G. Fehér Péter

Vélemény és vita

Ha jó tanuló vagy, erőszakoskodhatsz

álláspont

Nem csukatta börtönbe a regensburgi kerületi bíróság bírája Mohammad M.-et, pedig nagyon súlyos vádakkal illette az ügyészség. Nevezetesen azzal vádolták, hogy öt fiatal német nőt szexuálisan molesztált, fogdosott, egy 16 éves lányt pedig meg is erőszakolt. A vádlott szabadon elhagyhatta a bíróság épületét. Igaz, hogy 22 hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és valami agresszió ellenes tanfolyamra is be kell iratkoznia, ahol megtanulhatja, hogy a nőkkel szembeni erőszakoskodás illetlen, neveletlen dolog. Helyette inkább vigyen virágot kiszemelt áldozatainak. Esetleg más apró meglepetésekkel is kedveskedhet nekik, például akaratuk ellenére nem nyúl a ruhájuk alá és nem fogdossa őket.

Azért kíváncsi lennék az ítéletet hozó regensburgi bíró véleményére, ha feltéve, de meg nem engedve, valamelyik közeli hozzátartozóját érné hasonló inzultus. Nagy tétben mernék fogadni, példás büntetést követelne az elkövető ellen, esetleg a gályarabság is szóba kerülhetne. Nem lehet kizárni, hogy az Európai Uniótól követelné, hogy kötelezze Franciaországot If várának ismételt „üzembe helyezésére”, mert az ilyen Mohammad M.-félék mást nem is érdemelnek.

Mohammad M., bármennyire is hihetetlen, tanulmányi téren nagyon jól teljesített, a középiskolát kitűnő eredménnyel végezte el, és a szakmunkásképzőt is kijárta. Egy fűtésszerelőnél dolgozott, szabadidejében sportolt, aktívan részt vett egy helyi futballklub életében. Csak hát az a fránya ital ne lenne. Ha alkoholt fogyasztott, nem bírt a vérével.

A vádlott védői állították, hogy védencük a sikeres integráció „példaképe”. Na, kösz. Más se hiányozik nekünk, mint egy ilyen példakép. Szóval, ha valaki migráns és nőket erőszakol, vagy fogdossa őket, akkor simán megússza egy tessék-lássék ítélettel. Főleg akkor, ha jó tanuló, tisztelettel viseltetik tanárai iránt, eszébe sem jut, hogy a borzalmasan savanyú német szilvalekváros kenyeret a tanári székre csempéssze, hátha a katedrakoptató beleül. Aztán minden megint mehet a maga útján. Egy-két jeles dolgozat, utána egy-két nő megerőszakolása.

A bíró ítélete a fenti üzenetet küldte a német társadalomnak. A bírói döntés ugyanis precedensértékű, amellyel tulajdonképpen Németországban törvényesítette a nők elleni nemi erőszakot. A törvényesítés módja, hogy gyakorlatilag büntetlenné tették a nők zaklatását. Mert ugye a fenti ítéletet mégsem nevezhetjük arányos büntetésnek az elkövetett cselekményekkel szemben. Ez így leírva elég borzasztó.

Németországban a gyakorlat már ezt a kirívó esetet megelőzően is hasonló volt. Egy migráns eddig is olcsón – azért ennyire nem, mint most – megúszhatott egy ilyen vagy ehhez hasonló bűnelkövetési sorozatot. A statisztikákon látszik, hogy a német politikusok bármennyire is csűrik-csavarják a migránshelyzet értékelését, igenis szoros összefüggés van a bűncselekmények számának növekedése és a Németországba folyamatosan beözönlő migránsok tömege között.

Németországban 2015 óta, amikor Angela Merkel meghívót küldött a migránsoknak, meghirdette a willkommenskulturt, drámaian megugrott a nemi erőszakok száma. A bűncselekmények felét külföldiek, elsősorban szíriaiak és afgánok követték el. Tavaly rekordmagas, majdnem 800 esetet jelentettek.

És hányat nem jelentettek?

A szerző főmunkatárs