Forró Péter

Vélemény és vita

Dallamos rántás

FRICSKA

Egy olasz tésztamárka úgy döntött, nem hagyja tovább kínlódni vásárlóit azzal, hogy hány percig főzzék megfelelőre a pasztájukat. Egy zenei listát tettek közé arról, hogy egyes tésztafajtákat meddig kell főzni a tökéletességhez. Márpedig nagyon nem mindegy, hogy egy spagetti, egy penne, egy farfalle, egy fusilli vagy éppen a tagliatelle meddig van a zubogó vízben, hogy aztán a hagyományoknak megfelelően al dente, azaz a fog alatt még roppanó állaggal bírjon. Az ötlet nagyszerű, a zene jó hatással lehet a szakácsokra, így közvetetten az ételekre is. Nálunk is meghonosodhatna ez a remek módszer. Egy jó gulyáslevest például a Monti csárdás dallamaira lehetne főzni, míg egy töltött káposzta Kodály Székely fonó című művére készülhetne, ám a halászléhez a Hej halászok, halászok című dal dukál. És ha úgy érezzük, hogy egy fogás nem sikerült tökéletesen, az se baj, amolyan búfelejtőként feltehetjük az Akácos út című dalt is.