Kovács Emőke

Vélemény és vita

Ősszel is Nyitott Balaton

Nyitott pincék és éttermek, pincetranszfer, helyi alapanyagokból készült ételek és őszi ételajánlatok, interaktív múzeumi programok, filmvetítések, túrák a Balaton ré­gióban.

Ezek a Nyitott Balaton, Ősszel is Balaton – október 22. és november 2. között zajló – programsorozatának ígéretei. A jól összeállított honlap alapján mindezen ajánlatokat komolyan is gondolják a szervezők és az adott települések. Szinte minden érzékszervre kívánnak hatni, nem középiskolás fokon. A 21. század pihenni vágyó emberét szólítják meg, de lehetőséget adnak a helyi lakosok kikapcsolódására is. Néhány eseménynek igen érdekes történeti háttere van. Badacsonyban – a Kisfaludy-emlékhéten – újraélesztik a Kisfaludy-kultuszt.

A tájról romantikus regéket író költőfejedelem százhetven esztendeje hunyt el. 1795-ben, egy badacsonyi szüreten találkozott a tizenkilenc esztendős Szegedy Rózával. A magyar irodalom egyik legnagyobb klasszikus szerelmének gyümölcse a Himfy versciklus lett. A badacsonyi, Szegedy Róza-ház a reformkor híres egyéniségeinek zarándokhelye volt, és Róza itt kínálta elsősorban hölgyvendé­geit a gyógyító erővel bíró ürmösborával. Kisfaludy a balatoni tájirodalom egyik megteremtője s egyben a térség szépségének népszerűsítője is lett. Az Emlékhét méltó múltidézés lehet, a genius loci, azaz a hely szelleme pedig csak növelheti a hatást.

A legendás szerelem mellett egy másik író is kapcsolódik a vidékhez: Herczeg Ferenc, az Új Idők magazin főszerkesztője a két háború között Badacsonylábdihegyen vásárolta meg nyaralóját, amelynek relikviái a badacsonytördemici kiállításon tekinthetők meg. S ha Udvardi Erzsébet csodás tavi festményeire vágyunk, vegyük utunkat Ábrahámhegy felé, a Bajától a Balatonig tárlat szinte kihagyhatatlan.
Ha távolabb megyünk, Szigligeten a fogas kistestvérének is nevezett süllő a központi szereplő, hiszen a Süllőfesztivál is ekkor zajlik majd.

A balatoni, gasztronómiai értékkel rendelkező eseménynek már 2006-tól nagy hagyománya van az egykoron Magyar Bálint – a Dunántúl nagy hírű katonája – által védett, váráról ismert településen.
Az éghajlatvédelmi Világnapi túra Balatongyörökről, a Szépkilátótól indul. Így jutunk el Eötvös Károlyhoz, a nagy tóról legszebben szóló alkotóhoz. A Kápolna-dombról valóban lenyűgöző panoráma nyílik a Balatonra, amelyről Eötvös így írt: „Sohasem felejtem azt a pillanatot, amikor én ezt a tündérországot először megláttam.”

A déli partra átérve, Siófokon Kálmán Imre-menüsort kóstolhatnak az érdeklődők. Ma tartják a Magyar Operett Napját, hiszen ezen a napon, 1882-ben Siófokon megszületett a műfaj koronázatlan királya. Pervich Mária, a legendás magyar szakácsnő – aki sosem fogadott el segítőket, mondván, egy Pervich mindig maga főz – a világ bármely tájára követte a Kálmán-családot. Naponta hat alkalommal tálalt, ez az ihletője a Kálmán-menünek. Az operettkirály kedvenc étele a kacsasült, a libamáj, a paprikás csirke, a túrós rétes és a Napóleon-szelet volt. Mindezek mellé szívesen fogyasztott csopaki rizlinget vagy badacsonyi szürkebarátot. A város sétányán található szülőháza, immáron emlékházként rendkívüli nyitva tartással várja s nem is csak az operettkedvelőket.

Ha elfáradtunk az irodalmi nevezetességek, természeti szépségek és kulináris hívságok után, leülhetünk – különleges, és emblematikus helyszíneken, Füredtől Keszthelyig egyaránt – egy-egy balatoni film elé. Klasszikusok (Liliomfi, Pogány Madonna, Zimmer Feri) is akadnak köztük. S kevésbé ismertek szintúgy: a balatoni szőlőhegyi kápolnákról és a Balaton-felvidéki várakról szóló alkotások hiánypótlók.
Zárjuk a napot Pannon vidéki borokkal. Lesz olyan hely Felsőörsön, ahol a gondűző ital mellett Mozartot hallgathatunk. S akad egy pince Gyenesdiáson, amelyről úgy tartják, ez a legrégibb a Kárpát-medencében, 1644-ben épült. A másik oldalon, Szántódon „csak” egy kétszázhúsz esztendős pincében fogyaszthatunk, igaz ötven magyar borász hozza el a hegy levét. A Balatontól nem messze fellelhető szép kis Kötcsén, kizárólag a déli oldalon honos fajták boraiból válogathatunk.

Mondhatnánk: ez a bőség zavara, pedig a sor folytatható. Van a programban csokifesztivál, pecsételős játék, tökfaragás, kenu- és kajaktúra, színházi előadás, fotós viadal, falusi disznóvágás. Évekkel ezelőtt vizionáltam egy képet a Balatonról, nagyjából ehhez hasonlót. Amelyben ez a csodás táj valóban megmutathatja természeti és kulturális értékeit, épített örökségét, unikális jegyeit, és nemcsak a nyári szezonban. Hogy mindaz, amiről a reformkorban Széchenyi és Kossuth is terveket szövögetett a tóval kapcsolatban, végre valóra válhat. Ezek most már nem csak szép remények.