Salánki Miklós

Vélemény és vita

Vágóhídra küldték a futballistákat Kecskeméten

álláspont

Sokak számára – akik látták a Kecskemét–Ferencváros bajnoki labdarúgó mérkőzést – egyértelmű volt, hogy a Széktói stadion talaja, a vasárnapi többórás eső után, játékra alkalmatlan. Pintér Csaba játékvezető azonban úgy döntött, hogy a sáros, vizes pályán le kell játszani a mérkőzést, s ezt az MLSZ-ellenőre sem kifogásolta.

Ez a játékosok épségét semmibe vevő történet azonban nem vasárnap délután kezdődött, hanem tavaly májusban, amikor a Kecskeméti TE kiharcolta a feljutást az NB I-be. Mivel a stadionja nem felelt meg az első osztály követelményeinek, a KTE a licenckérelmében az MTK stadionját jelölte meg, ahol a hazai mérkőzéseit játssza. Az MLSZ szabályzata szerint ugyanis: „A játéktér alatt olyan vízelvezető rendszernek kell lennie, amely biztosítja, hogy a pálya özönvízszerű esőzés során sem válik játékra alkalmatlanná.”

Ilyen vízelvezető rendszer a kecskeméti stadionban nem volt – s amint láthattuk, azóta sincs –, az MLSZ ennek ellenére, saját előírását nem betartva, engedélyezte, hogy első osztályú mérkőzéseket rendezhessenek rajta.

Ebben bizonyára közrejátszott, hogy a KTE és a város vezetése megígérte, hogy korszerűsítik a stadiont, hogy megfeleljen a követelményeknek.

„Tekintettel arra, hogy a klub és a város vezetése mindent elkövet annak érdekében, hogy ez a folyamat a legrövidebb időn belül megvalósuljon, az MLSZ elnöksége egyes, a mérkőzések lejátszásához nem elengedhetetlenül szükséges fejlesztés végrehajtására, nevezetesen a nézőtér lefedésére és a pályafűtés kiépítésére haladékot adott. Abban az esetre, ha a klub nem készül el a kötelező fejlesztésekkel a bajnokság nyitányára, azaz július utolsó hétvégéjére, akkor egy másik, NB I-es licenccel rendelkező stadionban kell játszania hazai mérkőzéseit” – állt az MLSZ közleményében.

A KTE ugyan az idén februárban elküldött egy több mint 500 millió forintos fejlesztési tervet az MLSZ-nek a Széktói stadion felújítása, amelyben szerepel a centerpálya teljes rekonstrukciója, új élőfüves borítással, pályafűtéssel, vízelvezetéssel és öntözőrendszerrel. A szövetség által megszabott határidőre, július elsejére azonban még a munkálatok sem kezdődtek meg.

Ennek ellenére – teljesen szabálytalanul – a KTE továbbra is a stadionjában játszhatja a hazai mérkőzéseit.

Persze mindez nem menti fel a felelősség alól azokat, akik a vasárnapi „özönvíz” után engedélyezték a mérkőzést, veszélyeztetve a sáros, csúszós pályán a labdarúgók sérülését. Ki kárpótolta volna például a Bundesligába készülő Lisztes Krisztiánt, ha maradandó sérülést szenvedett volna. A KTE vezetői – akik nem egyeztek bele a halasztásba –, nemcsak a csütörtökön Konferencia-liga mérkőzést játszó Ferencváros labdarúgóinak, hanem saját játékosaiknak a testi épségét sem védték.

Szerencsére súlyos sérülés nem történt, de remélhetőleg az MLSZ nem várja meg, amíg ez bekövetkezik.

A hírek szerint télen elkezdődik a pálya felújítása. Az előzmények után nem mernék arra fogadni, hogy a tavaszi bajnoki rajtra elkészül.

A szerző újságíró