Balázs az újpesti piac előtt felállított standoknál elmondta: az országban húszezer aktivistával kezdték meg az aláírások gyűjtését, minél több emberrel szeretnének közvetlenül beszélni Európáról, Magyarországról és az európai parlamenti (EP-) választás tétjéről. A Fidesz kommunikációs igazgatója  sorsdöntőnek nevezte a májusi EP-választást. Szerinte fontos, hogy megállítsák Európában azt a bevándorláspárti politikát, amely veszélyes Európára, az európai nemzetekre és kultúrára. „Nekünk Brüsszelben is Magyarország az első” – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, a Fidesz a nemzetek Európáját képviseli, amely megvédi az európai embereket. A helyszínen Zsigmond Barna Pál, fideszes országgyűlési képviselő arról beszélt: fontos, hogy Magyarország megmaradjon Magyarországnak, Újpest megmaradjon Újpestnek, és száz év múlva is magyarul beszéljenek hazánkban. A hétvégén az aláírásgyűjtés mellett elindult a nagyobbik kormánypárt plakátkampánya is. Látható, hogy a felelőtlen brüsszeli bürokraták politikája az illegális bevándorlás ösztönzésével milyen veszélyes helyzetet teremtett – mondta Sárváron Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője.

Ugyancsak az EP-választásokról beszélt a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, hangsúlyozva, Európa számára továbbra is a bevándorlás a legfontosabb kérdés, kezelését azonban a nemzetállamokra kell bízni, mivel a brüsszeli vezetés nem hajlandó megfékezni a folyamatot. Rogán Antal a Századvég nemzetközi felméréseire hivatkozva kijelentette, az illegális bevándorlás elleni uniós fellépéssel nem csupán a magyarok, hanem a kontinensen élők többsége is elégedetlen.

A miniszter rámutatott, a Juncker-Timmermanns-féle Európai Bizottság alatt az egyik legjelentősebb tagország elhagyta a közösséget, kétmillió bevándorló pedig beáramlott. „Sikertelen integrációjuk biztonsági válsághoz és a terrorveszély fokozódásához vezetett, a határokon ráadásul újabb tömegek várakoznak a bejutásra” – hangsúlyozta. Úgy vélte, a veszély tehát nem múlt el, sőt állandósulni fog, ha a májusi EP-választás után továbbra is a bevándorláspárti baloldal akarata érvényesül az unió vezetésében. „A szociáldemokrata, liberális és zöld pártok alapvető jognak gondolják a bevándorlást, vezetőik ismeretlenek tömegeit léptetnék be Európába, migránskártyákat és migránsvízumokat adva nekik” – mondta.

A miniszter szerint dokumentumok nélkül senkit nem szabad átengedni a határokon, a Soros-féle szervezetek helyett pedig a tagállamok határvédelmi kiadásait kell támogatni az unió költségvetéséből.

Huszonnégy szervezet a nyilvántartásban
Húszezer aláírást kell gyűjteni

Szombaton megkezdhették a nyilvántartásba vett pártok az európai parlamenti választáson való indulásukhoz szükséges aláírások összegyűjtését, miután a Nemzeti Választási Irodától felvették az aláírásgyűjtő íveket. Az induló jelölőszervezeteknek húszezer érvényes támogató aláírást kell összegyűjteniük. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) huszonnégy pártot vett nyilvántartásba. Mivel az EP-választáson választójoga van – és így lista ajánlására is jogosult – annak a magyar állampolgárnak is, akinek az unión kívül van a lakóhelye, külön ajánlóív szolgál a magyarországi lakcímmel és személyi azonosítóval rendelkező választópolgárok ajánlásainak gyűjtésére, illetve a magyarországi lakcímmel vagy személyi azonosítóval nem rendelkező választók ajánlásainak gyűjtésére. A választópolgár több listát is ajánlhat, de egy listát érvényesen csak egyszer. A pártok április 23-án délután négy óráig gyűjthetik össze az induláshoz szükséges ajánlásokat, és eddig jelenthetik be országos listáikat az NVB-nél. (BR)

Röviden

Az EP-kampány nyitányán a Fidesz a leghatékonyabb párt a közösségi médiában, a mozgósítási képessége ezen a felületen is kiemelkedik – derült ki a Médianéző Központ elemzéséből.  A Momentum és az LMP kullog a lista végén.

A Mi Hazánk elnöke szerint csoda lesz”, ha az európai parlamenti választásokon meghaladják a bekerüléshez szükséges ötszázalékos küszöböt. „Ha lesz mandátumunk, vagyis áttörjük az ötszázalékos küszöböt, az önmagában egy csoda lesz” – fogalmazott Toroczkai László.

Rendkívüli jelentősége van a választásoknak, mert az unió válságban van, amelyet jól példáz, az Egyesült Királyság kiléphet, a migránsválságot nem tudják megoldani, és a „háború szélén” állnak Oroszországgal – mondta Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke. (VT)